Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχες σε 4 μέτωπα στην Ουκρανία, ρωσική πολιορκία στο Κίεβο - Εκπρόσωπος Ζelensky: Έτοιμοι για συζητήσεις, ζητάμε εκεχειρία

Μάχες σε 4 μέτωπα στην Ουκρανία, ρωσική πολιορκία στο Κίεβο - Εκπρόσωπος Ζelensky: Έτοιμοι για συζητήσεις, ζητάμε εκεχειρία
Πύραυλοι της Ρωσίας σφυροκοπούν εκ νέου του Κίεβο...
Σχετικά Άρθρα

Σε τέσσερα μέτωπα εξελίσσεται η ρωσική εισβολή και κατάληψης της Ουκρανίας.
Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον Oυκρανό πρόεδρο Zelensky και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι.
Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία, ενώ στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της.
Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Vitaly Klitchko, δήλωσε απόψε ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.
«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.
«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο.
Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου ανέφερε ότι η ηγεσία της χώρας είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Sergey Nikiforov, η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν τον τόπο και τον χρόνο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.
«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη», προσθέτει ο εκπρόσωπος του Zelensky.
Νωρίτερα, σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με τον Volodymyr Zelensky, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν νωρίτερα για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Aφού κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να αναλάβει την εξουσία, ο Putin έκανε λόγο για «τρομοκράτες που αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Χάρκοβο».
Όπως είπε, «φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς (σ.σ.: ουκρανικός στρατός) να καταλήξουμε σε συμφωνία, παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών, που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν ολόκληρο τον ουκρανικό λαό στον λαιμό τους». 
«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», ανέφερε στους FT αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνουν, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.
«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε.
«Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».
Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.
«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε.
«Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους». 

 

«Στρατιωτική κατοχή»

Ο Putin υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στρατιωτική κατοχή, αλλά επέδραμε με στόχο να αφοπλίσει τους επιθετικούς Ουκρανούς που «συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Με άλλα λόγια, επιθυμεί την εγκαθίδρυση μια δικής του κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη ρωσική ενδοχώρα στο λιμάνι της Κριμαίας.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ένας φιλορώσος ηγέτης, εκτός εάν τα ρωσικά στρατεύματα ελέγξουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Η Μόσχα είπε ότι κατέλαβε το αεροδρόμιο Hostomel βορειοδυτικά της πρωτεύουσας - ένας πιθανός σταθμός για μια επίθεση στο Κίεβο, για το οποίο δόθηκε σφοδρή μάχη με Ρώσους αλεξιπτωτιστές από τις πρώτες ώρες του πολέμου.
«Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές.
Σαμποτέρ έχουν ήδη μπει στο Κίεβο» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών Vitaly Klitchko.
«Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει».
Μέσα στο χάος του πολέμου, o Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy έγραψε στο Twitter ότι έλαβαν σφοδρές μάχες στην είσοδο των ανατολικών πόλεων Chernihiv και Melitopol, καθώς και στο Hostomel, με αποτέλεσμα δεκάδες να πέσουν νεκροί.
Μάρτυρες είπαν ότι ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης κοντά στο αεροδρόμιο στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, και οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάνω από το Λβιβ στα δυτικά.
Οι αρχές ανέφεραν σφοδρές μάχες στην ανατολική πόλη Σούμι.
«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».
Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Zelenksy, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο διάρκειας 31 δευτερολέπτων από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ήθελε με αυτό τον τρόπο να βάλει τέλος στις φήμες που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για φυγή του από τη χώρα για να γλιτώσει από τους Ρώσους.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες - Σταμάτησαν στην πόλη Κονοτόπ

Οι Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη μάχη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό ξηράς.
«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον ανεφοδιασμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα της περιοχής από τους Ρώσους στρατιώτες.
Στα περίχωρα της πόλης υπάρχουν περίπου 40 καμένα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Oxana Markarova, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εντός του ουκρανικού εδάφους όσο σχεδίαζαν και η πρωτεύουσα, το Κίεβο, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η Ρωσία κατέλαβε ωστόσο τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και οι Ουκρανοί «ανησυχούν πολύ για την κατάσταση εκεί», όπου οι Ρώσοι πήραν ομήρους 92 εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με τη Markarova.
«Η ευθύνη πλέον για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό», τόνισε. 

State Department: Ο Putin ζητά διπλωματία με την κάνη στον κρόταφο

Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία "με την κάνη στον κρόταφο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχολίασε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
"Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία", πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να στείλει μια αντιπροσωπεία της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για συνομιλίες με τους Ουκρανούς, αφού ο Zelensky κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του σε διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, στη συνέχεια το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως υπάρχει αδυναμία για διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πως ο Vladimir Putin δέχθηκε αρχικά τη διοργάνωση συνομιλιών, όταν έγινε γνωστή η δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Volodimir Ζelensky ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα καθεστώς "ουδετερότητας" για την Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι, η Ουκρανία αντιπρότεινε ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων τη Βαρσοβία της Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέκοψαν την επαφή με τη Μόσχα.
Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και "αποναζιστικοποίηση" οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μaria Zakharova.


Νέος διάδρομος


Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά τεθωρακισμένα άνοιξαν νέα οδό προέλασης προς την πρωτεύουσα αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Τσερνίχιβ - τα περισσότερα στρατεύματα παραμένουν 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μακριά από το κέντρο της πόλης του Κιέβου.
Η Ουκρανία είπε ότι περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, ενώ η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα θύματα.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 25 άμαχοι σκοτώθηκαν και 102 τραυματίστηκαν, αριθμοί που είναι πιθανό να είναι «σημαντικά υποεκτιμημένοι».
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη θαρραλέα απάντηση που έδωσαν σε ρωσικό πολεμικό πλοίο Ουκρανοί στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα.
Κάποια στιγμή χθες ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησίασε το στρατηγικής σημασίας νησί. Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα, ακούγεται Ρώσος αξιωματικός να λέει: «Αυτό είναι πολεμικό σκάφος. Είναι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σας προτείνω να καταθέσετε τα όπλα και να παραδοθείτε, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και άσκοπες απώλειες. Ειδάλλως θα βομβαρδιστείτε».
Και η απάντηση που φέρεται να έδωσε Ουκρανός στρατιώτης: «Ρωσικό πολεμικό πλοίοι, άντε γ@μ...».
Όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το ακατοίκητο «Φιδονήσι», γνωστό και ως «Λευκή», απέναντι από τη Μολδαβία και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, «έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.
ΟΗΕ: Πάνω από 50.000 οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί σε γειτονικές χώρες

Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εκτιμούσε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 100.000.
«Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στην Πολωνία και τη Μολδαβία.
Πολλοί άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι, εκφράζοντας «τις θερμές ευχαριστίες του» προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης