Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολές κατά του Schröder για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της Gazprom – «Κάνει κακό στη Γερμανία, είναι υποχείριο του Putin»

Βολές κατά του Schröder για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της Gazprom – «Κάνει κακό στη Γερμανία, είναι υποχείριο του Putin»
Οι πολιτικοί του CDU και του FDP θέλουν να αποσύρουν το γραφείο του πρώην καγκελαρίου από την Bundestag
Σχετικά Άρθρα

Ο Gerhard Schröder έχει αφοσιωθεί στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία εδώ και χρόνια, ενώ τώρα πρόκειται να προστεθεί μια λειτουργία στη Gazprom, σύμφωνα με δημοσίευμα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters.
Η οργή στη Γερμανία είναι μεγάλη, αφού έγινε γνωστό ότι ο πρώην καγκελάριος Schröder προτάθηκε ως υποψήφιος για το εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022.
Γι’ αυτό, οι εκκλήσεις για συνέπειες έγινε εντονότερες.

Στην μπανιέρα με τον Putin – Πρόθυμος υπηρέτης

«Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, η συμπεριφορά του πρώην καγκελαρίου θυμίζει τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες που συναντιούνται σε μια μπανιέρα επειδή ένας από τους δύο κύριους πήρε λάθος τον αριθμό του δωματίου», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας στην ομοσπονδιακή Βουλή, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, μιλώντας στην Handelsblatt από το FDP.
Ο πρώην ηγέτης του SPD είναι ντροπή για τη χώρα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί«να υπηρετεί πρόθυμα σε έναν αυταρχικό ηγέτη ιναόνα πληρώσει περισσότερο από καλά για αυτό», σύμφωνα με τον ίδιο. 
Κριτική, όμως, ήρθε και από το CDU-CSU. «
Ένας πρώην καγκελάριος του SPD δεν μπορεί να λαμβάνει χρήματα από την Gazprom και το γερμανικό κράτος ταυτόχρονα», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός του CSU σε θέματα άμυνας,

Κανόνες για πρώην καγκελάριους

Ο κοινοβουλευτικός γραμματέας του CSU στην Bundestag, Stefan Müller κάλεσε σε διακομματική συζήτηση για την απόσυρση του γραφείου του Schröder.
«Όποιος επιτρέπει να πληρώνεται από αυταρχικούς ηγέτες δεν χρειάζεται χρήματα από τους Γερμανούς φορολογούμενους».
Ο Müller πρότεινε ότι ήταν υπέρ της ανάπτυξης διακομματικών κανόνων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των πρώην Καγκελαρίων.

Λομπίστας της Ρωσίας

Ομοίως το βλέπει και ο βουλευτής του CDU της Bundestag, Matthias Hauer. 
Ο «κορυφαίος λομπίστας της Ρωσίας» θα λάβει την επόμενη ανταμοιβή από τον αρχηγό του Κρεμλίνου Vladimir Putin.
«Το γεγονός ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει επίσης να στηρίξει οικονομικά αυτήν την αναξιοπρεπή συμπεριφορά του πρώην καγκελαρίου πρέπει να επανεξεταστεί».

Φιλορωσικές δηλώσεις

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε ανακοινώσει ότι ο Schröder προτάθηκε για το εποπτικό συμβούλιο της κρατικής εταιρείας Gazprom. Ως εκ τούτου, η Ετήσια Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2022.
Ο Schröder είναι φίλος του Ρώσου Προέδρου Putin και πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο με φιλορωσικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Οι θέσεις

Ο πρώην Καγκελάριος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της Nord Stream AG και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nord Stream 2 AG.
Και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία.
Ο Schröder είναι επίσης επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft.

Οι υπολογισμοί του Κρεμλίνου

Ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής του CDU, Ρόντεριχ Κίσερβέτερ υποπτεύεται υπολογισμούς του ρόλου του Schröder εκ μέρους του Κρεμλίνου πίσω από τον διορισμό της Gazprom.
Αυτό καθιστά επίσης σαφή «την ασαφή και ιδιόμορφη θέση τμημάτων του SPD σε σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο βουλευτής της Bundestag στη Handelsblatt.
«Η υποψηφιότητα του Schröder μπορεί επομένως να θεωρηθεί επίσης ως κίνηση της Ρωσίας με στόχο τη διάσπαση της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διακοπή του Nord Stream 2 ως πιθανή κύρωση και ως εκ τούτου για τη δυσφήμιση της Γερμανίας συνολικά».

Στην κορυφή του SPD

Η ηγεσία του SPD μόλις πρόσφατα απάντησε στις αιτηάσεις ότι ο πρώην καγκελάριος περνούσε τα όρια της ηγεσίας του κόμματος στο ζήτημα της Ρωσίας με τις δηλώσεις του για την Ουκρανία.
Ο συναρχηγός του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ επεσήμανε ότι οι σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία σήμερα συμφωνούν ότι η κλιμάκωση αυτή τη στιγμή προέρχεται σαφώς από τη Ρωσία.
Όσον αφορά τον Schröder και τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο καγκελάριος Olaf Scholz κατέστησε επίσης σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για το θέμα.
«Αν καταλαβαίνω σωστά τη συνταγματική τάξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπάρχει μόνο ένας καγκελάριος, και αυτός είμαι εγώ", είπε ο Scholz.
Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Mallou Meier (SPD), επιβεβαίωσε στην "Rheinische Post" το Σάββατο ότι δεν γνώριζε κανέναν στο κόμμα που συμμεριζόταν τις απόψεις του Schröder.

«Πλάτη» και στην Κίνα

Απτόητος, ο Schröder το απόγευμα της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου 2022, κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στο LinkedIn επέκρινε όσους μποϊκοτάρουν την εκδήλωση λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Πεκίνου, λέγοντας ότι η Κίνα είναι η «σημαντικότερη αγορά των προϊόντων» της Γερμανίας.
«Όποιος θέλει να ασκήσει πίεση στην Κίνα με αιτήματα μποϊκοτάζ και ηθικολογώντας την εξωτερική πολιτική παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι», έγραψε προκλητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης