Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομόλογα: Αποχαιρετώντας την εποχή των αρνητικών αποδόσεων - Τι αναμένεται να συμβεί;

Ομόλογα: Αποχαιρετώντας την εποχή των αρνητικών αποδόσεων  - Τι αναμένεται να συμβεί;

Η αναλογία του χρέους της Ευρωζώνης με αρνητική απόδοση μειώθηκε περισσότερο κατά το ένα-τρίτο από τα υψηλά του 2020

Σχετικά Άρθρα

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gert Jan Koopman δήλωσε ότι δυσκολεύθηκε να εξηγήσει στους επενδυτές γιατί θα έπρεπε να αγοράζουν ενεργητικό στην Ευρώπη που η απόδοσή του είναι κάτω από το μηδέν.
Σύντομα, μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να εξηγεί.

Αλλαγή τάσης

Η αναλογία του χρέους της Ευρωζώνης με αρνητική απόδοση μειώθηκε περισσότερο από το  ένα-τρίτο από τα υψηλά του 2020, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2021.
Σε μία ένδειξη της γενικότερης αναπροσαρμογής, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, του ασφαλέστερου της περιοχής, πέρασε προς στιγμή πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από τρία έτη την εβδομάδα που πέρασε.

Σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που η Ευρώπη αποσύρεται σταδιακά από την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Εάν συνεχιστεί, οι υψηλότερες αποδόσεις θα αποτελέσει μία τεράστια αλλαγή για τους διαχειριστές κεφαλαίου, που για χρόνια κυνηγούσαν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό για υψηλές αποδόσεις.
«Οσο υψηλότερες οι αποδόσεις, τόσο το καλύτερο.
Ποτέ δεν ήθελα να αγοράσω κάτι με αρνητική απόδοση», αναφέρει ο Mark Healy, , διαχειριστής χαρτοφυλακίου της AXA Investment Managers.
Ο ίδιος αναμένει ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω στη διάρκεια του 2022, δίδοντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετήσουν ξανά χρήμα στην Ευρώπη.

Tι προεξοφλούν οι αγορές

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά σε διάρκεια 11 ετών τον Οκτώβριο και θα το φέρει στο μηδέν έως τα τέλη του έτους από το -0,5% που είναι σήμερα.
«Το να βρίσκονται οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών στα σημερινά επίπεδα είναι λάθος», σημειώνει ο Craig Inches, της Royal London Asset Management.
Ο ίδιος βλέπει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 0,5% έως τα τέλη του έτους, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από το 2018.
Η UBS βλέπει την απόδοση στο 0,25% έως τα τέλη του έτους και η ING στο 0,20%.

Υπάρχουν και οφέλη

Η κίνηση των αποδόσεων σε θετικό έδαφος συνοδεύεται και από οφέλη.
Σύμφωνα με τον Antoine Bouvet, στρατηγικό αναλυτή της ING, ορισμένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, μπορούν να αγοράζουν μόνο ενεργητικό με θετική απόδοση.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν και ξένους επενδυτές, σημειώνει ο Koopman της Κομισιόν.
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη.

Μη ρεαλιστική στάση

Για τον Chris Attfield, αναλυτή της HSBC Holdings, «αυτό που προεξοφλεί τώρα η αγορά είναι μία μη ρεαλιστική επιθετική στάση από την ΕΚΤ».
Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος στο -0,5%.
Αντίστοιχα, για τον στρατηγικό αναλυτή της Jefferies International Pooja Kumra , διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως οι δημογραφικοί και η τεχνολογία θα καταστείλουν τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως τα τέλη του 2023.

Η πίεση εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού

Ωστόσο, μια ανατιμολόγηση φαίνεται αναπόφευκτη για ορισμένους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην περιοχή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο,  στοιστορικό υψηλό 5% τον Δεκέμβριο.
Και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Francois Villeroy, έχουν προειδοποιήσει την αγορά ότι ενδέχεται να χρειαστούν νωρίτερα αυξήσεις επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης