Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από το embargo στα λιπάσματα

Ρωσία: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από το embargo στα λιπάσματα
Ελλείψεις πρώτων υλών στη αγορά μετάλλων - Τι προειδοποιεί ο Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
Αυστηρή προειδοποίηση πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να αποτραπούν οι εξαγωγές λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων θα έχουν «σοβαρές συνέπειες σε αυτό το τμήμα της παγκόσμιας αγοράς και στα τρόφιμα γενικότερα».
O Putin έκανε τα ανωτέρω  σχόλια σε συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή 12 Μαρτίου 2022.

Ανακατεύθυνση εξαγωγών

Ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του στα σχόλια του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Denis Manturov, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις εξαγωγές σε άλλες χώρες που δεν είναι εχθρικές προς τη Ρωσία, εάν συνεχίσουν τα προβλήματα με την «υλικοτεχνική υποστήριξη» και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αφού ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαίοι μεταφορείς δεν φορτώνουν ρωσικά προϊόντα στα πλοία τους.
Μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Russia Bans Export of 200 Products After Suffering Sanctions Hit - Bloomberg
Παρεμπόδιση της ροής αγαθών

«Αυτή η παρεμπόδιση της ροης των προμηθειών αφορά τους φορείς ενέργειας, το πετρέλαιο.
Φυσικά, αφορά αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου αερίου.
Αυτό αφορά επίσης τα λιπάσματα και ορισμένα άλλα αγαθά, μέταλλα κ.λπ., χημικά προϊόντα με την ευρεία έννοια του όρου.
Όσο για τα λιπάσματα, τότε, φυσικά, εάν αυτό συνεχιστεί περαιτέρω, θα έχει σοβαρές συνέπειες για αυτό το τμήμα της παγκόσμιας αγοράς και για τα τρόφιμα γενικότερα», είπε ο Putin, σύμφωνα με το TASS.

Εξαγωγές λιπασμάτων και έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού 

Ο Putin πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε απόπειρες παρέμβασης στην προμήθεια ρωσικών προϊόντων θα επηρεάσουν επίσης αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
«Θα επηρεάσει επίσης τους μακροοικονομικούς δείκτες γιατί ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος σε αυτή την περίπτωση», υπογράμμισε.
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας Denis Manturov, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων σε χώρες που θεωρεί εχθρικές προς τη Μόσχα.
Fertilizer supply issues loom ahead of crucial planting seasons | S&P  Global Commodity Insights
Σύσταση στους εξεγωγείς

Το υπουργείο της Ρωσίας συνέστησε προηγουμένως στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν τις εξαγωγές, επικαλούμενος την αβεβαιότητα ως προς το εάν αυτές οι εξαγωγές θα φτάσουν στις ξένες αγορές.
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση με το έργο των logistics και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας αναγκάστηκε να συστήσει στους Ρώσους παραγωγούς να αναστείλουν προσωρινά την αποστολή ρωσικών λιπασμάτων για εξαγωγή μέχρι να ξαναρχίσουν οι μεταφορείς ρυθμική εργασία και παροχή εγγυήσεων για την πλήρη εκπλήρωση των εξαγωγικών παραδόσεων ρωσικών λιπασμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Λιπάσματα

Η Ρωσία παράγει 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 13% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.
Η χώρα είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών αλάτων και λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, τα οποία χρησιμεύουν ως κύρια θρεπτικά συστατικά της καλλιέργειας και του εδάφους.

Εκτόξευση στις τιμές των τροφίμων

Εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω το κόστος των αγαθών γενικότερα και κυρίως να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την εισβολή, οι τιμές των λιπασμάτων είχαν αυξηθεί δραστικά εν μέρει λόγω του αυξανόμενου κόστους φυσικού αερίου που απαιτείται για τη μεταφορά λιπασμάτων σε χώρες και ηπείρους.

Προσφορά πρώτων υλών 

Επιπλέον, η μειωμένη ποσότητα φυσικού αερίου, το οποίο είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή λιπασμάτων με βάση το άζωτο, ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή και σε ορισμένες χειρότερες περιπτώσεις να τη σταματήσουν εντελώς.
Ο Peter Zeihan, γεωπολιτικός αναλυτής, είπε στο FOX Business ότι ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα της «χειρότερης κατάστασης στην αγορά λιπασμάτων στη σύγχρονη ιστορία όσον αφορά την προσφορά» πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
«Και οι τρεις πρώτες ύλες που πηγαίνουν στο λίπασμα (φωσφορικό άλας, άζωτο, ποτάσα) αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψης.
Και ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματούσε αύριο, είναι ήδη πολύ αργά.
Είναι πολύ αργά για την εποχή σποράς για το βόρειο ημισφαίριο φέτος», είπε ο Zeihan, προσθέτοντας ότι η κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει περισσότερο τη Βραζιλία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Λιγότερο φαγητό 

Αυτά τα κράτη, είπε, πιθανότατα δεν θα δουν αρκετές αποδόσεις που είναι «απαραίτητα για την υποστήριξη του παγκόσμιου πληθυσμού».
«Και καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, όπως ήταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες —και αρκετά απότομα— οι αγρότες θα κάνουν ό,τι κάνουν οι αγρότες.
Θα φυτέψουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν με τους δικούς του πόρους», είπε ο Zeihan.
«Έτσι, μπορώ να δω (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να αυξάνουν την παραγωγή και τις εξαγωγές κατά ένα μικρό ποσό.
Αλλά το μέγεθος αυτού για το οποίο μιλάμε εδώ συνεπάγεταιανεπαρκές φαγητό για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».
Russia-EU – international trade in goods statistics - Statistics Explained
The STARVATION MATRIX decoded: Russia, fertilizer, hydrocarbons, CO2, the  Haber equation and crop yields explained - [your]NEWS
To το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως


Εν τω μεταξύ, ο Ryan Jacobsen, Διευθύνων Σύμβουλος στο Fresno County Farm Bureau, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι απλώς «δεν θα καλυφεί η παγκόσμια ζήτηση».
Η απαγόρευση των λιπασμάτων έρχεται αφότου η Δύση επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση σε αυτό που ο Putin αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Ρωσία και την Ουκρανία προέρχεται περίπου το ένα τρίτο (29%) των συνολικών εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως.
Έτσι, είναι προφανές ότι η απόφαση που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις και των δύο εμπόλεμων χωρών για δραστικό περιορισμό ως και διακοπή των εξαγωγών για τους αρκετούς επόμενους μήνες θα προκαλέσει πολλές αναταράξεις.
Chart: Russia's Most Important Export Partners | Statista
Υπερδύναμη στα μέταλλα

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στον κλάδο των μετάλλων και των πολύτιμων γαιών. Ορισμένα μόνο στοιχεία αρκούν για να αποδείξουν τι θα σημάνει μια απόφαση της Ρωσίας να τραβήξει «χειρόφρενο» στην παραγωγή και τις εξαγωγές της.

Τι θα συμβεί με το ουράνιο

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι στο εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Joe Biden δεν περιλαμβάνεται το ουράνιο.
Κι αυτό διότι τα ορυχεία της Ρωσίας αποτελούν τον βασικό τροφοδότη των αμερικανικών αντιδραστήρων, ενώ καλύπτουν και σημαντικό μέρος της ζήτησης των ευρωπαϊκών. Κι αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι εάν η Μόσχα αποφασίσει να σταματήσει να εξάγει, θα προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και θα ενταθεί το ενεργειακό σοκ.
Russia-Ukraine conflict clouds commodity markets; threat of more sanctions  looms | S&P Global Market Intelligence
Ελλείψεις και στο τιτάνιο

Όσον αφορά στο τιτάνιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για την αεροναυπηγική και άλλους κλάδους, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στη διεθνή αγορά
. Έτσι, μπορεί η αμερικανική Boeing να ανακοίνωσε ήδη ότι σταματά να αγοράζει από αυτήν, όμως η ευρωπαϊκή Airbus διαμηνύει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην το στερηθεί.

Ημιαγωγοί και λέιζερ

Επίσης, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, δύο από τους βασικούς παραγωγούς νέον, από τους οποίους προέρχεται σχεδόν η μισή ποσότητα που καταναλώνεται παγκοσμίως, έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Αυτό δε είναι κάτι που, με τη σειρά του, θα φανεί πολύ γρήγορα στον κλάδο των ημιαγωγών, καθώς το νέον είναι βασικό στοιχείο για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης