Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lacalle: Σχέδιο «Ουτοπία» το Ταμείο Ανάκαμψης - Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας

Lacalle: Σχέδιο «Ουτοπία» το Ταμείο Ανάκαμψης - Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας

Η Ευρώπη δεν είναι σοβαρός ανταγωνιστής στον κούρσα της τεχνολογίας

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Ευρώπη να πιστεύει και να υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι ο σχεδιασμός της για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα οδηγήσει στην ανάκαμψη των ερυωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας, όμως κατά τον Ισπανό καθηγητή και διαχειριστή fund Lacalle, αυτό είναι η "απόλυτη ουτοπία".
Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και μάλιστα παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 467.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι πρόβλεψης για 150.000 και αναθεώρησε πολύ υψηλότερα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο, σε 510.000 από 199.000.
Έτσι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ περιορίστηκε στο 4%.

Υψηλή παραμένει η ανεργία ειδικά των νέων στη ζώνη του ευρώ

Την ίδια στιγμή όμως η ανεργία στη ζώνη του ευρώ έκλεισε με στοιχεία Δεκεμβρίου στο 7% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 στο 6.4%, χωρίς μάλιστα αυτά τα ποσοστά να προσμετρούν τα 5 εκατομμύρια των εργαζομένων που καλύπτονται από προγράμματα αναστολής της εργασίας τους λόγω της πανδημίας και περιμένουν να επιστρέψουν στη δουλειά.
Με δυο λόγια, μετά από την υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης άνω του 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2020 και ενός πρόσθετου 4% το 2021 και μετά την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αύξησε κατά 100% τον ισολογισμό της, η ανάκαμψη της Ευρώπης παραμένει ανησυχητικά αδύναμη.
Δηλαδή οι προσωρινές υποχρεωτικές άδειες εργαζομένων για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα αυξάνονται, οι ώρες εργασίας παραμένουν ακόμη κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,9% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Κάποιες χώρες έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανεργίας .χ. η Ισπανία έχει επίσημο ποσοστό ανεργίας 13% και ανεργία νέων στο 30% και η Ελλάδα επίσημη ανεργία 13.3% και ανεργία νέων στο 39.1%.
Αυτό που δείχνουν αυτά τα στοιχεία είναι ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν βοήθησαν στην ταχύτερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ή στη βελτίωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σύγκριση με άλλες οικονομίες.
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας υπήρξε αργή και η δημιουργία θέσεων εργασίας πολύ πιο περιορισμένη.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος των νέων θέσεων εργασίας προήλθε από τον δημόσιο τομέα.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν 95 χιλιάδες λιγότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από ό,τι πριν από την πανδημία και 220 χιλιάδες θέσεις εργασίας περισσότερες στον δημόσιο τομέα.

Γιατί η Ευρώπη δεν ανακάμπτει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις λόγω των δημογραφικών στοιχείων, των υψηλών δημοσίων δαπανών της και του δυσβάστακτα υψηλού ενεργειακού της κόστους, που επιβαρύνει δραματικά τα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο Σχέδιο Ανάκαμψης (EU Next Generation) που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Είναι όμως δύσκολο να δει κανείς πώς αυτό το σχέδιο θα επιφέρει τον αναμενόμενο μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της Ευρώπης.
Κατά τον Ισπανό οικονομολόγο και διαχειριστή fund Daniel Lacalle, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα: το τεχνολογικό.
Η ΕΕ δεν αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστή στην κούρσα της τεχνολογίας.
Ενδεικτικά, λιγότερες από το 4% των εταιρειών του Stoxx 600 έχουν σχέση με την τεχνολογία έναντι του 25% στων εταιρειών του S&P 500.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η μεγάλη ριζική διαφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα έλθει από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που θα ορίζεται από κυβερνητικές αποφάσεις και επικεντρώνεται στο κλιματική αλλαγή και όχι από κάποιες επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ποντάρει το μέλλον της σε μια χαλαρή ιδέα του «επιχειρηματικού κράτους» που υποστήριξε η Ιταλίδα οικονομολόγος Mariana Mazzuccato. Οι κυβερνήσεις και τα σοσιαλιστικά κόμματα αρέσκονται στην ιδέα του επιχειρηματικού κράτους και θέλουν να πιστεύουν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple ή η Amazon έγιναν ότι έγιναν χάρη στις κρατικές δαπάνες και στον δημόσιο τομέα.
Το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας και προόδου.
Δυστυχώς, το ευρωπαϊκό σχέδιο EU Next Generation είναι πιθανό να καταλήξει να έχει τόσο μικρό αντίκτυπο όπως το Σχέδιο Γιούνκερ ή το Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης του 2009.

Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα, λόγω των λαθών της στην ενεργειακή πολιτική 

Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη θέλει να δαπανήσει τεράστια κεφάλαια σε τομείς που έχουν επιλέξει οι πολιτικές της ηγεσίες ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία υποφέρει από την αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει ανταγωνιστικότητα από την αύξηση των τιμών παραγωγού, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους και μέρος αυτών των προβλημάτων προέρχεται από την απαγόρευση εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου και την επιβολή μιας μη ανταγωνιστικής και πολιτικά κατευθυνόμενης ενεργειακής πολιτικής.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα, με την υιοθέτηση σοβαρών πολιτικών που θα στοχεύσουν στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των οικογενειών με χαμηλότερους φόρους, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το θέλουν.
Το 2009, ορισμένες χώρες είχαν χρησιμοποιήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης για να μειώσουν τους φόρους και τη γραφειοκρατία.
Αυτή τη φορά, δυστυχώς όμως η ΕΕ επικεντρώνεται στην αύξηση των δαπανών, υπό την καθοδήγηση ενός πολιτικού οράματος, αντί να αδράξει την ευκαιρία να μειώσει τις τιμές της ενέργειας και τους φόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε από τους κόλπους τους να αναδειχτούν οι νέοι τεχνολογικοί γίγαντες.
Οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιες, αλλά η καθοδήγηση της οικονομίας από τα πάνω, εμποδίζει πολλές χώρες να πλησιάσουν τις δυνατότητές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης