Τελευταία Νέα
Speculator

Εκτινάσσεται το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών λόγω αύξησης των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα

Εκτινάσσεται το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών λόγω αύξησης των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα
Οι περισσότερες τράπεζες ανατρέπουν το χρονικό σχεδιασμό τους που εστιαζόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 όπου υπολόγιζαν σε πτώση επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Σοκ προκάλεσε στις ελληνικές τράπεζες το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς το επιτόκιο 1,83% δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χαμηλό.
Οι συστημικές τράπεζες που μέσα στο τρέχον έτος έχουν υπολογίσει να αντλήσουν 4 δισ. ευρώ (δείτε αναλυτικά το θέμα «Τράπεζες: Τι εκδόσεις προγραμματίζουν για το 2022» του Δημήτρη Παφίλα στο πλαίσιο των MREL (Ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) λαμβάνουν τα μέτρα τους για κόστος που μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα διπλάσια από το επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου δηλαδή στο 3,6% έως και 4%.

Οι περισσότερες τράπεζες ανατρέπουν το χρονικό σχεδιασμό τους που εστιαζόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 όπου υπολόγιζαν σε πτώση επιτοκίων.
Και φυσικά ανησυχούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση δεδομένου ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL που έχουν αναλάβει για μέχρι το 2025 θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκδόσεις 15 δις ευρώ.
Εκδόσεις που δεν μπορούν να μεταθέσουν καθώς οι οδηγίες που τους έχουν δοθεί είναι σαφείς και προβλέπουν την αδιάλειπτη έκδοση ομολόγων στον πλαίσιο των MREL για την τρέχουσα τετραετία.

Επισημαίνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εκδόσεις μέχρι τώρα υψηλού ωστόσο κόστους και έτσι περίμεναν την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων η οποία πλέον δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα MREL καθιερώθηκαν με το άρθρο 45 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (BRRD), η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον ν. 4335/2015. Ουσιαστικά αποτελούν μια νέα εποπτική απαίτηση που οφείλουν να εκπληρώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα και αυτή είναι η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις («Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities», MREL).
Στόχος των MREL είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της κάλυψης ενδεχόμενων ζημιών από τους μετόχους και τους πιστωτές τους, χωρίς να απαιτείται η ανακεφαλαιοποίησή τους με κρατικά κεφάλαια ή και ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης