Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπει και η Shell τη Ρωσία και όλες τις συνεργασίες της με την Gazprom

Εγκαταλείπει και η Shell τη Ρωσία  και όλες τις συνεργασίες της με την Gazprom
Μετά τη BP, εγκαταλείπει και η Shell όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η Shell θα αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητες της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την τελευταία μεγάλη δυτική ενεργειακή εταιρεία που εγκαταλείπει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική εταιρεία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Equinor της Νορβηγίας σχεδιάζει επίσης να αποχωρήσει από τη Ρωσία.
Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα εγκαταλείψει το εμβληματικό εργοστάσιο Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% και λειτουργεί από τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom.
Tο Sakhalin 2, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ρωσίας, είναι τεράστιο, παράγει περίπου 11,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, το οποίο εξάγεται σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Για τη Shell, τον μεγαλύτερο έμπορο LNG στον κόσμο, το να εγκαταλείψει το έργο πλήττει τα σχέδιά της να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τις επόμενες δεκαετίες.
Η Shell είπε ότι η έξοδος από τη Ρωσία δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά της να στραφεί σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον οποίο βοήθησε να χρηματοδοτήσει ως μέρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών.
Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε το έργο.
"Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, που οφείλεται σε μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.
Η Shell θα αποχωρήσει επίσης από τη Salym Petroleum Development, μια άλλη κοινοπραξία με την Gazprom.
Μαζί, το Salym και το Sakhalin 2 συνεισέφεραν 700 εκατομμύρια δολάρια στα καθαρά κέρδη της Shell το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης