Τελευταία Νέα
Διεθνή

Naso Sano (Ιταλία): Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η φυσική ανοσία διαρκεί 18 μήνες, τρεις φορές περισσότερο από τα εμβόλια

Naso Sano (Ιταλία): Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η φυσική ανοσία διαρκεί 18 μήνες, τρεις φορές περισσότερο από τα εμβόλια
Σημαντικότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια η φυσική ανοσία συγκρινόμενη με την αντίστοιχη που παρέχουν τα εμβόλια και η οποία αποδεικνύεται βραχύβια
Σχετικά Άρθρα

Η προστασία, που έχουν οι άνθρωποι μετά την ανάρρωση από τον Covid, γνωστή ευρέως και ως φυσική ανοσία, διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες, τρεις φορές δηλαδή περισσότερο από την αντίστοιχη των εμβολίων που φθίνει με την παρέλευση έξι μηνών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές στην Ιταλία ανέλυσαν το επίπεδο αντισωμάτων σε 36 ασθενείς που τεκμηριώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από Covid τον Μάρτιο του 2020.
Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς συνέχισαν να εμβολιάζονται για τον ιό, αλλά οι υπόλοιποι παρέμειναν ανεμβολίαστοι.
Δείγματα από όλα εκτός από δύο ελέγχθηκαν σε καθορισμένα διαστήματα, που τελείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2021, με τη χρήση tests που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ(FDA).
«Στους 18 μήνες, το 97% των συμμετεχόντων βρέθηκαν με αντισώματα υπονοώντας την επιμονή της ανοσίας που προκαλείται από λοίμωξη ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα», έγραψαν οι ερευνητές στην προδημοσίευση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο medrxiv.

Η προστασία των αντισωμάτων

Το NCP σημαίνει νουκλεοκαψίδιο και αποτελεί τμήμα του ιού και τα αντισώματα προστατεύουν τους ανθρώπους από τη μόλυνση.
«Τα αντισώματα κατά του νουκλεοκαψιδίου θα υπάρχουν μόνο σε άτομα που έχουν αναρρώσει και δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε η Dr. Asiya Zaidi, ερευνήτρια στο Associazione Naso Sano και μία από τους συγγραφείς, στους The Epoch Times.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα άτομα που εμβολιάστηκαν έλαβαν προστασία από τη φυσική ανοσία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πράγματι ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια Pfizer-BioNTech για τον Covid έδωσε σημαντική ώθηση σε όσους είχαν προηγούμενη μόλυνση, αλλά η αύξηση της προστασίας μειώθηκε σχετικά γρήγορα.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας καταδεικνύουν ότι ενώ ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αύξησε τους τα αντισώματα σε αναρρωμένα άτομα, αυτή η «ενίσχυση» ήταν σχετικά βραχύβια.

Ανιχνεύσιμα αντισώματα σε μη εμβολιασμένα άτομα

Αντίθετα στα μη εμβολιασμένα άτομα τα επίπεδα αντισωμάτων παραμένουν ανιχνεύσιμα.
Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επαναξιολογηθεί ο χρόνος και το δοσολογικό σχήμα των εμβολίων για επαρκή ανοσολογική απόκριση σε άτομα που αναρρώνουν», είπε η Zaidi.
Οι ερευνητές, της αυτοχρηματοδοτούμενης μελέτης, τόνισαν ότι το περιορισμένο μέγεθος του δείγματος οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης επειδή οι επαναλαμβανόμενες ορολογικές εξετάσεις για κάθε ασθενή για 18 μήνες είναι ακριβές και επειδή η παρακολούθηση όλων και η επανάληψη των εξετάσεων είναι δύσκολη.

Τα πλεονεκτήματα της φυσικής ανοσίας

Το πλέον δυνατό σημείο της μελέτης είναι η χρονική διάρκεια και το εύρος της.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη παρατήρηση (Μάρτιος 2020-Σεπτέμβριος 2021) για την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 σε αναρρωμένα άτομα μαζί με τον αντίκτυπο του εμβολιασμού των δύο δόσεων, όπως αυτός με το σκεύασμα της Pfizer», έγραψαν οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ισχυρή επίδραση της φυσικής ανοσίας κατά του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature στα μέσα Ιανουαρίου 2022, η οποία διαπίστωσε ότι η απόκριση των κυττάρων Β μνήμης, δείκτης προστασίας έναντι του σοβαρού Covid, εξελίχθηκε τους μήνες μετά τη μόλυνση «με τρόπο που να συνάδει με την επιμονή του αντιγόνου».
Άλλοι δείκτες προστασίας της φυσικής ανοσίας που παρατηρήθηκαν σε μελέτες το 2021, δείχνουν να διαρκούν έως και 14 μήνες.
Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής του ιού Omicron, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα είναι καλύτερη στην αποφυγή τόσο της φυσικής ανοσίας όσο και της προστασίας που προέρχεται από το εμβόλιο.

Πολύ καλύτερη προστασία

Tο καλοκαίρι του 2021, ερευνητές από τη Maccabi Healthcare και το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv ανέφεραν ότι τα άτομα που ανάρρωσαν από τον Covid είχαν πολύ καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Delta από αυτά που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer τύπου mRNA, που αποτελεί και την καθολική πλειοψηφία των εμβολίων στο Ισραήλ.
«Αυτή η ανάλυση κατέδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερη διάρκεια και ισχυρότερη προστασία έναντι λοίμωξης, νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta», κατέληξε η μελέτη, σημειώνοντας ότι τα ευρήματά τους προήλθαν από τη «μεγαλύτερη πραγματική μελέτη παρατήρησης» στον κόσμο.
Η φυσική ανοσία θεωρείται ο μηχανισμός ανοσοποίησης που ενεργοποιείται στο σώμα και που διατηρεί ένα άτομο μετά την ανάρρωσή του από τον κορωνοιό.
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο medRxiv στις 25 Αυγούστου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις υπηρεσίες Maccabi Healthcare Services, το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο υγείας του Ισραήλ, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 14 Αυγούστου 2021.
Πραγματοποίησαν στατιστική ανάλυση σε όσους ήταν επιλέξιμοι δημιουργώντας τρεις ομάδες μελέτης:

• άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer
• όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19
• και όσοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως και έλαβαν αργότερα μία δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα κατεγράφησαν για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου και 14 Αυγούστου 2021, που αντιστοιχεί στην εποχή που η μεταδοτική παραλλαγή Delta έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοιού στο Ισραήλ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο Pfizer είχαν 13,06 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την παραλλαγή Delta του κορωνοιού και 27,02 φορές είχαν αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη του COVID-19 και είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία
Τα στοιχεία ισχύουν για τη σύγκριση περιπτώσεων όπου ο πρώτος εμβολιασμός ή μόλυνση συνέβη μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.

immunity_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης