Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς θα γυρίσουν boomerang οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία – Η απάντηση της Μόσχας και η αύξηση 300% του κόστους ενέργειας για την ΕΕ

Πώς θα γυρίσουν boomerang οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία – Η απάντηση της Μόσχας και η αύξηση 300% του κόστους ενέργειας για την ΕΕ
Κίνδυνος ύφεσης και ενεργειακών ελλείψεων για τη Δύση – Προβλέψεις για εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους και χρεοκοπίες
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα μέλη της ΕΕ και άλλα είναι οι πλέον αυστηρές που έχουν επιβληθεί ποτέ.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει 15 ξεχωριστά προγράμματα κυρώσεων τις τελευταίες ημέρες και αναμφίβολα αναμένονται περισσότερα μέτρα

Κυρώσεις και αποχωρήσεις εταιρειών

Οι στόχοι αυτών των κυρώσεων περιλαμβάνουν ρωσικές τράπεζες, ρωσικές μετοχές και ομόλογα και διάφορα κανάλια πληρωμών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ΗΠΑ πάγωσαν τους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα περιουσιακά στοιχεία μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας έχουν παγώσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιθέσεις στη Ρωσία υπερβαίνουν κατά πολύ τις επίσημες κυρώσεις.
Πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Exxon Mobil, η Shell και ορισμένες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία.
Η Visa και η Mastercard σταμάτησαν να δέχονται χρεώσεις πιστωτικών καρτών από τη Ρωσία.
Η Google και η Apple έχουν απενεργοποιήσει τις εφαρμογές πληρωμών για κινητά σε τηλέφωνα που κατέχουν Ρώσοι πολίτες.
Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk σταμάτησε τα πλοία του να εκφορτώνουν ή να παίρνουν φορτία από ρωσικά λιμάνια.
Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματιστηριακών δεικτών απωθούν τις ρωσικές εταιρείες από τους δείκτες τους και το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο εκχωρεί ρωσικές μετοχές.
Η λίστα με τα δημόσια και ιδιωτικά εμπάργκο και μποϊκοτάζ εμπλουτίζεται.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία αναμένεται να λάνουν ακραία μορφή.
Η ρωσική οικονομία μπορεί να αναμένεται να μειωθεί κατά 20% ή περισσότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ποσό συγκρίσιμο με τις οικονομικές καταρρεύσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά το πρώτο στάδιο του lockdown της πανδημίας.

Η ρωσική απάντηση – Τριπλάσιο για την ΕΕ το ενεργειακό κόστους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε o υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022.
Ο Ryabkov δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.
Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την Ε.Ε. να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.
«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Ryabkov
Russian economy forecast 2022: Sanctions pressure intensifies

Europe Would Face A Desperate Scramble To Replace Russian Gas |  Investing.com

Τα αντίμετρα και η αποφυγή χρεοκοπίας


Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων έτσι ώστε οι ρωσικές εταιρείες να μην μπορούν να καταβάλλουν τόκους ή κεφάλαιο για διεθνή χρέη.
Αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα δάνεια και τα ομόλογα μπορεί σύντομα δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός
Πολλοί τέτοιοι τίτλοι ενδέχεται να έχοιυν τοποθετηθεί στο πρόγραμμα 401 (δανεισμός τρίτων κρατών εκπεφρασμένος σε αμερικανικό δολάριο) υπό την ομπρέλα funds «αναδυόμενων αγορών» ή ETF.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η πιθανότητα ο διατραπεζικός δανεισμός να αρχίσει να στερεύει καθώς οι ρωσικές τράπεζες έχουν "παγώσει'' τα κεφάλαιά τους και οι δυτικές τράπεζες μειώνουν τη μόχλευση και συρρικνώνουν τους ισολογισμούς προκειμένου να απομειώσουν τον εμενδυτικό κίνδυνο.
Can the Russian Economy Survive Western Sanctions?
Παγκόσμια κρίση ρευστότητας

Αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες στη Δύση και θα μπορούσε ακόμη και να σηματοδοτήσει την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας που μπορεί να περιοριστεί μόνο από τις γραμμές Swap για την αγορά νομισμάτων της Federal Reserve, όπως είδαμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας όταν οι αγορές κατέρρεαν.
Αλλά ακόμη και αυτή η τεχνική μπορεί να μην λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν συμφωνίες swap μεταξύ της Fed και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Ο πόλεμος επί του πεδίο μπορεί να τελειώσει ή να μην τελειώσει σύντομα, αλλά ο οικονομικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και μετά το τέλος των γυρισμάτων.
War effect on Russian economy SS ss 8 8 BSS ARSE SS SABKRATA 8 8 8
Στη λάθος πλευρά του οικονομικού πολέμου

Εξαιτίας αυτού αναμένεται να προκληθεί παγκόσμιος πανικός στις αγορές ακόμη και πριν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχιερήσεις.
Κάποιος βρίσκεται στη λάθος πλευρά σε κάθε μία από αυτές τις συναλλαγές.
Τα hedge funds και οι τράπεζες χάνουν δισεκατομμύρια και βουλιάζουν.
Χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα ακόμη  για να φανούν τα σώματα στην επιφάνεια.
Impact of Russian invasion: 2014 and 2022 - The Hindu BusinessLine
Το μπλόκο στις πωλήσεις

Και οι ξένοι επενδυτές που προσπαθούν να πουλήσουν ρωσικές εταιρείες θα διαπιστώσουν ότι οι πωλήσεις τους είναι μπλοκαρισμένες.
Η Ρωσία επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων έτσι ώστε οι Ρώσοι δανειολήπτες να μην μπορούν να πληρώσουν τους πιστωτές τους σε δολάρια ή ευρώ.
Οπότε ναι, οι κυρώσεις θα βλάψουν τη Ρωσία.
Όμως, αυτές οι ίδιες κυρώσεις μπορούν να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος.
Ukraine war: 8 charts to help understand the impact of sanctions on the Russian  economy – and India
Η Μόσχα έχει ακόμα επιλογές

Και η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις ώστε να αποκτήσει τουλάχιστον κάποια πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία μπορεί να εξακολουθεί να λαμβάνει πληρωμές σε δολάρια για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτές οι πληρωμές μπορεί να παγώσουν εντός της κεντρικής τράπεζας, αλλά μπορούν ακόμα να εισπραχθούν και να προστεθούν στα αποθεματικά της Ρωσίας.

Εκτός SWIFT μέσω Κίνας

Η Ρωσία μπορεί επίσης να πραγματοποιεί συναλλαγές εκτός του συστήματος SWIFT χρησιμοποιώντας παλαιότερες τεχνολογίες, όπως κανάλια τηλετύπου και διαδικτύου εκτός του SWIFT.
Οι Ρώσοι μπορούν επίσης να συναλλάσσονται μέσω κινεζικών και άλλων τραπεζών που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις.

Εξαγωγές εμπορευμάτων

Επίσης, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας αναφέρουν ότι ο Putin επιδιώκει να απαγορεύσει την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων και πρώτων υλών εκτός της χώρας έως το τέλος του 2022.
Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Ρωσία εξάγει σημαντικές ποσότητες καλλιεργειών τροφίμων και πολύτιμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή όπως αλουμίνιο, τιτάνιο, παλλάδιο, πλατίνα, νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκό.
Guy on Rocks: Will sanctions nuke the Russian economy - or spark one of the  great wealth transfers of all time? - Stockhead
Έλλειψη πρώτων υλών και πληθωρισμός

Αυτή είναι η πιο σημαντική κίνηση μέχρι τώρα.
Εάν κάποιος δεν μπορεί να προμηθειτεί τις πρώτες ύλες, δεν μπορεί να παραγάγει τελικά προϊοντα.
Για παράδειγμα, οι γεωργοί που καλλιεργούν τρόφιμα και εκτρέφουν ζώα και οι κρεοπώλες και οι μεταποιητές τροφίμων που παρασκευάζουν αυτή την παραγωγή σε κρέας, πουλερικά, ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η πηγή της προμήθειας. είναι μεσάζοντες.
Η πηγή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι τα λιπάσματα που παράγονται από χημικές ουσίες, ιδίως άζωτο και φωσφορικά άλατα.
Τα προβλήματα σε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού θα έχει ως αποτέλεσμα είτε υψηλότερες τιμές είτε άδεια ράφια - ή και τα δύο.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Εάν οι ρωσικές εξαγωγές αζώτου μειωθούν και οι τιμές εκτιναχθούν στα ύψη, αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των των ΗΠΑ όσον αφορά την αγροτικη΄παραγωγή
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών των λιπασμάτων δεν σταματά στα σιτηρά.
Τα περισσότερα δημητριακά χρησιμοποιούνται όχι για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο αλλά ως ζωοτροφές για τα ζώα.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων θα μεταφερθεί στο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Russian spokesperson claims the West has declared an economic war against  Russia - Newscast Pratyaksha English
Το ψωμί ψωμάκι …

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί παρέχουν περισσότερο από το 25% της προσφοράς σιταριού στο παγκόσμιο εμπόριο και το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων καλαμποκιού.
Οι ουκρανικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα λόγω του πολέμου και οι ρωσικές εξαγωγές πλήττονται από τις κυρώσεις.

Μην ξεχνάτε τον χρυσό

Τέλος, η Ρωσία έχει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό.
Αυτός ο χρυσός δεν μπορεί εύκολα να πουληθεί ή να ανταλλάσσεται, αλλά μπορεί να μισθωθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνεια σε σκληρό νόμισμα.
Η τελευταία ανόητη ιδέα από την Ουάσιγκτον είναι να παγώσει ο ρωσικός χρυσός.
Αλλά ο χρυσός είναι φυσικός και βρίσκεται στη Ρωσία.
Μπορείτε να παγώσετε τα έσοδα από την πώληση σε δολάρια, αλλά η Ρωσία είναι αγοραστής και όχι πωλητής.
Μπορεί να αγοράσει χρυσό απευθείας από ρωσικά ορυχεία.

Νέες γραμμές δανεισμού

Και η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει παράλληλες γραμμές δανεισμού δανείων (που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ από τη δεκαετία του 1970), όπου ένας δανειστής εντός Ρωσίας μπορεί επίσης να είναι δανειολήπτης εκτός Ρωσίας σε μια ξεχωριστή συναλλαγή με τις υποχρεώσεις να εκκαθαρίζονται σε τρίτη χώρα.

Το κόστος των κυρώσεων για τη Δϋση 

Τίποτα από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό σε σχέση με ένα κανονικά λειτουργικό σύστημα, αλλά λειτουργεί.
Η ουσία είναι ότι η ρωσική οικονομία θα πλήγει παρά με υψηλότερο κόστος, περισσότερους κινδύνους και λιγότερη ρευστότητα για τις υπόλοιπες χώρες.
Το κύριο σημείο που πρέπει να κατανοήσουν οι επενδυτές είναι ότι η ζημιά δεν θα περιοριστεί στη Ρωσία.
Αυτές η αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη ρευστότητας θα εμφανιστούν σε όλα τα μέρη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν τώρα για στροφή σε ρευστότητα και χρυσό και μείωση της έκθεσής τους στο χρηματιστήριο.
Ban On Russian Oil Imports Would Be A +$35 Billion Hit Its Economy! -  NXTmine
www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης