Διεθνή

Προειδοποιήσεις του Ρώσου ολιγάρχη Melnichenko: Παγκόσμια διατροφική κρίση, εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Προειδοποιήσεις του Ρώσου ολιγάρχη Melnichenko: Παγκόσμια διατροφική κρίση, εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση πως επίκειται μια παγκόσμια διατροφική κρίση, εάν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία απηύθυνε ο Ρώσος μεγιστάνας Andrei Melnichenko, ο οποίος είναι γνωστός και ως «ο βασιλιάς του άνθρακα και των λιπασμάτων» της Ρωσίας.
Μετά τους έτερους Ρώσους «ολιγάρχες» Mikhail Fridman, Pyotr Aven και Oleg Deripaska, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη να μπει ένα τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις, ο Melnichenko προειδοποίησε πως μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση πλησιάζει αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά.
Σε μια προσπάθεια να πλήξουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις σε πολλούς Ρώσους μεγιστάνες και επιχειρηματίες, ανάμεσα τους και ο Melnichenko, σε μια προσπάθεια να πιεστεί και η ρωσική επιχειρηματική ελίτ.

Επειγόντως ειρήνη

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά.
Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters, ο 50χρονος Melnichenko, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει μητέρα Ουκρανή.
«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», υποστήριξε ο Melnichenko, ο οποίος ίδρυσε την EuroChem, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νιτρικού αμμωνίου της Ρωσίας, η οποία εδρεύει στο Zug της Ελβετίας, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα της Ρωσίας.

Μήνυμα από Putin

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε προειδοποιήσει για παγκόσμια αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω της εκτίναξης των τιμών των λιπασμάτων, εάν η Δύση δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων - κύρια θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών και του εδάφους.

Μη προσιτά στους αγρότες

«Ο πόλεμος έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων που δεν είναι πλέον προσιτά στους αγρότες.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον COVID είναι τώρα ακόμη πιο ταλαιπωρημένες.
Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου» υποστήριξε ο Melnichenko.

Ο 8ος πλουσιότερος της Ρωσίας

Ο Melnichenko, ένας ταλαντούχος μαθηματικός που ονειρευόταν να γίνει φυσικός, ήταν 19 ετών, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Ίδρυσε την MDM Bank, αλλά στη δεκαετία του 1990 ήταν ακόμα πολύ μικρός για να συμμετάσχει στον «χορό» των ιδιωτικοποιήσεων του προέδρου Boris Yeltsin και στους εκλεκτούς «ολιγάρχες».
Κατόπιν άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά του άνθρακα και λιπασμάτων, δραστηριότητα που τον κατέστησε τον 8ο πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας με την περιουσία του να αποτιμάται στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σύμφωνα με το Forbes.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις στον Melnichenko για τη ρωσική εισβολή, αν και ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία» καθώς και ότι «δεν έχει πολιτικές πεποιθήσεις».
Στις 9 Μαρτίου, ο Melnichenko παραιτήθηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός διευθυντής τόσο στην EuroChem όσο και στη SUEK και αποσύρθηκε ως δικαιούχος τους
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε την περασμένη εβδομάδα το γιοτ του Melnichenko - το Sailing Yacht A μήκους 143 μέτρων, το οποίο κοστολογείται στα 530 εκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης