Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Όσο μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός για να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο αποδυναμώνεται

Έρευνα: Όσο μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός για να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο αποδυναμώνεται

Η Omicron είναι λιγότερο παθογόνα και αποτελεσματική από άλλες παραλλαγές στην πρόκληση νόσου Covid-19, δείχνουν δύο νέες εργαστηριακές έρευνες - Η Omicron βρέθηκε ότι είναι πάνω από τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική στον πολλαπλασιασμό της σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ αντίθετα οι παραλλαγές Alpha, Beta και Delta είχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό ιό

Σχετικά Άρθρα
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία από το Χονγκ Κονγκ και μία από τις ΗΠΑ, συνηγορούν ότι η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού έχει σημαντικά μειωμένη παθογονικότητα, δηλαδή μικρότερη ικανότητα να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Στην πρώτη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Yuen Kwok-yung, μελέτησαν την ικανότητα αναπαραγωγής και την παθογονικότητα της Omicron τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων και εντέρου, όσο και σε ζώα (τρωκτικά).
Στα εργαστηριακά πειράματα τους βρήκαν ότι η Omicron μπορεί να πολλαπλασιαστεί λιγότερο, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και τις παραλλαγές Alpha, Beta και Delta.

Λιγότερο παθογόνα η μετάλλαξη

Η Omicron βρέθηκε ότι είναι πάνω από τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική στον πολλαπλασιασμό της
σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ αντίθετα οι παραλλαγές Alpha, Beta και Delta είχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό ιό.
Επίσης ο πολλαπλασιασμός της Omicron βρέθηκε μειωμένος τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό των ποντικιών, σε σχέση τόσο με το αρχικό στέλεχος που είχε εντοπιστεί στην Κίνα όσο και την παραλλαγή Δέλτα.
Η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι η μόλυνση με Omicron οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και βλάβης στους πνεύμονες των τρωκτικών, σε σχέση με τον αρχικό ιό και τη Delta.
Ανάλογη διαφορά υπήρξε όσον αφορά την μικρότερη μείωση του βάρους των ζώων και τη μεγαλύτερη επιβίωση των ζώων που είχαν μολυνθεί από την Omicron.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, αποτελεί ένδειξη ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί παγκοσμίως έχουν αναγκάσει τον κορωνοϊό να ακολουθήσει μια νέα εξελικτική πορεία, η οποία του επιτρέπει μεν να μολύνει πιο εύκολα, αλλά παράλληλα προκαλεί πιο δύσκολα νόσο.
Όσο αυξάνεται η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, είναι πιθανή η περαιτέρω εξασθένηση της παθογονικότητας του ιού.

Μπορεί να διαφύγει του ανοσοποιητικού

«Τα ευρήματα μας δείχνουν», δήλωσε ο δρ Yuen, «ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός SARS-CoV-2 προσπαθεί να διαφύγει από τον έλεγχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από τα εμβόλια ή από τη φυσική λοίμωξη.
Όμως κάνοντας αυτή την προσπάθεια, ο ιός πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα με το να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στον πολλαπλασιασμό του.
Ελπίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πορεία εξέλιξης, έτσι ώστε τελικά να γίνει ένας ήπιος ιός του κοινού κρυολογήματος».
Μια δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στο «Nature», με επικεφαλής τους Michael Diamond του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις και Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα - μετά από πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) - ότι η Omicron έχει μειωμένη ικανότητα να προκαλεί λοίμωξη και νόσο, σε σχέση με τη Δέλτα και άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Όταν συγκρίθηκαν τα επίπεδα του ιού στο αναπνευστικό των ζώων, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα επίπεδα του ιικού γενετικού υλικού (RNA) όσο και του ενεργού ιού ικανού να μολύνει, ήσαν μειωμένα στα ζώα που είχαν μολυνθεί με την Omicron.
Ενδεικτικά, τρεις μέρες μετά την λοίμωξη, το ιικό φορτίο στη μύτη και στους πνεύμονες των ζώων με Omicron ήταν δέκα έως 100 φορές χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των ζώων που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Βήτα.
Επίσης τα μολυσμένα με Omicron ζώα δεν έχασαν καθόλου βάρος, ενώ η παθολογία και τα συμπτώματα τους ήσαν ηπιότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα στα ζώα που είχαν μολυνθεί από άλλες παραλλαγές.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04442-5 και https://www.nature.com/articles/s41586-022-04441-6

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης