Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shell: Γιατί εξακολουθούμε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία

Shell: Γιατί εξακολουθούμε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου Urals από τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις η πετρελαϊκή Shell, προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασής της να αγοράσει μια παρτίδα πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση από τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι θα δεσμεύσει τα κέρδη σε ένα ταμείο αφιερωμένο στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.

Έκπτωση – ρεκόρ

Την Παρασκευή, η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου Urals από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοράστηκε με έκπτωση ρεκόρ , με πολλές εταιρείες να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της απρόκλητης εισβολής της Μόσχας στη γείτονά της.
Αν και η αγορά αυτή δεν παραβιάζει κυρώσεις της Δύσης, καθώς δεν έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, η απόφασή της προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.

Συνομιλίες με τις κυβερνήσεις

Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρισκόταν σε «εντατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις και συνεχίζει να ακολουθεί την καθοδήγησή τους σχετικά με αυτό το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού, και γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα με τη μέγιστη προσοχή».

Διαμαρτυρίες από την Ουκρανία

«Δεν πήραμε αυτή την απόφαση επιπόλαια και κατανοούμε τη δύναμη της αίσθησης γύρω από αυτήν», ανέφερε η δήλωση.
Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ο οποίος θέλει οι εταιρείες να διακόψουν όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
«Μια ερώτηση προς τη Shell: το ρωσικό πετρέλαιο δεν μυρίζει αίμα ουκρανίας για εσάς;» είπε ο Kuleba σε tweet το Σάββατο.

Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, ο Kuleba εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
«Ο κόσμος θα τους κρίνει ανάλογα.
Και η ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό απηχεί και τη σφοδρή κριτική για τη στάση της Δύσης που έκανε ο πρόεδρος Zelensky στη σύνοδο του ΝΑΤο την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.
«Ανταλλάξατε λίγους τόνους καύσιμα με τους τόνους του δικού μας αίματος.
Έχουμε πολλούς φίλους και προσπαθούν να μας βοηθήσουν ενάντια σε όλα τα εμπόδια», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης