Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κλοιό το Κίεβο από Ρώσους - Διακοπή εκκένωσης στη Μαριούπολη - Γερμανία: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Σε κλοιό το Κίεβο από Ρώσους - Διακοπή εκκένωσης στη Μαριούπολη - Γερμανία: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται, ενώ διακόπηκε η εκκένωση της Μαριούπολης - Τηλεφωνική συνομιλία  Erdogan με Putin την Κυριακή 6/3 για τον πόλεμο
Σχετικά Άρθρα

(upd11) To τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει περί της Ουκρανίας, καθώς οι μάχες και το σφυροκόπημα του Κιέβου, της πρωτεύουσας της χώρας, συνεχίζεται. 
Η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μάλιστα ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι ο Putin, ο Ρώσος Πρόεδρος, έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έλαβε πρωτοβουλία ώστε να καλέσει 11 με 13 Μαρτίου 2022 την Ρωσία και Ουκρανία στην Αττάλεια για διαπραγματεύσεις, κάτι που επανέλαβε το Σάββατο 5/3 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι την Κυριακή 6/3 ο Τούρκος πρόεδρος R.Τ. Erdogan θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Kalin, o Εrdogan σκοπεύει να προτείνει για άλλη μια φορά την Τουρκία ως βάση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τις επικείμενες συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, υπό πολιορκία και «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό εξακολουθεί να βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι «ανελέητες» επιθέσεις, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο.
Τα ρωσικά στρατεύματα, που πλέον έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν νωρίτερα το Σάββατο 5/3 την κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, επειδή  θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαία-την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία - με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ωστόσο, η εκκένωση αμάχων που ξεκίνησε στη Μαριούπολη, λίγη ώρα αργότερα διεκόπη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, σύμφωνα με το δημαρχείο της πόλης.
Στο μεταξύ, το Σάββατο 5/3 ή την Κυριακή 6/3 αναμένεται ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως γνωστοποιήθηκε σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου V. Putin με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Scholz.
Παράλληλα, σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος, V. Zelensky , θα μιλήσει στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 7/3 θα συνεδριάσει  το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι από τις 9 ως τις 12 Μαρτίου.
Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Ρζεσζόφ (Rzeszow), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών A. Blinken.

Υπό πολιορκία από τους Ρώσους το λιμάνι της Μαριούπολης - Διακόπηκε η εκκένωση της Μαριούπολης

Διακοπή της απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.
Όπως ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram, η απομάκρυνση αμάχων που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της».
Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια» κλαι πρόσθεσε πως «γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο ΄Αμυνας είχε ανακοινώσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα, κάτι που ξεκίνησε στις 12:00 και θα διαρκούσε έως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας).

Ρωσία: Οι Ουκρανοί ευθύνονται για το μπλόκο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα της Ουκρανίας το Σάββατο (5/3) και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Δύσκολη η κατάπαυση του πυρός

Ειδικότερα, τα  ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν νωρίτερα το Σάββατο 5/3 την κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Μάλιστα, οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια για να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί, είτε με τα δικά τους αυτοκίνητα.
«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.
«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης, Vadym Boychenko.
Σημειώνεται ότι υπό πολιορκία και «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό εξακολουθεί να βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι «ανελέητες» επιθέσεις, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό» και «προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», ανέφερε ο Vadym Boychenko μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 3/3 ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν, λέγοντας πως «εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», καλώντας παράλληλα να συνεχιστεί η «αντίσταση».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.
H Μαριούπολη πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τους Ρώσους εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καθώς θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Τρίτος γύρος συνομιλιών Μόσχας- Κιέβου μέσα στο Σαββατοκύριακο


Η ανακοίνωση περί απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ο οποίος ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση της πόλης από τους Ρώσους, έγινε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η Μόσχα είναι έτοιμη για τον τρίτο των διαπραγματεύσεων αλλά το Κίεβο κωλυσιεργεί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
H Ρωσία είναι προετοιμασμένη για τον τρίτο γύρο συνομιλιών, ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο «επικαλείται δικαιολογίες» για να καθυστερήσει την συνάντηση, δήλωσε ο Lavrov στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κιργίζιο ομόλογό του, σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει νέες ημερομηνίες. Είμαστε έτοιμοι... από χθες το βράδυ (4/3) για τον τρίτο γύρο».
Πρόσθεσε ότι η «αισιοδοξία» μετριάζεται από τις «θυμωμένες» δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Zelensky.
Σύμφωνα με τον Mikhailo Pondolyak, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodimir Zelenski, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 5/3 ή την Κυριακή 6/3.
Όμως οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει προειδοποίησε ότι ο διάλογος με το Κίεβο δεν θα είναι εφικτός παρά μόνο αν γίνουν δεκτές «όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας», κυρίως το «ουδέτερο και μη πυρηνικό» καθεστώς της Ουκρανίας και «η υποχρεωτική της αποστρατιωτικοποίηση».
Παράλληλα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Anton Herashenko δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Γερμανία: Δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Επίσης, κατέστησα σαφές στην Ρωσία και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή δηλαδή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα », πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος».

Ομιλία Zelensky σήμερα (5/3) στη Γερουσία των ΗΠΑ, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ θα απευθύνει σήμερα, Σάββατο 5/3 , ο Ουκρανός Πρόεδρος, V. Zelensky , όπως ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.
Η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον, στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Πάντως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για 10η ημέρα, αρκετοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν την κυβέρνηση του J. Biden να σκληρύνει την αντίδρασή της κατά της Ρωσίας, κυρίως αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham έφθασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον πρόεδρο V. Putin για να προσφέρει έτσι κατ’ αυτόν «καλή υπηρεσία» στη χώρα του και στον υπόλοιπο κόσμο.
O Zelensky αξιώνει το NATO να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του, κόκκινη γραμμή που η κυβέρνηση Biden δεν είναι διατεθειμένη να περάσει, αλλά υποστηρίζουν λιγοστοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.

Στην Πολωνία ο Blinken

Στην Πολωνία βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών A. Blinken, ο οποίος θα συναντηθεί με Πολωνούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών, Zbigniew Rau.
Ο A. Blinken έφτασε το Σάββατο 5/3 στην πόλη Ρζεσζόφ (Rzeszow), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Blinken θα συζητήσει την αποστολή βοήθειας για την ασφάλειας της Πολωνίας, αλλα και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θα ευχαριστήσει την Πολωνία για το καλωσόρισμα της προς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήδη, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ειβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο αριθμό τους, διασχίζουν την Πολωνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έφτασε στην Πολωνία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- από τις Βρυξέλλες , όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή 4/3 με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης τις προσπάθειες της Δύσης για την άσκηση αποτροπής στη Ρωσία, μέσω ενός προγράμματος σκληρών κυρώσεων.
Στην Πολωνία, θα συναντηθεί με μία διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικό Γκρέγκορι Μικς, με τη συμμετοχή και του υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου στην ίδια επιτροπή, Μάικλ ΜακΚόλ.

Νέα συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 7/3 για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Για άλλη μια φορά θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 7/3 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατεπειγόντως, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όπως δήλωσαν στις 4/3 διπλωματικές πηγές.
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης• στις 22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε χωρίς να επιθυμεί να κατονομαστεί.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική να διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη,- κάτι που δεν έγινε- θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ που σημείωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε.
Τελικά η Γαλλία, σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφάσισε μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Πάντως, για το Μεξικό, αν και είναι βέβαιο το ρωσικό βέτο, σημασία έχει να φανεί η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη είναι δυνατόν.

ΗΠΑ: Σε Πολωνία και Ρουμανία στις 9-12/3 η Kamala Harris

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία θα μεταβεί η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Kamala Harris θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι από τις 9 ως τις 12 Μαρτίου.
Όπως διευκρίνισε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του, «η επίσκεψή της θα καταδείξει την ισχύ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα. Επίσης θα υπογραμμίσει τις κοινές μας προσπάθειες να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας», επεσήμανε η ανακοίνωση. 
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες και των δύο χωρών προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους «στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
«Θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας μέσω οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλλουμε αυστηρά οικονομικά μέτρα στη Ρωσία και σε όσους είναι συνεργοί στη ρωσική εισβολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της Harris .
Ακόμη, θα συζητήσει «τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας καθώς δέχονται και φροντίζουν τους πρόσφυγες» που φεύγουν κατά χιλιάδες για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν φύγει μέχρι τις 4/3 από την Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς διεξήγαγαν στρατιωτική και κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, ενώ οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κάθονται κάθονται στις 5 Μαρτίου 2022 ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να σταματήσει ο πόλεμος, κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει μακρινό ενδεχόμενο, καθώς σε όλη τη χώρα μαίνονται σφοδρές μάχες.
Την ίδια στιγμή, η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε  τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του τι αναφέρουν οι Ρώσοι, η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει οδηγήσει πάνω από 1 εκατομμύριο στον εκτοπισμό, μπαράζ κυρώσεων, μια έξοδο επιχειρήσεων από τη Ρωσία και φόβους για ένα παγκόσμιο οικονομικό πλήγμα.
Επιπλέον, εντείνονται οι ανησυχίες για μια σύγκρουση με τη Δύση – ζήτημα που για δεκαετίες δεν υπήρχε ούτε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν και βομβαρδίζουν πόλεις,  ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μιας εισβολής που απομόνωσε τη Μόσχα από τον κόσμο - η οποία επιμένει να λέει ότι η επίθεσή της είναι μια «ειδική επιχείρηση» για τη σύλληψη ατόμων που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.
Το Κίεβο, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονους βομβαρδισμούς, αλλά μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από μια μεγάλη επίθεση, με την κύρια δύναμη επίθεσης της Ρωσίας να έχει σταματήσει για μέρες σε μια αυτοκινητοπομπή μήκους μιλίων σε έναν αυτοκινητόδρομο προς τα βόρεια.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα ακίνητα στρατεύματα ανασυγκροτούνται και συγκεντρώνουν υλικοτεχνικές προμήθειες πριν εξαπολύσουν μια σφοδρή επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο αριθμός των στρατιωτών που υπολογίζεται ότι ανασυγκροτούνται ξεπερνά σύμφωνα με τη DailyMail τους 15.000 άνδρες.
Οι στρατιώτες του Πούτιν συνέχισαν επίσης τους βομβαρδισμούς τους στη Μαριούπολη, κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στα ανατολικά, η οποία παραμένει μεν στην κατοχή της Ουκρανίας, αλλά είναι περικυκλωμένη και βομβαρδίζεται ανελέητα.
Εάν η Ρωσία πετύχει τον στόχο αυτό, τότε μεγάλα τμήματα του ουκρανικού στρατού που «σκάβουν» χαρακώματα στο Ντονμπάς, κινδυνεύουν να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα.
φργδφγσφδσγσφγδ.JPG
Σκοτώθηκαν τρεις Ρώσοι διοικητές, λένε δυτικοί αξιωματούχοι

Σημειώνεται πως τουλάχιστον τρεις Ρώσοι διοικητές σκοτώθηκαν κοντά στις πρώτες γραμμές των μαχών, λένε δυτικοί αξιωματούχοι.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.
Ένας τμηματάρχης και ένας διοικητής συντάγματος έχουν επίσης σκοτωθεί.
Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας έχασε τη ζωή του, στις μάχες που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.
Ουκρανοί στρατιώτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια αεροπορική επίθεση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz και η απώλεια του Σουχοβέτσκι θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο καθώς και γιατί η εισβολή στο Κίεβο επιβραδύνθηκε.
αδαδαδα_2.JPG
«Επικίνδυνη νέα κλιμάκωση»

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, εταιρείες και επενδυτές από όλο τον κόσμο που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Ρωσία έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα καθώς πρέπει να σταθμίσουν την πρόταση της Ρωσίας να εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα παραδίδοντας τις εταιρείες τους ή τις επιχειρηματικές συμμετοχές τους σε τοπικούς managers μέχρι να επιστρέψουν.
Και καθώς η μάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κλιμακώνεται σε διάφορα μέτωπα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την τάξη.
Όμως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απέρριψαν την Παρασκευή την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, διότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δυνάμεις του Vladimir Putin το πρωί της Παρασκευής 4/3 κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Ζαπορίζια το οποίο «έπεσε» μετά από σκληρή μάχη και σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κατάσταση του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.
Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.
Μια τεράστια πυρκαγιά σε ένα κτίριο εκπαίδευσης έχει σβήσει και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εγκατάσταση είναι πλέον ασφαλής.
Πάντως, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν είχαν επαρκείς αποδείξεις περί επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό.
Καταγραφή_143.JPG
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.
Αξιωματούχος της Energoatom, του ουκρανικού κρατικού φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, είπε στο Reuters ότι οι μάχες έχουν σταματήσει και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Raphael Grossi δήλωσε ότι το εργοστάσιο δεν υπέστη ζημιά από αυτό που πίστευε ότι ήταν ρωσικό βλήμα.
Μόνο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούσε, περίπου στο 60% της χωρητικότητας.

Απορρίφθηκε η έκκληση Scholz

Παράλληλα, την κατάπαυση όλων των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που κράτησε για πάνω από μια ώρα, ο Scholz ζήτησε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε εδάφη που ο πόλεμος συνεχίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.
«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».
Ωστόσο, δεν εισακούστηκε… 

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων

Εν τω μεταξύ, στη βύθιση της φρεγάτας Hetman Sahaidachny προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.
Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου βρισκόταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ.
Ωστόσο, βυθίστηκε μετά από εντολή του υπουργού Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα» είπε ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θα δημιουργήσει ένα νέο στόλο «σύγχρονο και πανίσχυρο».
Ο διοικητής της φρεγάτας συμμορφώθηκε με την εντολή βύθισης. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο στο λιμάνι να έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και να γέρνει στο πλάι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη. 

 

Στα βομβαρδισμένα περίχωρα του Κιέβου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους


Το σώμα του Γεβγκέν Σμπορομίρσκι τρέμει τόσο πολύ που ο άνδρας δεν καταφέρνει καν να κρατήσει το τσιγάρο στα χείλη του, κοιτάζοντας το σπίτι του να καίγεται, μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου.
Οι εκρήξεις συνεχίζονται, τόσο ισχυρές που οι γείτονές του κρύβονται για να προφυλαχθούν πίσω από τους ξύλινους φράχτες των αυλών. Αλλά ο Γεβγκέν, σε κατάσταση σοκ, παραμένει στη μέση του δρόμου.
«Πήγαινα να ανοίξω το ψυγείο για να πάρω αυγά. Μετά, ένα δυνατό μπουμ, το ψυγείο έπεσε πάνω μου, μετά έπεσε όλο το σπίτι», είπε κλαίγοντας ο 49χρονος άνδρας.
Το λυκόσκυλό του γάβγιζε και έκανε κύκλους στην αυλή όσο το σπίτι καιγόταν και από μακριά ακουγόταν ο αχός της μάχης.
Καθώς ο καπνός πυκνώνει ολοένα, οι γείτονες του φωνάζουν να καλυφθεί και ο Γεβγκέν αρχίζει να τρέχει, μετά πέφτει στα γόνατα.
«Η ζωή μου όλη χάθηκε. Η γυναίκα μου κατάφερε να βγει από το παράθυρο και ευχαριστώ τον Θεό που τα παιδιά είχαν φύγει δέκα λεπτά νωρίτερα.
Αυτό το πράγμα έπεσε στο δωμάτιό τους», εξήγησε.

Νεκροταφείο αρμάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μπήκε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα, σημαδεύεται πλέον από ολοένα και φονικότερες επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα χωρίς καμία διάκριση, ακόμη και εναντίον κατοικημένων ζωνών, όπως η κωμόπολη Ιρπίν, όπου ζει ο Γεβγκέν.
Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.
Ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία έλαβε μια ριζοσπαστική απόφαση: ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.
«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε ο 47χρονος άνδρας.
Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V». Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

«Θα επιβιώσουμε»

Στο κυριότερο σημείο ελέγχου μεταξύ της Μπούτσα και του Ιρπίν, τρεις άνδρες είναι γονατισμένοι στο έδαφος, με τα χέρια ψηλά, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες τους σημαδεύουν με τα καλάσνικοφ στο στήθος.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ψάχνουν σε δάση και χωράφια, αναζητώντας τους Ρώσους «σαμποτέρ» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο Κίεβο με πολιτική περιβολή.
Σε απόσταση λίγων μέτρων, μερικοί ηλικιωμένοι στριμώχνονται σε ένα τοιχάκι για να καλυφθούν από τις οβίδες και τους πυραύλους. Πίσω τους, στο βάθος, διακρίνεται ό,τι απέμεινε από ένα καμένο, κατεστραμμένο σπίτι.
Ο Βίκτορ Πομπέντνι περπατάει σε έναν χωματόδρομο στη γειτονική πόλη Σταγιάνκα, κοιτάζοντας τον φλεγόμενο ουρανό και αναρωτιέται πότε θα υλοποιηθούν οι διεθνείς υποσχέσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε και η δική του ζωή να γίνει πιο ασφαλής.
«Επέβαλαν τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. «Πρέπει να πουν ότι αν δεν σταματήσει αυτός ο πόλεμος οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» πρόσθεσε, αποκαρδιωμένος.
Η Οξάνα Σουρίνοβα από την πλευρά της, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Η 52χρονη γυναίκα κουβαλάει πάντα ένα τουφέκι στη θέση του συνοδηγού, στο αυτοκίνητό της. «Πρέπει να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», είπε. «Όλοι όσοι είμαστε ακόμη εδώ θα μείνουμε μέχρι τέλους και ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε».

Απολογισμός

Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, αλλά και πάνω από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.
Στο μεταξύ, πάνω από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία στέλνουν περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στη Λιθουανία

Η Γερμανία θα αναπτύξει περαιτέρω αεροπορικές δυνάμεις στη Λιθουανία και οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα τάγμα του πεζικού με τεθωρακισμένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Arvydas Anušauskas.
Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και επιπλέον στρατεύματα από την Ολλανδία, δεν σχετίζονται με τα στρατεύματα που αναμένονται στη Λιθουανία για τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα φιλοξενήσει η χώρα τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος.
Με τις δυνάμεις αυτές και αλλά και με όσες θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των ξένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Λιθουανία σε 4.000 ως το τέλος Μαρτίου, από 3.000 που είναι τώρα, επεσήμανε ο Ανουσάουσκας.
Η Λιθουανία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό του στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης