Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Zombie 9 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη λόγω των προγραμμάτων στήριξης

Allianz: Zombie 9 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη λόγω των προγραμμάτων στήριξης
Σοβαρές στρεβλώσεις έχουν προκαλέσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής Allianz
Σοβαρές στρεβλώσεις έχουν προκαλέσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τα οποία εφαρμόστηκαν ως απάντηση στην πανδημική κρίση του κορωνοϊού, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση εννέα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που θα έπρεπε να είχαν πάψει να υπάρχουν, όπως υποστηρίζει η εταιρεία διαχείρισης αξιών Allianz.
Επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάστηκαν να κλείσουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, της φονικής νόσου που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο να χάσουν τη ζωή τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να λάβουν μέτρα επιβάλλοντας δρακόντεια περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, ενώ πήραν και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Allianz, αυτές οι πολιτικές πρόκειται να στοιχειώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε ότι 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι ή το 20% εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα βραχείας εργασίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν άνεργοι το 2021» έγραψε σε report ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran.
«Αυτές οι δουλειές-ζόμπιν απαιτούν ad hoc πολιτικές για την αποφυγή ενός αναβαλλόμενου κύματος ανεργίας» συμπλήρωσε.
Περίπου 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες τελούν, προς το παρόν, υπό την κρατική αιγίδα.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την «αυστηροποίηση» των όρων στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξουν ενεργές πολιτικές, με εστίαση στη διαμεσολάβηση και στην εκ νέου αναγνώριση των τομέων που εν ζωή.
Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε σε 6,6%, από 6,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών στοιχείων της ΕΕ.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο – θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη που θα υπάρξει.
Για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις οικονομικές προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για ένα επενδυτικό ταμείο που θα αντλήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.
Ωστόσο, το σχέδιο, το οποίο αρχικά υποβλήθηκε στα τέλη Μαΐου, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης