Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia - Καμία αύξηση ραδιενέργειας - ΙΑΕΑ: Εύθραυστη κατάσταση

Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia - Καμία αύξηση ραδιενέργειας - ΙΑΕΑ: Εύθραυστη κατάσταση
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης - Μέρος των εγκαταστάσεων χτυπήθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Έληξε ο παγκόσμιος συναγερμός για την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 4/3 σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhzhia στην Ουκρανία, ύστερα από βομβαρδισμούς των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πλέον έχουν τον έλεγχο του σταθμού.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, οι πυροσβέστες που έφτασαν επί τόπου στο εργοστάσιο κατάφεραν έγκαιρα να σβήσουν την πυρκαγιά.
Παράλληλα, δίνονται διαβεβαιώσεις πως το πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, και πως δεν παρατηρείται καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας, κάτι που επιβεβαίωσε με νέα ανακοίνωση του και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, αναφέροντας πως όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν και ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.
Πάντως, αν και οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως το πυρηνικό εργοστασίο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αντιμετωπίζει ακραίες εξωτερικές απειλές, δεν λείπουν και εκείνοι που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, αναφέροντας πως αν και δεν είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο Chernobyl, ωστόσο έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Μάλιστα αναφέρεται πως μόνο ο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου είναι σε λειτουργία, καθώς οι υπόλοιποι έκλεισαν με ασφάλεια.
Σημειώνεται πως το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, διαθέτει έξι αντιδραστήρες και ηλεκτροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
5_64.jpg
Ασφαλές το πυρηνικό εργοστάσιο

Η φωτιά ξέσπασε κατόπιν βομβαρδισμών σε κτήριο όπου εκπαιδεύονται υπάλληλοι του εργοστασίου.
Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν πως η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη.
Το επίπεδο ραδιενέργειας παραμένει αμετάβλητο διαβεβαιώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.
Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
6_35.jpg

Έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία ο πρόεδρος της ΙΑΕΑ: Εύθραυστη η κατάσταση

Έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Rafael Mariano Grossi, κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στην έδρα της IAEA στην Βιέννη μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο της μονάδας και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.
«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια - κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

«Δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια κατά την διάρκεια του ρωσικού βομβαρδισμού του σταθμού την νύκτα, όταν βλήμα έπληξε κτίριο της εγκατάστασης προκαλώντας πυρκαγιά.
«Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή», διευκρίνισε κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην έδρα της IAEA στην Βιέννη.

Zelensky προς Ρώσους: Βγείτε στους δρόμους – Επιζήσαμε της νύχτας που θα άλλαζε την ιστορία της Ευρώπης


Να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης τους καλεί τους Ρώσους ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα και με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhya, υποστήριξε ότι «επιζήσαμε της νύχτας που θα άλλαζε την ιστορία της Ουκρανίας και της Ευρώπης».
Όπως είπε ο Zelensky, η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhya θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή ίση με έξι Chernobyl.
«Ουκρανικέ λαέ.
Επιζήσαμε της νύχτας που θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον ρου της ιστορίας, της ιστορίας της Ουκρανίας, της ιστορίας της Ευρώπης» είπε ο Zelensky, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν στόχευσε άμεσα τον σταθμό.
«Πρόκειται για μια ανήκουστη τρομοκρατία» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε και στους Ρώσους πολίτες.

Δεν γνωρίζει σύνορα η ραδιενέργεια

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν;
Δεν πολεμήσαμε μαζί τις συνέπειες της καταστροφής του Chernobyl το 1986;
Βγείτε στους δρόμους και να πείτε στην κυβέρνηση σας ότι θέλετε να ζήσετε.
Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει που είναι η Ρωσία.
Η ραδιενέργεια δεν ξέρει που είναι τα σύνορα της χώρας σας» υποστήριξε ο Zelenksy, ο οποίος ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την οποία χαρακτήρισε «πυρηνικό κράτος τρομοκράτη».

Υπ.Άμυνας Ρωσίας: Ουκρανοί δολιοφθορείς πίσω από την επίθεση

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο έγινε από Ουκρανούς δολιοφθορείς, κάνοντας λόγο για τερατώδη προβοκάτσια.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο τους από τις 28 Φεβρουαρίου.

 

Καθησυχάζουν και οι ΗΠΑ

Για το περιστατικό αυτό υπήρξε επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden με τον Ουκρανό ομόλογό του, V. Zelensky, με τον Αμερικάνο πρόεδρο να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα της στην περιοχή.
Πάντως, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι βάσει των πληροφοριών της, δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έθεσαν σε αυξημένη επιφυλακή την αμερικανική ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση πυρηνικού ατυχήματος.

ΔΟΑΕ: Παύσατε πυρ

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia, προειδοποιώντας για «πολύ σοβαρό» κίνδυνο να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας

Πάντως, η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης