Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ζει με υψηλές τιμές - Παράγοντας κινδύνου η Ουκρανία

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ζει με υψηλές τιμές  - Παράγοντας κινδύνου η Ουκρανία
«Όμως τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας» αναφέρει ο Philip Lane

Η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει να ζει με αυξημένες τιμές μεσοπρόθεσμα, καθώς τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ αργούν να δράσουν αναφέρει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Philip Lane, ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στα γεγονότα στην Ουκρανία, τα οποία εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την οικονομία.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Lane είπε πως
σε περιόδους μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας δεν πρέπει να κάνουμε απόλυτες δηλώσεις.
«Όμως τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα και το κατά πόσο επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο επικεφαλής αναλυτής της ΕΚΤ είπε πως «θα πραγματοποιήσουμε μια αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών στη συνάντησή μας τον Μάρτιο.
Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο.
Αυτές δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στο εμπόριο κ.λπ.
Άρα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, δεν υπάρχει μόνο η μηχανική επίδραση από τις τιμές των εμπορευμάτων, για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πρέπει να ενσωματωθούν οι μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Όπως επισημάναμε ήδη στη συνάντηση του Φεβρουαρίου, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα για την Ευρώπη».

«Ξεκάθαρη στρατηγική»

Όπως είπε ο κ. Lane, «είναι σημαντικό να μην αναμένουμε την απόφαση που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Μάρτιο.
Πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε και, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο.
Αλλά η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: θέλουμε ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι για να φτάσουμε εκεί:
Πρώτον, εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό πέσουν πολύ κάτω από τον στόχο μας, η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει χαλαρή, νομισματική πολιτική.
Δεύτερον, εάν ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός σταθεροποιηθεί πάνω από τον στόχο μας, θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε τη νομισματική πολιτική.
Τρίτον, εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα, τότε θα αρκούσε μια ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, όπως την αποκαλούμε.
Οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι υψηλοί αυτή τη στιγμή, αγγίζοντας το 5,1% τον Ιανουάριο.
Αναμένουμε μείωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά με ποιο ρυθμό και πόσο είναι αβέβαιο.
Ο καθοριστικός παράγοντας για τη νομισματική πολιτική είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Εάν οι ρυθμοί πληθωρισμού κινηθούν προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα, ο οποίος τώρα φαίνεται πιο πιθανός – αντί να είναι πολύ κάτω από το δύο τοις εκατό όπως πριν από την πανδημία – θα προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική, γιατί τότε, για παράδειγμα, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον να πραγματοποιήσουμε αγορές περιουσιακών στοιχείων για να σταθεροποιήσουμε τον πληθωρισμό» είπε, προσθέτοντας:
Οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι όντως υψηλότεροι από το αναμενόμενο και θα διατηρηθούν για περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.
Αυτό αντανακλά κυρίως τις τιμές της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, αλλά όσο περισσότερο παραμένει η πηγή του σοκ, τόσο περισσότερο αυτό θα επηρεάζει ένα ευρύτερο σύνολο τιμών.
Επομένως, αναθεωρούμε επίσης την εκτίμησή μας για τη διατήρηση του πληθωρισμού από αυτή την άποψη.
Όμως τα μέσα μας χρειάζονται 9, 12 ή 18 μήνες για να επηρεάσουν την οικονομία. γι' αυτό τονίζουμε τον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Πολλοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τους ρυθμούς πληθωρισμού θα διαδραματίσουν λιγότερο ρόλο σε 12 ή 18 μήνες.
Η οικονομία δεν βρίσκεται σε ζώνη υπερθέρμανσης.
Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθωρισμού θα εξασθενήσει.
Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα εξαρτηθεί φυσικά από το πώς θα προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, και αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία.
Αναμένουμε αύξηση των μισθών. Το ερώτημα είναι πόσο.
Μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο κάλυψης, αλλά δεν είναι η δεκαετία του 1970 – οι κεντρικές τράπεζες έχουν μάθει τα μαθήματά τους.
Όπως όλοι, παρατηρούμε ότι ο λογαριασμός ενέργειας έχει ανέβει, η βενζίνη έχει ακριβύνει, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί.
Αλλά γνωρίζουμε φυσικά ότι τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές και ότι αισθάνονται επίσης πολύ διαφορετικά τον αντίκτυπο του ενεργειακού σοκ».

Για τα spreads

Σχετικά με τα spreads, ο κ. Lane είπε: «Κάνουμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ειδικά στις τριμηνιαίες συναντήσεις, όπως τον Μάρτιο.
Η συνολική οικονομική κατάσταση είναι ότι αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί από πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους.
Φυσικά, οι συνθήκες χρηματοδότησης παίζουν ρόλο για την ανάκαμψη.
Και θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση, μας ενδιαφέρουν οι κίνδυνοι κατακερματισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης