Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ανακοινώνει ο Biden - Πάνω από τα 130 δολάρια το brent

Εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ανακοινώνει ο Biden - Πάνω από τα 130 δολάρια το brent
Η κυβέρνηση Biden θα ανακοινώσει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών
Σχετικά Άρθρα

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι θα επιβληθεί εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα Τρίτη, 8 Μαρτίου, απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών που είναι κατηγορηματικά αντίθετα σε αυτού του τύπου τις κυρώσεις – ειδικά η Γερμανία.
Η απαγόρευση εισαγωγών θα αφορά το πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, σύμφωνα με δύο πηγές που ανέφεραν στο Bloomberg ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ από τη ρωσική ενέργεια.
Το πετρέλαιο της Ρωσίας αποτελούσε περίπου το 3% όλων των αποστολών αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.
Συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των εισαγωγών των ΗΠΑ.
Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ το 2022 μειώθηκαν στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία δεν περιλάμβαναν το πετρέλαιο, λόγω της ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ιδίως το φυσικό αέριο.
Ακολουθώντας τις ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού.
Σχολιάζοντας την πιθανότητα απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, χθες βράδυ η Goldman έγραψε σε σημείωμά της είπε πως «εάν επιβληθεί εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, περιμένετε από τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα συμπεριλαμβάνουν την απελευθέρωση πρόσθετων ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα και μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής».
Πράγματι, μια ακόμη απελευθέρωση πρόσθετων ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα φαίνεται σχεδόν σίγουρη, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol να δηλώνει στους Financial Times:
«Ο ΙΕΑ είναι έτοιμος να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο για να διευκολύνει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας».
Κατόπιν αυτών οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα, σκαρφαλώνοντας έως και τα 130 δολάρια το βαρέλι.
biden_brent_ban_2022-03-08_8-17-05.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης