Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, χαμηλές οι προσδοκίες - Συνάντηση Scholz με Ursula von der Leyen με φόντο την Ουκρανία

Μπαράζ συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, χαμηλές οι προσδοκίες - Συνάντηση Scholz με Ursula von der Leyen με φόντο την Ουκρανία

Το μεσημέρι η συνάντηση του Olaf Scholz με την Ursula von der Leyen

Σχετικά Άρθρα

(upd3) Μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία και με τελικό στόχο τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο, αν και ο Ρώσος πρόεδρος, V. Putin ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας.
Η κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Κυριακής 6/3 ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Μετά τη μυστική συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Naftali Bennett, στη Μόσχα στις 5/3 με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin και κατόπιν στο Βερολίνο με τον Ο. Scholz, σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Σημειώνεται ότι η  διπλωματική πρωτοβουλία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Bennett, φαίνεται πως εκτυλίσσεται σε συνεννόηση με τον αμερικανικό παράγοντα.
Παράλληλα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου, Ε. Macron, με τον Ρώσο ομόλογό του, V. Putin, αναμένεται σήμερα, Κυριακή 6/3.
Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Vladimir Putin νωρίτερα την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, με τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο εάν οι Ουκρανοί πάψουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν. Δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Στο μεταξύ, για τρίτη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Naftali Bennett.

Νέα επικοινωνία Zelensky - Bennet

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, είχε την Κυριακή 6/3 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Naftali Bennett, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση και ήδη βρέθηκε κρυφά στη Μόσχα το προηγούμενο 24ωρο για να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Σήμερα, Κυριακή 6/3, ο Bennett είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Zelensky για τρίτη φορά από το Σάββατο (5/3), όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τον Naftali Bennett να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση και μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη Μόσχα χθες είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ στη συνέχεια στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.

Νέα επικοινωνία Macron με Putin εντός της ημέρας, στον απόηχο της επίσκεψης Bennett σε Μόσχα και Βερολίνο

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου, Ε. Macron, με τον Ρώσο ομόλογό του, V. Putin , αναμένεται σήμερα, Κυριακή 6/3.
Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Πρόκειται για επικοινωνία που, σύμφωνα με τις γαλλικές διπλωματικές πηγές, γίνεται μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Naftali Bennett, στη Μοσχα και στο Βερολίνο, με τον οποίο ο Ε. Macron βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Naftali Bennett, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση, είχε στις 5/3 μυστική συνάντηση στη Μόσχα στις 5/3 με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin και κατόπιν στο Βερολίνο με τον Ο. Scholz, ενώ σήμερα, Κυριακή 6/3, επικοινώνησε για τρίτη φορά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky.
«Πήγα στη Μόσχα και στο Βερολίνο για να βοηθήσω να γίνει διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών, με την ενθάρρυνση όλων των παικτών», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή (6/3), σημειώνοντας πως «ακόμα και αν οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες» για τον τερματισμό του πολέμου, είναι «ηθική ευθύνη του Ισραήλ να κάνει κάθε προσπάθεια».

Επικοινωνία Erdogan - Putin


Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο είχε σήμερα, Κυριακή 6/3, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Putin δήλωσε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη "στρατιωτική της επιχείρηση" μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους, αλλά και πως η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία. Μαλιστα, τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Σημειώνεται ότι την συνομιλία αυτή είχε γνωστοποιήσει από το Σάββατο 5/3 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως, είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρός μας διεξάγει πολύ εντατικές διπλωματικές προσπάθειες.
Ο πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Putin αύριο», είχε αναφέρει ο Ibrahim Kalin, σύμφωνα με τον οποίο o Εrdogan σκόπευε να προτείνει για άλλη μια φορά την Τουρκία ως βάση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τις επικείμενες συνομιλίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan θα έχει συνομιλίες σήμερα και με άλλους ηγέτες από Ευρώπη και τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σχεδιάζει να καλέσει τους ομολόγους του της Ρωσίας και Ουκρανίας στις 11 με 13 Μαρτίου στην Αττάλεια στο διπλωματικό φόρουμ που διεξάγεται.
Ρώσος διπλωμάτης χαιρέτισε την προσφορά του Cavusoglu να καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας (Sergei Lavrov) και Ουκρανίας (Dmytro Kuleba) για συνομιλίες.

Συνάντησεις Scholz με Naftali Bennet και Ursula von der Leyen

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz συναντήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/3 με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett, ο οποίος προηγουμένως είχε ταξιδέψει μυστικά στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Putin, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Putin και την περασμένη Τετάρτη (2/3).
Για τη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».
Στόχος είναι ο τερματισμός του πολέμου στη Ουκρανία το συντομότερο, ανέφερε η καγκελαρία μετά τη συνάντηση των Scholz -  Bennett, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία.
Scholz και Bennett συζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου 5/3 για τη σύρραξη στην Ουκρανία και «στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο Putin στη Μόσχα».
Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Σήμερα, Κυριακή 6/3, «τακτική ανταλλαγή απόψεων» θα έχουν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί Scholz - Von der Leyen
ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 10/3 και της Παρασκευής 11/3.
Σημειώνεται ότι για την ουκρανική κρίση συζήτησαν το Σάββατο 5/3 η Ursula von der Leyen στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Pedro Sanchez.

Τι προηγήθηκε στις 5/3 - Επαφές και συνομιλίες Anthony Blinken

Με Κίνα: Υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία

Έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έκανε το Πεκίνο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, για "τον προμελετημένο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.
"Ο υπουργός σημείωσε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για να δει ποια κράτη υπερασπίζονται τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Ned Price.
"Υπογράμμισε ότι ο κόσμος ενεργεί με ομοφωνία για να αποκηρύξει και να απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα, διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα", πρόσθεσε ο Price

Με Πολωνία –  Δεν θα αναγνωριστούν εδαφικές αλλαγές από παράνομη επιθετικότητα ξεκαθάρισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από “απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα", όπως δήλωσε το Σάββατο 5/3 ο υπουργός των Εξωτερικών της χώρας, Zbigniew Rau, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Α. Blinken, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
O A. Blinken έφτασε το Σάββατο 5/3 στην πόλη Ρζεσζόφ (Rzeszow), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχει συναντήσεις με Πολωνούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών, Zbigniew Rau.
Ήδη, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ειβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο αριθμό τους, διασχίζουν την Πολωνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έφτασε στην Πολωνία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- από τις Βρυξέλλες , όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή 4/3 με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης τις προσπάθειες της Δύσης για την άσκηση αποτροπής στη Ρωσία, μέσω ενός προγράμματος σκληρών κυρώσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba συναντήθηκε το Σάββατο (5/3/2022) με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Antony Blinken, στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Kuleba στον Blinken , στη συνάντηση που είχαν στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα-Κράκοβετς της Πολωνίας.
Ο Kuleba χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.
Ο Kuleba είπε ότι ελπίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον Blinken να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να επιβληθούν και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Με Μολδαβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Κυριακή 6/3, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους.
Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilita ζήτησε από τις ΗΠΑ να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν μετά τη ρωσική εισβολή κατά την συνάντησή της με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Blinken.
Ήδη 120.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, επεσήμανε η Gavrilita στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.
«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.
«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.
Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Blinken στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.
Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Gavrilita ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».
«Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Blinken.
Από την Πολωνία χθες Σάββατο ο Blinken ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων (2,5 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.
Η επίσκεψη του κ. Blinken στην Μολδαβία έχει σκοπό να καθησυχαστεί η χώρα αυτή, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.
Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάνει στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια δοκιμασία για τις κοινωνικές υπηρεσίες της.
Ο κ. Blinken αναμένεται να συναντηθεί επίσης σήμερα Κυριακή 6/3, με την πρόεδρο της Μολδαβίας Maya Sandou.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Sandou, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Josep Borrell, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.
Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, την Τσισινάου, «μπορείτε να ακούσετε τις εκρήξεις των βομβών στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

Erdogan προς ΕΕ: Συνεχίζουμε με τη διπλωματία για να επιτύχουμε ειρήνη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε το Σάββατο (5/3/2022) στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία που είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κοινά ναυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.
Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη ενέργεια και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Κίνα - Li Keqiang: Καμία αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας - «Αβέβαιο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον»

Την ίδια ώρα, παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang κατά εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό.
Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό του στην «Αίθουσα του Λαού» περιορίστηκε στη γενικόλογη επισήμανση για ένα «αβέβαιο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον».
Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ενώ αντιθέτως στηλιτεύει τα αμερικανικά σχέδια για την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ωστόσο ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει, έστω και εμμέσως, τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου.
Όπως αναφέρει στην γερμανική τηλεόραση ο σινολόγος και οικονομολόγος Peter Folkes από το think tank MERICS, με έδρα το Βερολίνο, «μελλοντικά η Κίνα θα επιχειρήσει να θωρακιστεί καλύτερα σε εκείνους τους τομείς, στους οποίους σήμερα η Ρωσία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Για παράδειγμα θα αναπτύξει περαιτέρω το CIPS, που είναι η κινεζική εκδοχή του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος πληρωμών SWIFT».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης