Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκαθαρίζει ο Putin: Ο πόλεμος θα σταματήσει, μόνο όταν η Ουκρανία παραδοθεί και αποδεχθεί τα ρωσικά αιτήματα

Ξεκαθαρίζει ο Putin: Ο πόλεμος θα σταματήσει, μόνο όταν η Ουκρανία παραδοθεί και αποδεχθεί τα ρωσικά αιτήματα
H Ρωσία θα σταματήσει τη «στρατιωτική της επιχείρηση» μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, ξεκαθάρισε ο Putin
Σχετικά Άρθρα

Αποκαλυπτικός για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε την Κυριακή (6/3/2022) με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan.
H Ρωσία θα σταματήσει τη «στρατιωτική της επιχείρηση» μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ο Putin είπε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

«Κυνικοί και ιδιαίτερα σκληροί οι Ουκρανοί εθνικιστές»

Ο Vladimir Putin μίλησε για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για την προστασία του Ντονμπάς, καθόρισε βασικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις σε αυτό το πλαίσιο και ανέπτυξε τους κύριους στόχους και τα καθήκοντα που τέθηκαν.
Τονίστηκε ότι η ειδική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με το σχέδιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
«Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σώσουν ζωές και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αμάχων και σημειώνονται πλήγματα μόνο στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενέργειες εθνικιστικών και νεοναζιστικών σχηματισμών, η συνέχιση του εντατικού βομβαρδισμού του Ντονμπάς και η χρήση αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ξένων, ως ανθρώπινη ασπίδα σε πόλεις και οικισμούς της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα σκληρές και κυνικές», ανέφερε.
«Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η προθυμία της Ρωσίας για διάλογο με τις ουκρανικές αρχές και με ξένους εταίρους προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, επέστησε την προσοχή στο μάταιο οποιασδήποτε προσπάθειας να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις,

Erdogan: Γενική κατάπαυση πυρός

Από την πλευρά του ο Erdogan, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία
Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Erdogan τόνισε στον Putin ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.
«Ο πρόεδρος Erdogan ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του.
«Ο Erdogan τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

Οι ρωσικοί όροι

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επισήμως έχει θέσει τέσσερις όρους για να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις:

• Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
• Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
• Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
• Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Προσάρτηση της Ουκρανίας;

Το Σάββατο (6/3/2022) ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσάρτησης της Ουκρανίας κατηγορώντας την ηγεσία της.
«Η σημερινή (ουκρανική) ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει...θα βάλει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ουκρανίας ως χώρας.
Και αν συμβεί αυτό, θα είναι εντελώς και πλήρως στη συνείδησή τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο Putin φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τις δυτικές κυρώσεις τις οποίες χαρακτήρισε κήρυξη πολέμου στη Ρωσία ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως θα θεωρήσει πολεμική πράξη οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Λίγες οι πιθανότητες για ειρήνη»

«Πήγα στη Μόσχα και στο Βερολίνο για να βοηθήσω να γίνει διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών, με την ενθάρρυνση όλων των παικτών», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett την Κυριακή (6/3/2022) μετά το μπαράζ διπλωματικών επαφών που είχε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο Bennett είπε ότι «ακόμα και αν οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες», θεωρεί ότι είναι «ηθική ευθύνη του Ισραήλ να κάνει κάθε προσπάθεια», επειδή έχει καλές επαφές και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
«Η κατάσταση στο έδαφος δεν είναι καλή», πρόσθεσε.
«Ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγάλος και μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος αν τα πράγματα συνεχίσουν στην τρέχουσα πορεία.
Υπάρχουν Ισραηλινοί που πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εβραϊκές κοινότητες σε στενοχώρια που χρειάζονται βοήθεια», ανέφερε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης