Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ινδία θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό πληρωμών που θα συνδέει την ρουπία με το ρωσικό ρούβλι

H Ινδία θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό πληρωμών που θα συνδέει την ρουπία με το ρωσικό ρούβλι
Ενώ η ιδέα είναι ότι μια ρωσική τράπεζα θα δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε μια ινδική τράπεζα και οι δύο χώρες θα καταθέσουν ένα ορισμένο ποσό ως εγγύηση για πληρωμές σε εισαγωγείς και εξαγωγείς, ο καθορισμός της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρουπίας-ρουβλίου αποτελεί βασική πρόκληση.

Η Ινδία εξετάζει ένα σύστημα πληρωμών που θα συνδέει το εθνικό νόμισμα των Ινδιών την Ρουπία με το ρωσικό ρούβλι για τις εμπορικές τους συναλλαγές, για να παρακάμψει το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η Ινδία απείχε από την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) του Μαρτίου που απαιτεί τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Από την ανεξαρτησία της, η Ινδία προσπάθησε να κρατήσει μια ουδέτερη στάση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας (και προηγουμένως, της ΕΣΣΔ).
Κατά τη δεκαετία του 1950, ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας, Jawaharlal Nehru, ήταν ο πρώτος αρχιτέκτονας πίσω από το Κίνημα των Αδεσμεύτων, υπό το οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπάθησαν να προασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα χωρίς να δεσμεύονται ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με το σοβιετικό μπλοκ. Η Ινδία, η Ινδονησία και η Γιουγκοσλαβία ήταν βασικοί άξονες αυτού του κινήματος, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει 120 κράτη μέλη, 18 κράτη παρατηρητές και 10 διεθνείς οργανισμούς.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ινδία ανέπτυξε στενότερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιο πρόσφατα, υπό τον πρωθυπουργό Narendra Modi, η πολιτική της Ινδίας κατέστη πιο φιλοαμερικανική.
Ο Modi ταξίδεψε ακόμη και στις ΗΠΑ, για να στηρίξει μαζικές συγκεντρώσεις που είχαν σκοπό να κινητοποιήσουν τους Ινδοαμερικανούς ώστε να υποστηρίξουν τον Trump.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Ινδία άρχισε να καλλιεργεί δεύτερες σκέψεις για το εάν είναι σωστή η φιλοαμερικανική της πορεία.
Πλέον η Ινδία επιστρέφει σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, αξιολογώντας τα εθνικά της συμφέροντα σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών και ενεργώντας ανάλογα.

Δύο γεγονότα έκαναν την Ινδία να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα των ΗΠΑ ως συμμάχου....

Το πρώτο γεγονός ήταν ο τρόπος αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, πλέον η ηγεσία των Ινδιών έθεσε θέμα για την αξία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία απλώς αυξάνει αυτές τις αμφιβολίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να πιέσουν την Ουκρανία να λάβει μέτρα που πολλοί – συμπεριλαμβανομένων των Χένρι Κίσινγκερ, Τζορτζ Κένναν και Νόαμ Τσόμσκι – είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ότι δεν μπορούσε να τηρήσει.
Αλλά όταν άρχισε η εισβολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πρόθυμες να μπουν στη γραμμή των πυρών.

Το δεύτερο γεγονός, τον Σεπτέμβριο 2021, οι ΗΠΑ εξέπληξαν πολλούς όταν ανακοίνωσαν μια νέα ομάδα ασφαλείας Αυστραλία/Ηνωμένο Βασίλειο/Ηνωμένες Πολιτείες (AUKUS), ως μέρος της οποίας η Αυστραλία θα παραλάμβανε αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια.
Πριν από τη νέα συμφωνία, το Quad - αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία - ήταν το κύριο αντίβαρο στην Κίνα στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

Αυτή η ανακοίνωση της AUKUS προκάλεσε αναστάτωση τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ινδία.
Η Αυστραλία ακύρωσε μια συμφωνία 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια γαλλική εταιρεία για την προμήθεια υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ, κάτι που ώθησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, να καταδικάσει τα «ψέματα» των ΗΠΑ και της Αυστραλίας σχετικά με το σύμφωνο ασφαλείας για να κατηγορήσει τις τρεις χώρες ως «διπρόσωπες, ότι παραβίασαν την εμπιστοσύνη και τυγχάνουν περιφρόνησης».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα ενημέρωσαν τις Ινδίες ότι δεν μπορούσαν να μοιραστούν την ευαίσθητη τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων και για τον λόγο αυτό οι Ινδίες δεν συμμετείχαν στην συμφωνία AUKUS.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ινδία πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προκύπτει από την προηγούμενη πολιτική στρατιωτικών προμηθειών της.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Ινδία αγόρασε μεγάλο μέρος του οπλισμού της από τη Ρωσία.
Αν και η Ινδία τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα, «σήμερα, το 60% του αποθέματος στρατιωτικού υλικού της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία ή την πρώην Σοβιετική Ένωση και το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής κατασκευής της Ινδίας που βασίζεται στη Ρωσία».

Όταν οι Ινδίες θεώρησαν ότι το σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ είναι διάτρητο υποχρεώθηκαν σε επανεξέταση της κατάστασης των σχέσεών της με την Κίνα παρά τις σχετικά εχθρικές τους σχέσεις.
Τώρα που η αξία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ αμφισβητείται πιο ανοιχτά, μια επιλογή για την Ινδία είναι να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι διμερείς σχέσεις της με την Κίνα δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω.
Με βάση το διμερές εμπόριο οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% το 2019 (σε 97,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2019 (σε 28,1 δισεκατομμύρια) το εμπόριο Ινδίας-Κίνας ξεπέρασε τα 125 δισ. δολάρια το 2021.

Η Κίνα (1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και η Ινδία (1,38 δισεκατομμύρια) μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου, επομένως οτιδήποτε μειώνει τις διμερείς εντάσεις πρέπει να ενθαρρύνεται.

Οι κυρώσεις

Μπορεί να επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ρωσία αλλά δεν έχουν αποκλειστεί όλες οι ρωσικές τράπεζες από το SWIFT.
Η μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να συναλλάσσεται με δολάρια δεν εμποδίζει την ικανότητά της να συναλλάσσεται με πρόθυμους εταίρους.
Η Ινδία φαίνεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση Biden δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία.
Η διμερής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας έχει αλλάξει σημαντικά από τη δεκαετία του 1960, όταν τότε πρωθυπουργός ήταν η Indira Gandhi.

«Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να έχουμε οδυνηρές αναμνήσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν, μετά από δύο διαδοχικά χρόνια άγριας ξηρασίας, η Ινδία χρειαζόταν απεγνωσμένα το αμερικανικό σιτάρι σύμφωνα με τον Δημόσιο Νόμο 480 των ΗΠΑ για πληρωμή σε ρουπίες — και σε σχετικά χαμηλές τιμές επειδή η χώρα δεν είχε συνάλλαγμα να αγοράζει τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά.
Η Indira Gandhi είχε μόλις γίνει πρωθυπουργός και επέλεξε να πάει στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη.
Ο τότε αμερικανός Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Ινδίες, υποσχόμενος έως και 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού PL480.
Ωστόσο η συμφωνία είχε προβλήματα.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων της Ρωσίας στην οικονομία της Ινδίας

Μια διυπουργική επιτροπή έχει συσταθεί για να εξετάσει ένα μπαράζ οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομία της Ινδίας.
Καθώς βαθαίνει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ινδία έχει εντείνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει κρίσιμες εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδιαίτερα το χλωριούχο κάλιο (γνωστό ως μουριάτη της ποτάσας), ένα βασικό λίπασμα και ηλιέλαιο (βρώσιμο).

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει να πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας την Ινδία, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020-2021.
Η ρουπία πρόσφατα διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό στις 76,9 ρουπίες ανά δολάριο μετά την εκτίναξη του πετρελαίου.
Πληρωμές και απαιτήσεις τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων από Ινδούς εξαγωγείς προς τη Ρωσία έχουν πλέον κολλήσει επειδή οι κυρώσεις έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάρια.

Ο μηχανισμός πληρωμών

Ένας εναλλακτικός μηχανισμός πληρωμών δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί.
Ενώ η ιδέα είναι ότι μια ρωσική τράπεζα θα δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε μια ινδική τράπεζα και οι δύο χώρες θα καταθέσουν ένα ορισμένο ποσό ως εγγύηση για πληρωμές σε εισαγωγείς και εξαγωγείς, ο καθορισμός της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρουπίας-ρουβλίου αποτελεί βασική πρόκληση.

«Ένας λόγος είναι ότι ακόμα κι αν η συναλλαγματική ισοτιμία ρουπίας-ρουβλίου είναι συνδεδεμένη με το δολάριο για τον καθορισμό μιας πλασματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αξία του ρουβλίου μειώνεται συνεχώς έναντι του δολαρίου», ανέφερε το Ινδικό Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου.
«Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το σύστημα πληρωμών αναποτελεσματικό λόγω της συνεχούς διολίσθησης των νομισμάτων»

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 11%-11,5% των συνολικών εισαγωγών βρώσιμων ελαίων και λιπασμάτων προέρχεται από την περιοχή Ρωσίας-Ουκρανίας.
Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης πάνω από το 90% των εξαγωγών ηλιέλαιου.
Η Ινδία εισάγει λιπάσματα και από την Ρωσία λαμβάνει το 17% της ποτάσας και το 60% του NPK (άζωτο, φώσφορος και κάλιο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης