Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 7/3 για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Νέα συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 7/3  για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, στις 22:00 ώρα Ελλάδας)

Για άλλη μια φορά θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 7/3 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατεπειγόντως, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όπως δήλωσαν στις 4/3 διπλωματικές πηγές.
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, στις 22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε χωρίς να επιθυμεί να κατονομαστεί.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική να διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη,- κάτι που δεν έγινε- θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ που σημείωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε.
Τελικά η Γαλλία, σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφάσισε μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Πάντως, για το Μεξικό, αν και είναι βέβαιο το ρωσικό βέτο, σημασία έχει να φανεί η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη είναι δυνατόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης