Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία, Ουκρανία και άλλες 5 χώρες έχουν απαγορέψει τις εξαγωγές σιτηρών και ελαίων - Φόβοι για εκρηκτικό πληθωρισμό των τροφίμων

Ρωσία, Ουκρανία και άλλες 5 χώρες έχουν απαγορέψει τις εξαγωγές σιτηρών και ελαίων  - Φόβοι για εκρηκτικό πληθωρισμό των τροφίμων
Η Ρωσία αποφάσισε επίσης να χρησιμοποιήσει την απαγόρευση των εξαγωγών λιπασμάτων ως αντίποινα προς τη Δύση
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις εξαγωγές όλων των κατηγοριών σιτηρών ως τις 31 Αυγούστου.
Η απαγόρευση περιλαμβάνει τις εξαγωγές σιταριού, σμίγου, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού και αφορά ακόμη και τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), της οποίας ηγείται, σε μια κίνηση διασφάλισης της εγχώριας αγοράς για την ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων τροφίμων.
Διαφορετικό καθεστώς θα ισχύσει για τις εξαγωγές ζάχαρης σε τρίτες χώρες που απαγορεύονται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά μόνο για τις τρίτες χώρες, όχι για τις χώρες της EEU, μέλη της οποίας είναι, πλην της ίδιας της Ρωσίας, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.
Η κίνηση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές τόσων κατηγοριών τροφίμων ήρθε μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη κίνηση της Ουκρανίας, του «σιτοβολώνα της Ευρώπης», που το 2020 προμήθευσε με αγροτικά προϊόντα άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.
Η Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της ένεκα του πολέμου, απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, με την απαγόρευση να περιλαμβάνει την εξαγωγή σιταριού, βρώμης, κεχριού, φαγόπυρου, ζάχαρης, ζώντων βοοειδών, κρέατος κλπ. για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Στα πέντε μέρες που μεσολάβησαν από την απαγόρευση εξαγωγών της Ουκρανίας έως της Ρωσίας, σε απαγόρευση εξαγωγών ή δραστικούς περιορισμούς στις εξαγωγές είχαν προχωρήσει κι άλλες χώρες:
Η Ουγγαρία που απαγόρευσε τις εξαγωγές όλων των κατηγοριών σιτηρών.
Η Σερβία που απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού αλεύρων και φυτικών ελαίων.
Η Βουλγαρία που ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών της και ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες αγορές της.
Η Ρουμανία, που ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να αυξήσεις τις εγχώριες προμήθειες.
Η Ινδονησία, που προχώρησε σε δραστικό περιορισμό των εξαγωγών φοινικελαίου, το οποίο αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων και της σοκολάτας.
Με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σταριού, το 20% του καλαμποκιού ενώ Ουκρανία και Ινδονησία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της προμήθειας βρώσιμων ελαίων, οι απαγορεύσεις αυτές οδηγούν σε διαρκή άνοδο των τιμών βασικών τροφίμων, σε μια εποχή που οι προσιτές τιμές των τροφίμων αποτελούν σημαντική πρόκληση καθώς οι οικονομίες επιδιώκουν να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού και τροφοδοτούν μια ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές λιπασμάτων στις εχθρικές χώρες ως αντίποια στις δυτικές κυρώσεις

Ακόμη χειρότερα όμως, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για την προσεχή συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται ενώ η Ρωσία αρχίζει να απειλεί με απαγόρευση των εξαγωγών λιπασμάτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών.
Έτσι χαρακτηστικά χτες 9/3, η Yara, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας και ουρίας στην Ιταλία και τη Γαλλία, επειδή η Ρωσία έχει περιορίσει τις εξαγωγές νιτρικής αμμωνίας.
Η νορβηγική εταιρεία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα απειλούσε τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.
Και σήμερα 10/3, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov ανακοίνωσε ότι η Ρωσία όχι απλώς θα περιορίσει όπως έκανε έως πρότινος προκειμένου να αναπληρώσει τα δικά της αποθέματα, αλλά και θα αναστείλει τις εξαγωγές λιπασμάτων, με σκοπό τη διασφάλιση σταθερών εγχώριων τιμών των τροφίμων, προμηθεύοντας στο εξής με λιπάσματα μόνο τις «φιλικές της χώρες».
Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται από διεθνείς αναλυτές ως «αντίποινα» της Ρωσίας στον οικονομικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Δύση με σειρά από κυρώσεις και ασφαλώς θα πλήξει το μπλοκ των δυτικών χωρών που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις.
Μένει να δούμε πόσο όλες αυτές οι απαγορεύσεις να ωθήσουν περαιτέρω ανοδικά τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων που κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022 αυξήθηκαν κατά 20,7%, και συνεχίζουν να «σκαρφαλώνουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης