Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδεινώνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Η Ινδονησία περιορίζει τις εξαγωγές φοινικέλαιου

Επιδεινώνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Η Ινδονησία περιορίζει τις εξαγωγές φοινικέλαιου
Προς επιδείνωση οδηγείται μέρα με τη μέρα η παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Σχετικά Άρθρα
Προς επιδείνωση οδηγείται μέρα με τη μέρα η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που ξεκίνησε με τη γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Η κρίση κλιμακώθηκε σήμερα με την απόφαση της Ινδονησίας να περιορίσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, προσθέτοντας ένα ακόμη βασικό τρόφιμο, στον κατάλογο των βασικών εμπορευμάτων των οποίων αυξάνεται η τιμή.
Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών καθώς συμβάλλουν στο 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σταριού, την προμήθεια βρώσιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας όχι μόνο διέκοψε τις αποστολές αγροτικών αγαθών προς την Ευρώπη από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τις προοπτικές για συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και οι προμήθειες συρρικνώνονται ως απάντηση στην απότομη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου - βασικό συστατικό στη διαδικασία παραγωγής πολλών προϊόντων.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,7%, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πολλά προϊόντα συνέχισαν να ανεβαίνουν και το Μάρτιο.

Ουκρανία, Σερβία, Ουγγαρία, απαγορεύουν τις εξαγωγές

Πριν δύο μέρες η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές πολλών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα σιτηρά, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το αλάτι και το κρέας, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες του πληθυσμού της.
Ακολούθησε η Σερβία που απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού αλεύρων και φυτικών ελαίων, ενώ είχε προηγηθεί η Ουγγαρία που απαγόρευσε τις εξαγωγές όλων των κατηγοριών σταριού.

Βουλγαρία, Ρωσία τις περιορίζουν

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών της και ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες αγορές της.
Οι προμήθειες σιτηρών στη Ρουμανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα, έχουν επίσης ενισχυθεί καθώς οι διεθνείς αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια περιορισμού των αποστολών.
Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα μπορούσε επίσης να μειωθεί καθώς η παραγωγή λιπασμάτων, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών, περιορίζεται μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Yara, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας και ουρίας στην Ιταλία και τη Γαλλία, επειδή η Ρωσία έχει περιορίσει τις εξαγωγές νιτρικής αμμωνίας.
Η νορβηγική εταιρεία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύγκρουση απειλούσε τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.

Ινδονησία: Δραστικός περιορισμός εξαγωγών φοινικελαίου

Ακολούθησε ο δραστικός περιορισμός των εξαγωγών φοινικελαίου από την κυβέρνηση της Ινδονησίας.
Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων και της σοκολάτας.
Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% φέτος.
Ο Υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Muhammad Lufti είπε ότι ο περιορισμός των εξαγωγών φοινικελαίου στοχεύει να διασφαλίσουν ότι οι τιμές του συγκεκριμένου λαδιού που στην Ινδονησία χρησιμοποιούν κυρίως για μαγειρική, θα παραμείνουν προσιτές στους καταναλωτές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φοινικέλαιου της Μαλαισίας αυξήθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών μετά την ανακοίνωση της Ινδονησίας, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών. Οι τιμές του σογιέλαιου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% φέτος.
Η άνοδος των τιμών έρχεται σε μια εποχή που η προσιτή τιμή των τροφίμων αποτελεί σημαντική πρόκληση καθώς οι οικονομίες επιδιώκουν να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού και συμβάλλει επίσης στο να τροφοδοτήσει μια ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης