Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Σε κλοιό διαδηλώσεων οι μεγάλες πόλεις, ογκώδεις διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων

Καναδάς: Σε κλοιό διαδηλώσεων οι μεγάλες πόλεις, ογκώδεις διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων

Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει το κέντρο της Οττάβα τις τελευταίες οκτώ ημέρες,

Σχετικά Άρθρα
Σε κλοιό κινητοποιήσεωνβρίσκονται οι καναδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κέντρου, του Τορόντο, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων εξαπλώθηκαν από την πρωτεύουσα Οτάβα, αυξάνοντας τους φόβους για συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές και αναδεικνύοντας τον σοβαρό κοινωνκό διχασμο ο οποίος σοβείται στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.
Το επονομαζόμενη «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως κίνημα ενάντια στο υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους φορτηγατζήδες των διασυνοριακών μεταφορών, αλλά έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της διαμαρτυριας ενάντια στα μέτρα δημόσιας υγείας και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau.

Ζούμε σε μια μεγάλη φυλακή

«Είμαστε όλοι εξαλλοί και κουρασμένοι από τις εντολές, τον εκφοβισμό, το να ζούμε σε μια μεγάλη φυλακή», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Τορόντο«Θέλουμε απλώς να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε στις φλέβες μας το δηλητήριο που ονομάζουν εμβόλια».
Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει το κέντρο της Οττάβα τις τελευταίες οκτώ ημέρες, με ορισμένους συμμετέχοντες να κυματίζουν σημαίες της Συνομοσπονδίας (Federation) ή των Ναζί και κάποιους να λένε ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση του Καναδά.

Με σημαία του Trump

Ο καλά οργανωμένος αποκλεισμός, για τον οποίο η αστυνομία λέει ότι υποβοηθείται εν μέρει στη χρηματοδότηση των υποστηρικτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε τους διαδηλωτές να φέρουν φορητές σάουνες το Σάββατο 5/2 για να καταπολεμήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ένας άνδρας διέσχισε την περιοχή έφιππος, κρατώντας μια σημαία Trump, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι πρώην προεδρος των ΗΠΑ μίλησε υπέρ των φορτηγατζήδων ενάντια στις «σκληρές πολιτικές του «ακροαριστερού παράφρονα» Trudeau που κατέστρεψε τον Καναδά με τα τρελά μέτρα κατά του COVID»

Αυτοσχέδια καταλύματα

Κάποιοι διαδηλω΄τες στην Οτάβα έχουν αρχίσει να στήνουν αυτοσχέδια καταλύματα και λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν αρθούν πρώτα τα περιοριστικά μέτρα.
Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα απέναντι στους διαδηλωτές, υποσχόμενη «να τερματίσει αυτή την παράνομη διαδήλωση», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Peter Swoly.

Καταγγελίες για απειλές

Ο Swoly, που κατήγγειλε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν λάβει απειλές για τη ζωής του, συνέκρινε τη διαμαρτυρία αυτή με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donalad Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός της πόλης είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τον Καναδά, ενώ προειδοποίησε ότι εκατοντάδες ακόμη οδηγοί φορτηγών σκοπεύουν να εισρεύσουν στην Οτάβα το Σαββατοκύριακο.
Παραμένει (…) μια ολοένα και περισσότερο ρευστή και επικίνδυνη διαδήλωση
, τόνισε ο Swoly. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Οτάβα «παραμένουν πολύ οργανωμένοι, έχουν χρηματοδότηση και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να τερματιστεί η διαμαρτυρία με ασφάλεια». πρόσθεσε.
More Canadian Cities Brace For Truck Convoy Protests - The New York Times
Οργή των κατοίκων

Μέχρι στιγμής η αστυνομία της Οτάβα διατηρούσε διακριτική στάση παρακολουθώντας καθώς κάποιοι διαδηλωτές έσπαγαν παράθυρα, απειλούσαν δημοσιογράφους, υγειονομικούς ακόμη και μέλη μειονοτήτων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα η οργή των κατοίκων της Οτάβα αυξάνεται, ενώ αίτηση με την οποία ζητείται η απομάκρυνση των διαδηλωτών από την αστυνομία είχε συγκεντρώσει ως χθες το απόγευμα σχεδόν 40.000 υπογραφές.
Ο Trudeau μέχρι στιγμής αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλεί ο στρατός για να εκδιωχθούν οι διαδηλωτές.
CBC News - Latest Canada, World, Entertainment and Business News
Άκαμπτη η στάση τους

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει καμφθεί η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, που αρχικά κινητοποιήθηκαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την covid-19 των οδηγών φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ.
Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν την παραίτηση κυβέρνησης επειδή, όπως καταγγέλλουν, υπερέβη τις εξουσίες της επιβάλλοντας περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Θα παραμείνουμε όσο χρειάζεται για να ξεφορτωθούμε τους περιορισμούς», δήλωσε ο Jim Torma ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους στους δρόμους της Οτάβα.

Στήριξη από Elon Musk

Μία εβδομάδα αφού δέχθηκαν τη στήριξη του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ο Trump ήταν αυτός που στήριξε τους οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται ειρηνικά κατά των σκληρών πολιτικών του τρελού ακροαριστερού Trudeau, ο οποίος έχει καταστρέψει τον Καναδά με τους παράλογους περιορισμούς για την covid».
Αντίστοιχες διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Αλμπέρτα και στις πόλεις Ουίνιπεγκ, Τορόντο και Κεμπέκ το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.
More Canadian Cities Brace For Truck Convoy Protests - The New York Times
Canada Protests Against COVID-19 Measures Set To Increase – Channels  Television
Άρση των μέτρων


Στην Αλμπέρτα, στον δυτικό Καναδά, όπου φορτηγατζήδες κλείνουν μεγάλους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Jason Kenney δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις αρχές της εβδομάδας για να αρχίσουν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα.
«Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να αποκαταστήσουμε τις ελευθερίες μας και να ζήσουμε με χαρά, όχι με φόβο», έγραψε στο Twitter.
Oι καναδικές αρχές ερευνούν τώρα αυτούς που "χρηματοδοτούν και επιτρέπουν αυτή την παράνομη και ενοχλητική διαδήλωση", όπως δήλωσε ο Swaly.
Mandate protests expanding in Canada, as world watches - Portland Press  Herald
Η χρηματοδότηση από το GoFundMe

Μια εκστρατεία χρηματοδότησης μέσω του ιστότοπου GoFundMe επέτρεψε στους διοργανωτές της διαμαρτυρίας να συγκεντρώσουν περισσότερα από 10 εκ. δολάρια (7 εκ. ευρώ).
Μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ωστόσο η πλατφόρμα ανέστειλε την εκστρατεία τη νΠαρασκευή (5/2) λέγοντας ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της.
Πρόσθεσε ότι οι δωρητές έχουν περιθώριο ως τις 19 Φεβρουαρίου να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω και στη συνέχεια το GoFundMe "θα εργαστεί με τους διοργανωτές για να προσφέρει τα εναπομείναντα χρήματα σε αξιόπιστους και γνωστούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς».
Αν και τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στηρίζει η μειονότητα των Καναδών (32% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση), το ποσοστό αυτό ξερνά κατά πολύ το 10% Καναδών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι επαρχίες του Καναδά παραμένουν ιδιαίτερα περιοριστικά.
Κυρίως το Κεμπέκ είναι μια από τις περιοχές του κόσμου που έχει επιβάλει τις περισσότερες ημέρες lockdown.
Police in Canada investigate monument desecration in wake of trucker protest  against COVID rules - MarketWatch
Canada's National Observer: News & Analysis

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης