Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων ζωτικών τροφίμων – Σε κάποιες χώρες δεν θα φτάνουν τα λεφτά για τρόφιμα

Η Ουκρανία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων ζωτικών τροφίμων  – Σε κάποιες χώρες δεν θα φτάνουν τα λεφτά για τρόφιμα

Η Ουκρανία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού, βρώμης, κεχριού, φαγόπυρου, ζάχαρης, ζώντων βοοειδών, κρέατος και άλλων προϊόντων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία, που είναι γνωστή ως «σιτοβολώνας της Ευρώπης», δεδομένου ότι ήταν πάντοτε μεταξύ των δέκα κορυφαίων εξαγωγέων σιταριού στον κόσμο και προμήθευσε με αγροτικά προϊόντα άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, απαγόρευσε εκτάκτως τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.
Η απαγόρευση περιλαμβάνει την εξαγωγή σιταριού, βρώμης, κεχριού, φαγόπυρου, ζάχαρης, ζώντων βοοειδών, κρέατος και άλλων προϊόντων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, εν μέσω πολέμου, και με την κυβέρνηση της Ουκρανίας να λέει ότι πολλοί από τους πολίτες της λιμοκτονούν υπό τη ρωσική πολιορκία, ο υπουργός Αγροτικής και Επισιτιστικής Πολιτικής της Ουκρανίας Roman Leshchenko είπε ότι ελήφθησαν δραστικά μέτρα για να αποτραπεί μια «ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», να σταθεροποιηθεί η αγορά και ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε βασικά τρόφιμα.
FNZYa7GaAAEz_UR.png

Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη, αναμένεται ότι η απαγόρευση εξαγωγών της Ουκρανίας θα μπορούσε να πλήξει περισσότερο τους πληθυσμούς που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, από τον Λίβανο έως τη Συρία και την Αφρική.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από την ρωσική εισβολή», υπογραμμίζει το Associated Press.
«Τα προϊόντα που εξάγουν γίνονται ψωμί, ζυμαρικά και ζωοτροφές σε όλο τον κόσμο...».
gswheatexp.png
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατέταξε τη Ρωσία ως τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο το 2020, ενώ η Ουκρανία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη.
Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται την παραγωγή της Ρωσίας, αλλά και των δύο χωρών το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται από την εγχώρια αγορά.
gschinacorn.png
Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής καλαμποκιού και ηλιέλαιου, που αποτελεί ζωτικής σημασίας μαγειρικό λάδι.
Και να ποιες είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις αυτής της νέας πολεμικής συνθήκης, σύμφωνα με το Yahoo Finance:
«Όσον αφορά την Ουκρανία, η αγορά έχει προσαρμοστεί στην πιθανότητα ότι το σιτάρι που συλλέχθηκε και αποθηκεύτηκε την περασμένη σεζόν δεν θα αποσταλεί.
Αυτό που είναι υπό συζήτηση τώρα είναι τι θα γίνει με το σιτάρι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο έδαφος.
Είναι κυρίως χειμερινό σιτάρι, φυτεύεται το φθινόπωρο, μετά βλασταίνει, μεγαλώνει και συλλέγεται την άνοιξη.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει η αγορά είναι να αποτιμήσει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει περίοδος συγκομιδής για το χειμερινό σιτάρι και να μην θεριστεί το σιτάρι από τα χωράφια ή/και να μην εξαχθεί από την Ουκρανία.
Καλλιέργειες όπως τα ηλιοτρόπια και το καλαμπόκι φυτεύονται την άνοιξη, επομένως δεν είναι σαφές εάν οι αγρότες θα καταφέρουν τότε να βάλουν νέες καλλιέργειες, μεταξύ του ουκρανικού πολέμου, της ίδιας της εισβολής και των ελλείψεων σε καύσιμα και λιπάσματα.
Κατά τον Sal Gilbertie, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Teucrium, οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τόσο ο πόλεμος όσο και οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία αφορούν «ένα βιβλικό γεγονός που έχει να κάνει με την εξάντληση των αποθεμάτων σίτου.
Δεν θα δούμε μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.
Δυστυχώς, όμως αυτό που θα δούμε είναι ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το φαγητό».
FNOwigEXwAE0S07.jpg

Διότι όπως η Fox Business το συνοψίζει «η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης