Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία - Πολύ πιθανή η ρωσική εισβολή λένε ΗΠΑ και Βρετανία - Όλα τα σενάρια

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία - Πολύ πιθανή η ρωσική εισβολή λένε ΗΠΑ και Βρετανία - Όλα τα σενάρια
Το σενάριο ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών πολλές φορές έχει ειπωθεί και διαψευστεί

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος μίας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.
Αυτό άλλωστε δήλωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, A. Blinken , αλλά και ο Βρετανός Υπ. Αμύνης Ben Wallace, την ώρα που η Γαλλία υποστηρίζει ότι δεν φαίνεται ρωσική εισβολή, ενώ προηγήθηκε το προηγούμενο 24ωρο και η κρίσιμη πάνω από 1,5 ώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του, Vlaidmir Putin, που μπορεί να είχε ως στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά εμπεριείχε για άλλη μια φορά απειλές και μηνύματα από πλευράς Biden στην περίπτωση εισβολής, αλλά και εκ νέου της κόκκινες γραμμές της Μόσχας που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Και ενώ ολοένα και περισσότερα ευρωπαικά κράτη ζητούν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ο  αμερικανικός παράγοντας εδώ και καιρό αναφέρει ότι η Ρωσία ετοιμάζει πόλεμο κατά της Ουκρανίας και μάλιστα είχαν αναφερθεί και άλλες ημερομηνίες στο παρελθόν που προφανώς διαψεύστηκαν.
Το σενάριο ότι επίκειται εισβολή εντός των επόμενων ημερών… έχει λεχθεί αλλά και διαψευστεί πολλές φορές.
Με νέες αναφορές τους ο αμερικανικός παράγοντας αναφέρει ότι πριν το τέλος ή μετά το τέλος των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία.
Το Γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία 16 Φεβρουαρίου.
Πάντως, η γαλλική προεδρία δεν βλέπει ενδείξεις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Blinken: Υψηλός ο κίνδυνος μια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, A. Blinken, δήλωσε ότι είναι υψηλός και επικείμενος ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε το State Department.
Ο Blinken επανέλαβε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Χονολολού, μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Wallace: «Πολύ πιθανή» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ανά πάσα στιγμή η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Ben Wallace.
Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Ben Wallace δήλωσε το Σάββατο 12/2 ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος V. Putin) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε o ίδιος χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή 11/2 και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Sergei Shoigu, δηλώνοντας μετά το πέρας των συνομιλιών ότι ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα.
Από την πλευρά του, ο Sergei Shoigu δήλωσε ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής».
Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν και εκφράζοντας την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.Επιπλέον, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Δεν υπήρξε «θεμελιώδης αλλαγή» μετά τη συνομιλία Biden - Putin

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Vlaidmir Putin για "σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις" που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, διάρκειας μιας και πλέον ώρας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δυο ηγετών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία", σε περίπτωση που η τελευταία εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Joe Biden είπε στον Vlaidmir Putin ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία, καθώς και για "άλλα σενάρια", σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια "θεμελιώδη αλλαγή", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι δυο πλευρές είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια.
Η συνομιλία ήταν "επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες", δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Spiegel για επικοινωνία Biden - Putin: Άκαρπη διπλωματία, μια τηλεφωνική συνομιλία χωρίς αποτέλεσμα

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκρινε πως δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος στις νέες απευθείας συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, σύμφωνα με τον Spiegel.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Putin, ο Biden τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "είναι ακόμη έτοιμες να εμπλακούν μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια".
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Putin παραπονέθηκε ότι τα δυτικά κράτη δεν ασκούσαν την απαραίτητη πίεση στην Ουκρανία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Μετά το τηλεφώνημα από το Κρεμλίνο, οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης φέρονται να βρίσκονται σε "αδιέξοδο".
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Putin, Yuri Ushakov, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ήταν "υστερία". Ωστόσο, η συζήτηση ήταν "αρκετά ισορροπημένη και τεκμηριωμένη".
Παράλληλα, ο Ushakov τόνισε ότι "οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα".
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή εισβολή "ανά πάσα στιγμή".
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας λίγο μετά την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη του καγκελαρίου Olaf Scholz (SPD) στη Μόσχα, ωστόσο η Γαλλία δεν θεωρεί πιθανή την επίθεση καθόλου. 

Ουκρανία: Αποχωρούν οι Αμερικανοί που εργάζονται στα γραφεία του ΟΑΣΕ στο Ντονέτσκ

Το αμερικανικό προσωπικό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ξεκίνησε να αποχωρεί με αυτοκίνητα από την ανταρτοκρατούμενη πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία την Κυριακή, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters, εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή.
Tην πληροφορία δεν σχολίασε ο ΟΑΣΕ σε προσπάθεια επικοινωνίας του πρακτορείου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν παροτρύνει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επίθεσης, προειδοποιώντας ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τα δυτικά έθνη ότι διαδίδουν ψέματα.
Το State Department των ΗΠΑ διέταξε το μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας να εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Με απειλές αλλά και παράθυρο διαλόγου η επικοινωνία Biden – Putin για την Ουκρανία στις 12/2

Διάρκεια λίγο μεγαλύτερη της μίας ώρας είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του Vlaidmir Putin… με πρωτοβουλία των ΗΠΑ… και με στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο ενώ το παραλήρημα της Ουάσινγκτον περί εισβολής ενοχλεί σφόδρα και το Κίεβο.
Η ασφαλής κλήση άρχισε τις 18:04 του Σαββάτου (12/2/022) ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε στις 19:06, όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη εμπεριείχε ακόμη μία φορά απειλές και μηνύματα από πλευράς Biden στην περίπτωση εισβολής ενώ ο Puttin έθεσε εκ νέου της κόκκινες γραμμές της Μόσχας
O Biden σχεδίαζε άλλη μία φορά να καλέσει τον Putin προκειμένου να του ζητήσει την απόσυρση των περισσοτέρων των 100.000 στρατιωτών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων, προηγήθηκε η συνδιάλεξη Lavrov - Blinken στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προβοκάτσια στην Ουκρανία.
Ωστόσο ο αμερικανικός παράγοντας εδώ και καιρό αναφέρει ότι η Ρωσία ετοιμάζει πόλεμο κατά της Ουκρανίας και μάλιστα είχαν αναφερθεί και άλλες ημερομηνίες στο παρελθόν που προφανώς διαψεύστηκαν.
Το σενάριο ότι επίκειται εισβολή εντός των επόμενων ημερών… έχει λεχθεί αλλά και διαψευστεί πολλές φορές.
Με νέες αναφορές τους ο αμερικανικός παράγοντας αναφέρει ότι πριν το τέλος ή μετά το τέλος των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία.
Το Γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία 16 Φεβρουαρίου…
Πάντως μεγάλη σημασία έχει ότι η γαλλική προεδρία δεν βλέπει ενδείξεις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Biden – Putin

Κατά την ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ο Biden προειδοποίησε τον Putin πως οι σύμμαχοι θα απαντήσουν αποφασιστικά, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Biden απείλησε, πως «μία εισβολή στην Ουκρανία θα έχει άμεσο και σοβαρό κόστος για τη Ρωσία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μια εισβολή θα προκαλέσει μεγάλο ανθρώπινο κόστος, αλλά θα υπονομεύσει και τη θέση της Ρωσίας διεθνώς.
Αν και είμαστε έτοιμοι για τη διπλωματία, είμαστε απολύτως έτοιμοι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και για τα άλλα σενάρια, σημείωσε ο Biden.
«Ο Πρόεδρος Biden ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Putin ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουμε έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια» τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η επικοινωνία Putin – Biden ήταν ουσιαστική αλλά δεν υπήρξε «ουσιαστική αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
«Η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση ούτως ή άλλως», δήλωσε η ίδια πηγή.

wHITE_hOUSE.jpg
Τι λέει η ρωσική πλευρά για την επικοινωνία Putin - Biden

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει την κλιμάκωση της πολεμικής υστερίας των ΗΠΑ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Biden – Putin αλλά κάνει γνωστό πως «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο»
Εξάλλου ο Putin είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι τα κράτη της Δύσης δεν έχουν ασκήσει αρκετή πίεση στην Ουκρανία για να εξαναγκάσουν να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Γαλλική αποκάλυψη: Ο Putin δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία

O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας
που είχε το Σάββατο (12/2/2022) με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Putin ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Macron – Putin που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.
«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο».
Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Macron επανέλαβε στον Putin την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία

Επίθεση Lavrov στον Blinken για προβοκάτσια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία μ
ε τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.
Ο Lavrov «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το State Department.
Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται έναν πόλεμο

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova,
κατήγγειλε τις αναφορές για «επικείμενη εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης».
«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι πιο αποκαλυπτική από ποτέ.
Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται έναν πόλεμο.
Με κάθε κόστος.
Οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση και οι απειλές είναι αγαπημένες μέθοδοι για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα ανέφερε η Zakharova.
Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς ο μιλιταρισμός, οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες αποκαλύπτονται.
Και μια ταξιαρχία προπαγάνδας υπό το Bloomberg που υπηρετεί όλα αυτά.
Για την ρωσική πλευρά οι δυτικοί εξαπολύουν μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ρωσίας, αποφεύγουν να αναφέρουν τα πραγματικά γεγονότα και… επιμένουν στα fake news.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για συμπαιγνία των αρχών των δυτικών χωρών και των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να κλιμακωθεί η τεχνητή ένταση γύρω από την Ουκρανία με τη μαζική και συντονισμένη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών για γεωπολιτικά συμφέροντα, ιδίως για να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες».

Οι ΗΠΑ προκαλούν πανικό

Το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει τα σενάρια ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία σε λίγες μέρες (οι αναφορές «μέρες» και «επικείμενη εισβολή» αναφέρεται εδώ και πολλές εβδομάδες χωρίς να συμβεί κάτι ωστόσο), τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην πραγματικότητα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας... αν και ο Blinken ο αμερικανικός υπουργός εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλησιάσει τα σύνορα.
Πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε επί του παρόντος σε διάφορα μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα ότι ο Putin έχει πάρει την απόφαση να επιτεθεί στην Ουκρανία - αν και άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουροι…

Είναι αμερικανικά ανέκδοτα

Η Ρωσία απαντάει ότι οι αναφορές περί επίθεσης στην Ουκρανία είναι αμερικανικά ανέκδοτα.
Το μπαράζ πανικού που επιχειρεί ο αμερικανικός παράγοντας δεν θα αποδώσει αναφέρουν οι Ρώσοι.

Ενοχλημένη και η Ουκρανία με τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς,
είπε ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ukraine.
«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.
«Εάν έχετε πληροφορία, δώστε την μας»
Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».
«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.
«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.
«Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα.
Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», σημείωσε o Zelennsky.
Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, παραπληροφορούν οι ΗΠΑ – Αμερικανοί και Spiegel βλέπουν επίθεση 16 έως 20/2

Τι αναφέρει ο Blinken;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken ανέφερε νωρίτερα ότι οι νέες ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα σύνορα χαρακτηρίζοντας αυτές τις κινήσεις ως «πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης».
«Βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο όπου μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, και για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που λήγουν στις 20 Φεβρουαρίου», είπε ο Blinken.
Υπάρχουν αναφορές ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο της Ουκρανίας τηλεφωνεί κυριολεκτικά απευθείας σε πολίτες των ΗΠΑ, προτρέποντάς τους να αναχωρήσουν από την χώρα:
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί πολίτες των ΗΠΑ εδώ στην Ουκρανία και τους λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως.
Η ΕΕ έχει πει ότι δεν θα μειώσει το διπλωματικό προσωπικό στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλες χώρες λένε στους υπηκόους τους να φύγουν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου:
Μεταξύ άλλων χωρών που καλούν τους πολίτες να φύγουν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Λετονία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι «θα πρέπει να φύγουν τώρα όσο είναι ακόμα διαθέσιμα τα μέσα μεταφοράς».
Το State Department καλεί μερικούς από τους 30.000 Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία και τους προτρέπει να εκκενώσουν τη χώρα τις επόμενες 24-48 ώρες, προσθέτει αξιωματούχος…
Την ίδια προτροπή απηύθυναν προς τους πολίτες τους και η Αυστραλία με την Νέα Ζηλανδία.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν το σύνολο των τελευταίων στρατιωτών

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών
που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου John Kirby.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.
«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο John Kirby.
Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Συγκέντρωση 150.000 Ουκρανών στρατιωτών και απειλή επίθεσης εναντίον τους καταγγέλλουν οι αποσχιστικές, κατά το Κίεβο, διοικήσεις των ρωσόφωνων επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150.000 πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου, σύμφωνα με τον Denis Pushilin, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.
«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Denis Pushilin στο δίκτυο "Σολοβιόφ-live", που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ", «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο "ΡΙΑ-Νόβοστι".
Σύμφωνα με τον Denis Pushilin, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.
Ακόμη, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη σε απόσταση 1-1,5 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή και από την ουκρανική πλευρά, κοντά στο χωριό "Όπιτναγια".
«Τι εξερράγη κατά την έκρηξη, που ακούστηκε σε πολλές γειτονιές του Ντονιέτσκ, είναι ακατανόητο. Από την πλευρά μας δεν αποκλείουμε ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους προβοκάτσια, που γυρίστηκε από δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο», ισχυρίστηκε ο Denis Pushilin, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταγγείλει μαζί με συνεργάτες του ότι ετοιμάζονται από την ουκρανική πλευρά «σκηνοθετημένες χημικές επιθέσεις κατά τα πρότυπα αυτών της Συρίας».

Πανικός

Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.
Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.
Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται "προκλήσεις" από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή "τρίτες χώρες".
Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε "να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς
προειδοποίηση".
Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.
Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας "προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν" τους Ουκρανούς.
"Όλες αυτές οι πληροφορίες (όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεση) προκαλούν μόνο πανικό και δεν μας βοηθούν", δήλωσε.
Στο Κίεβο χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία, λέγοντας ότι αρνούνται να υποκύψουν στον πανικό, μολονότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή.
"Ο πανικός δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Θα πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας", δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Τστερμπένκο, η οποία κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: "Διατηρώ την ηρεμία μου. Αγαπώ την Ουκρανία".

Ασκήσεις και Υποβρύχιο

Προσθέτοντας στις εντάσεις, η Ρωσία ξεκίνησε χθες νέα ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις "υπεράσπισης" της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό χρησιμοποίησε χθες "κατάλληλα μέσα" ώστε αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ψευδές, απάντησε η Ουάσινγκτον: "Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στους ρωσικούς ισχυρισμούς όσον αφορά επιχειρήσεις μας στα δικά τους χωρικά ύδατα", ανέφερε διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή ο αμερικανικός στρατός.
Οι δυτικοί αποκλείουν την εμπλοκή των στρατών τους στην περίπτωση πολέμου, αλλά έχουν προβλέψει καταστροφικά οικονομικά αντίποινα.
Η κρίση αυτή είναι, σύμφωνα με τους δυτικούς, η πιο επικίνδυνη στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη σκιαγραφήσει το σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης, αναφερόμενος σε πιθανούς "αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις πυραύλων" και μια πιθανή επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να πάρει τώρα την σκυτάλη στις συνομιλίες για την κρίση, πηγαίνοντας στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης