Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές, ανησυχία για την Zaporizhzhia - O DAX -3,4%, τα futures της Wall -0,9%, το brent στα 112 δολ.

Τριγμοί στις αγορές, ανησυχία για την Zaporizhzhia  - O DAX -3,4%, τα futures της Wall -0,9%, το brent στα 112 δολ.
Κλειστό έως τις 8 Μαρτίου θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αν και οι αρχές καθησυχάζουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών.
Η κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία προκαλεί τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς παρά τις διαπραγματεύσεις δεν καταγράφεται πρόοδος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία, ωστόσο είναι έτοιμο γι αυτό το ενδεχόμενο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 2,8% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τότε που η πανδημία προκάλεσε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο του 2020.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,4% στις 13.228 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,7% στις 7.039 μονάδες.
Στις 6.160 μονάδες με πτώση 3,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε πτώση 4% στις 23.009 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 2,4% στις 7.816 μονάδες.
Κλειστό έως τις 8 Μαρτίου θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 1%.
Οι ασιατικές μετοχές βυθίστηκαν σε χαμηλό 16 μηνών.
Στην Ασία, το Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,23%, το Χονγκ Κονγκ με απώλειες 2,54% και η Σανγκάη υποχώρησε κατά 0,96%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,2% στα 109 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει άνοδο 1% στα 111,65 δολ. το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο 16% στα 187,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,10 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.


DAX_2.JPG

Εκροές 6,7 δισ. δολ. από τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές όλων των εποχών, στα 6,7 δισ. δολ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

bofa_1.JPG


Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες

Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα βρίσκονται αυτές των εταιριών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία – οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στο Παρίσι, η μετοχή της Société Générale υποχώρησε κατά 6,25% και της Renault κατά 6,22%.
Στη Φρανκφούρτη, η Uniper, που συμμετείχε στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, σημείωσε βουτιά 12,34%.
Οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank (-6,42%) και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen (-6,14%) δέχονταν επίσης πλήγμα.

ΗΠΑ: Στο 3,8% υποχώρησε η ανεργία τον Φεβρουάριο 2022 - Στις 678 χιλ. οι νέες θέσεις εργασίας

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 3,8% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2022, από 4% τον Ιανουάριο.
Οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, ανήλθαν σε 678.000, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 423 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021.
usa1_9.jpg

Gazprom: Συνεχίζεται κανονικά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη


Η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά βάσει των παραγγελιών των πελατών, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom.
Οι παραγγελίες ανέρχονται σε 109,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, προσθέτει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.
Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του ρωσικού αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη σταμάτησαν σήμερα, ενώ οι προσφορές της Gazprom για επιπρόσθετη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού αυτού.
Οι ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του σημείου μέτρησης στο Μαλνόφ βρίσκονταν στις περίπου 101.119 κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h) νωρίτερα σήμερα το πρωί και ήταν περίπου 13,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά ώρα στη διάρκεια της νύχτας.
Η Gazprom επανέλαβε χθες, Πέμπτη, τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe στη Γερμανία από την Πολωνία και έκλεισε δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου 7,8 εκατομμυρίων κιλοβατωρών ανά ώρα μέσω του αγωγού για σήμερα το πρωί ως το Σάββατο το πρωί.

Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia

Στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia στην κεντρική Ουκρανία, ύστερα από την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 4/3 στο σταθμό μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, οι πυροσβέστες που έφτασαν επί τόπου στο εργοστάσιο κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά.
Παράλληλα, δίνονται διαβεβαιώσεις πως δεν παρατηρείται μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας, αν και πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση καθώς από τους έξι αντιδραστήρες, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ένας.
Η φωτιά ξέσπασε κατόπιν βομβαρδισμών σε κτήριο όπου εκπαιδεύονται υπάλληλοι του εργοστασίου.
Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν πως η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης