Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merz (CDU - Γερμανία): Σαν «ικέτης» πηγαίνει ο Scholz στις ΗΠΑ - Θέλει τη Γερμανία outsider, ένα εμπόδιο στην ευρωπαϊκή στρατηγική

Merz (CDU - Γερμανία): Σαν «ικέτης» πηγαίνει ο Scholz στις ΗΠΑ - Θέλει τη Γερμανία outsider, ένα εμπόδιο στην ευρωπαϊκή στρατηγική
Ερωτόμενος ο Merz για το πως θα χειριζόταν ως καγκελάριος, την απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας δήλωσε "σε μια τέτοια κατάσταση, ένας καγκελάριος πρέπει να ταξιδέψει για συνομιλίες και να τις καλέσει ο ίδιος, πρέπει να επεξεργαστεί μια ευρωπαϊκή θέση

«Ικέτη» χαρακτηρίζει ο νέος ηγέτης του CDU, Friedrich Merz, τον Γερμανό Καγκελάριο, Olaf Scholz (SPD) λίγες ώρες πριν ο τελευταίος συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden στις ΗΠΑ, μιλώντας στην Bild am Sonntag.
Ο Merz, το κόμμα του οποίου προηγείται στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις λίγους μόλις μήνες ήττες μετά τη βαριά ήττα τους στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν στο θέμα του Nord Stream 2 καθώς είναι "καθαρά ευρωπαϊκό".
Ερωτόμενος ο Merz για το πως θα χειριζόταν ως καγκελάριος, την απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας δήλωσε "σε μια τέτοια κατάσταση, ένας καγκελάριος πρέπει να ταξιδέψει για συνομιλίες και να τις καλέσει ο ίδιος, πρέπει να επεξεργαστεί μια ευρωπαϊκή θέση.
Το σπουδαίο πρότυπο του Scholz, ο Helmout Schmidt, θα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις εδώ και πολύ καιρό.
Τίποτα τέτοιο δεν έκανε ο Scholz.

Στον καγκελάριο του αρέσει η Γερμανία είναι παίζει το ρόλο του outsider, να είναι μία χώρα που λέει "όχι” και να αποτελεί εμπόδιο σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική".

Σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Scholz με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Bidenστην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο ηγέτης του CDU, ανέφερε πως αυτό το ταξίδι "έρχεται πολύ αργά”.
"Θα ήταν απαραίτητο πριν από εβδομάδες και μετά από ένα σαφές μήνυμα από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.
Τώρα το ταξίδι μοιάζει με επίσκεψη ενός ικέτη που δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από μια κατάσταση που δημιούργησε ο ίδιος και ως εκ τούτου πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τον μεγάλο αδερφό του στην Ουάσιγκτον".
Στο κρίσιμο ερώτημα για τον πρέπει η Γερμανία να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, ο Merz απάντησε πως "οι παραδόσεις όπλων μόνο από τη Γερμανία είναι εκτός συζήτησης.

«Αλλά μια κοινή ευρωπαϊκή παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν κατανοητή κατά την άποψή μου.»

«Αυτό σωστά είπε ο Robert Habeck (σ.σ. Υπ. Οικονομίας από το κόμμα των Πρασίνων) πέρυσι.»
Σε σχέση με το τι μπορεί η Γερμανία να περιμένει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών απάντησε πως "οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο σημαντικότερος σύμμαχός μας στον κόσμο, αλλά περιμένουμε επίσης ότι δεν θα παρέμβουν σε ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα όπως το Nord Stream 2.
Αλλά δεν υπάρχει καν μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση σε αυτό. Και αυτό έχει να κάνει με τον ανείπωτο ρόλο που διαδραματίζει ο προκάτοχος του νυν Καγκελαρίου σε αυτό το θέμα".
Μπορεί η γερμανική οικονομία να αντέξει την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας;
Στο ερώτημα αυτό, ο Merz απάντησε ως εξής "Πρέπει να μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Η ειρήνη είναι πιο σημαντική από την ευημερία.
Επομένως, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης