Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφόρητες πιέσεις για την Ουκρανία δέχεται ο Scholz, τον κατηγορούν ως «άφαντο καγκελάριο» – Κρίσιμο το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αφόρητες πιέσεις για την Ουκρανία δέχεται ο Scholz, τον κατηγορούν ως «άφαντο καγκελάριο»  – Κρίσιμο το ταξίδι στις ΗΠΑ
Ο Scholz δέχεται αυξανόμενη πίεση για να λάβει θέση έναντι της Ρωσίας σχετικά με τη στρατιωτική της συγκέντρωση κοντά στην Ουκρανία,
Σχετικά Άρθρα

Ο Olaf Scholz διαδέχθηκε την Angela Merkel στην καγκελαρία της Γερμανίας πριν από σχεδόν δύο μήνες, αλλά η Δύση εξακολουθεί να περιμένει από αυτόν να βάλει τη σφραγίδα του στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο Scholz δέχεται αυξανόμενη πίεση για να λάβει θέση έναντι της Ρωσίας σχετικά με τη στρατιωτική της συγκέντρωση κοντά στην Ουκρανία, καθώς και να αντιμετωπίσει εσωτερικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και την κριτική για τα σχέδια δαπανών της.
Έχει την ευκαιρία να απαντήσει στους επικριτές όταν ξεκινά το πρώτο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον ως καγκελάριος την Κυριακή (6/2).
Η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα (7/2) ξεκινά μια περίοδο πιο έντονης διεθνούς δραστηριότητας, γράφει το Bloomberg.

«Πού είναι ο Scholz;»

Το μέγεθος της πίεσης στον Scholz έγινε σαφές την Τετάρτη (2/2) όταν η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είχε άρθρο με τίτλο, «Πού είναι ο Scholz;» το αμφισβήτησε την εμπλοκή του καγκελαρίου με την ουκρανική κρίση.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός απαντώντας στις επικρίσεις, ξεκαθαρίζει πως αυτός είναι που λαμβάνει τις αποφάσεις και επανέλαβε ότι το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία είναι στο τραπέζι.
Πάντως αρνήθηκε εκ νέου την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.
Ενώ η 16χρονη πορεία της Merkel δεν ήταν ποτέ εύκολη, ο Scholz δεν έχει δώσει ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις του.
Την περασμένη εβδομάδα, δεν συμμετείχε στη συζήτηση του κόμματός του για την πολιτική του SPD έναντι της Ρωσίας και έκανε ελάχιστες διπλωματικές κινήσεις σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.

Δεν υπάρχει σαφής ατζέντα

Το ξεκίνημα του Scholz έχει μειώσει τη δημοτικότητα του κόμματός του.
Η υποστήριξη μειώνεται στο 23% των Γερμανών ψηφοφόρων, πέφτοντας κάτω από τους συντηρητικούς υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών για πρώτη φορά από τις εκλογές πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πέτυχε μια οριακή νίκη με την υπόσχεση να συνδυάσει τη σταθερή προσέγγιση της Merkel στην κυβέρνηση με μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Γερμανίας.
Έκτοτε sσχημάτισε κυβέρνηση του κεντροαριστερού SPD του, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατικών (FDP) με προσανατολισμό στην αγορά, με ελάχιστες τριβές μεταξύ των κομμάτων παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές.
germany_7.JPG
Από τότε, ωστόσο, ο συνασπισμός δεν έχει σαφή ατζέντα.
Στην πανδημία αναμφισβήτητα το καθοριστικό ζήτημα της δεκαετίας, η κυβέρνηση προειδοποίησε για έλλειψη εμβολίων και στη συνέχεια έβαλε αυστηρότερους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους.
Τα κρούσματα που προκαλούνται από το στέλεχος Οmicron παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

Κρίσιμη συνάντηση με Biden

Η συνάντηση του Scholz με τον Biden στις 7/2 πιθανότατα θα αποδειχθεί κρίσιμη.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν παρουσία της Merkel στη συνεδρίαση των G 20 τον Οκτώβριο και ο Λευκός Οίκος πιέζει ώστε η Γερμανία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο γεωπολιτικά.
Ενώ ο Scholz είναι απίθανο να ανακατευθύνει εντελώς την προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, θα μπορούσε να υιοθετήσει μια ισχυρότερη, ή τουλάχιστον πιο ξεκάθαρη, στάση, αναφέρει το Bloomberg.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης