Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel για επικοινωνία Biden - Putin: Άκαρπη διπλωματία, μια τηλεφωνική συνομιλία χωρίς αποτέλεσμα

Spiegel για επικοινωνία Biden - Putin: Άκαρπη διπλωματία, μια τηλεφωνική συνομιλία χωρίς αποτέλεσμα
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας λίγο μετά την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη του καγκελαρίου Olaf Scholz (SPD) στη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε με τις νέες απευθείας συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, σύμφωνα με τον Spiegel.
Στο υψηλότερο επίπεδο διπλωματίας, ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία, απειλώντας με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Putin, ο Biden τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "είναι ακόμη έτοιμες να εμπλακούν μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια".

Κύκλοι της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν ότι το τηλεφώνημα δεν επέφερε καμία "θεμελιώδη αλλαγή".

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Putin παραπονέθηκε ότι τα δυτικά κράτη δεν ασκούσαν την απαραίτητη πίεση στην Ουκρανία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Μετά το τηλεφώνημα από το Κρεμλίνο, οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης φέρονται να βρίσκονται σε "αδιέξοδο".
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Putin, Yuri Ushakov, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ήταν "υστερία". Ωστόσο, η συζήτηση ήταν "αρκετά ισορροπημένη και τεκμηριωμένη".
Παράλληλα, ο Ushakov τόνισε ότι "οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα".
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή εισβολή "ανά πάσα στιγμή".

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας λίγο μετά την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη του καγκελαρίου Olaf Scholz (SPD) στη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken επανέλαβε μια προειδοποίηση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να οργανώσει ένα επεισόδιο "ψευδής σημαία" για να εισβάλει στη γειτονική χώρα με πρόσχημα.
"Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικά σημάδια μιας ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης περισσότερων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία", δήλωσε ο Blinken το Σάββατο.
Ο Λευκός Οίκος είχε προτρέψει προηγουμένως τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και άλλες δυτικές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ταξιδιωτική προειδοποίηση το Σάββατο, καλώντας τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.
Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη σύγκρουση στην Ουκρανία "δεν μπορεί να αποκλειστεί".
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι), η γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά το προσωπικό εκεί θα μειωθεί.
Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανέστειλε τις πτήσεις της προς την Ουκρανία το Σάββατο μέχρι νεωτέρας.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αποσύρει το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας της από το Κίεβο.

Η πρεσβεία θα μεταφερθεί στο Lemberg (Lviv).

Ο Putin απέρριψε τις αναφορές για επικείμενη επίθεση ως "προκλητικές εικασίες".
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, κατηγόρησε τη Δύση ότι προμηθεύει την Ουκρανία με "σύγχρονα όπλα" και έτσι δημιουργεί "συνθήκες για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς".
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Σάββατο μερική απόσυρση του διπλωματικού του προσωπικού από την Ουκρανία.
Ο λόγος είναι "πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή άλλων χωρών".
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόσυρση σχεδόν όλων των εναπομεινάντων Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία.
Εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο ότι 160 μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα, που προηγουμένως συμβούλευαν και εκπαίδευαν τον ουκρανικό στρατό, θα μετεγκατασταθούν προσωρινά.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε σχέδια για επίθεση και λέει ότι αισθάνεται ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, η χώρα ξεκίνησε έναν ακόμη στρατιωτικό ελιγμό στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, 30 πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας συμμετέχουν στις ασκήσεις κοντά στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.
Εν τω μεταξύ, στα ρωσικά ύδατα κοντά στα νησιά Κουρίλ, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και αμερικανικού υποβρυχίου.
Το αντιτορπιλικό Marshal Shaposhnikov έδιωξε το αμερικανικό υποβρύχιο από τα ρωσικά ύδατα το Σάββατο, αφού αγνόησε τα αιτήματα να υποχωρήσει, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Ο αμερικανικός στρατός χαρακτήρισε τους "ρωσικούς ισχυρισμούς για τις επιχειρήσεις μας στα χωρικά τους ύδατα" "αναληθή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης