Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία και η Κίνα βρήκαν «συνταγή» για να συνεχιστούν οι πωλήσεις του ρωσικού πετρελαίου, παρά τις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία και η Κίνα βρήκαν «συνταγή» για να συνεχιστούν οι πωλήσεις του ρωσικού πετρελαίου, παρά τις δυτικές κυρώσεις
Οι Κινέζοι άρχισαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο χωρίς εγγυητικές
Σχετικά Άρθρα

Για να δώσει λύση στο πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης του ρωσικού πετρελαίου, η ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Surgutneftegaz επέτρεψε σε πελάτες από την Κίνα να αγοράζουν πετρέλαιο χωρίς να παρέχουν εγγυητικές επιστολές δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.
Η αλλαγή αυτή των όρων επιτρέπει στην Surgutneftegaz να συνεχίσει να πουλά αργό πετρέλαιο ESPO Blend από το λιμάνι Kozmino που βρίσκεται ση ρωσική Άπω Ανατολή στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Οι ρωσικές εξαγωγές αργού ESPO, στα 754.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αργού πετρελαίου για την Κίνα.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά 14 ετών.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο.
Οι δυτικές κυρώσεις που ήρθαν ως απάντηση στην εισβολή, είχαν ως αποτέλεσμα οι δυτικές τράπεζες να πάψουν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές για όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις αναποτελεσματικές και επιμένοντας ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία.
Για να ξεπεράσουν λοιπόν αυτούς τους περιορισμούς, οι κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν ανοιχτούς λογαριασμούς που επιτρέπουν στον πελάτη να αγοράσει αγαθά με αναβολή πληρωμής, και με απαίτηση να εξοφλήσει πλήρως την αξία του κάθε φορτίου έως και τρεις ημέρες μετά τη φόρτωσή του, ανέφεραν οι πηγές.
Η ίδια η εταιρεία Surgut αρνήθηκε κάθε σχόλιο.
Η εγγυητική επιστολή, η οποία δίνει χρόνο έως 30 ημέρες για μια πληρωμή και υποστηρίζεται από τράπεζα, θεωρείται ως η ισχυρότερη εγγύηση και για τις δύο πλευρές.
Τα δύο μέρη ωστόσο αναγκάστηκαν να βρουν μια λύση για τα φορτία στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει και πρόκειται να φορτωθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ανέφεραν οι πηγές.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η πληρωμή σε δολάρια ΗΠΑ ήταν ακόμα δυνατή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χάριτος που θα διατηρηθεί έως τον Ιούνιο για την εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Οι πηγές ανέφεραν ότι διευθετούνται επίσης συμφωνίες με αγοραστές ρωσικού αργού Ural.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, στις δημοπρασίες για την πώληση του πετρελαίου που παράγει στη spot αγορά, η Surgutneftegaz απέτυχε να πουλήσει πολύ μεγάλους όγκους πετρελαίου, γιατί λόγω των δυτικών κυρώσεων, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορούσαν να πάρουν εγγυητικές από τις τράπεζες και δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης