Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τέλη 2022 ή αρχές 2023 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Σύσταση long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα

JP Morgan: Τέλη 2022 ή αρχές 2023 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Σύσταση long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα
Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα μετρητών (> 30 δισ.), το οποίο της δίνει την ευελιξία να μείνει εκτός αγοράς για δύο χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαιτέρως θετική για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η JP Morgan στις τελευταίες εκθέσεις της, συστήνοντας στους επενδυτές να παραμείνουν long στα ελληνικά 10ετή ομολόγα, να τηρήσουν στάση overweight και να αναμένουν ότι έως τις αρχές του 2023 η χώρα θα ανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η JP Morgan, στην Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων με επιπλέον ώθηση από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό τοπίο αναμένεται συνεχή θετική δυναμική αξιολόγησης με αξιοπρεπείς πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας τουλάχιστον σε έναν οίκο αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.
Image
Long στα ελληνικά ομόλογα

Επίσης, σε διαφορετική ανάλυση, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να μείνουν long στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών, δεδομένης της εποικοδομητικής της προοπτικής και της αξιοπιστίας για τη στήριξη της ΕΚΤ (μέσω επανεπένδυσης PEPP).
Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί τις επανεπενδύσεις PEPP με ευελιξία σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες για την αντιμετώπιση πιθανού κατακερματισμού της αγοράς και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Image
Όπως έχει ήδη τονιστεί, ο μηνιαίος καθαρός ρυθμός αγορών ελληνικών ομολόγων μέσω PEPP ήταν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μηνιαίος ρυθμός λήξεις τίτλων στο PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ, η δέσμευση της ΕΚΤ να στηρίξει την Ελλάδα επιτρέποντας την ενεργή απόκλιση είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική, σύμφωνα με την JP Morgan.
Image
Καλύπτει την προσφορά του 2022 η ΕΚΤ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, αν συνυπολογίσει κανείς ότι Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 12 δισ. ευρώ το 2022 (με λήξεις 3 δισ. ευρώ), με ακόμη και λιγότερο από 1 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών από την ΕΚΤ θα ήταν αρκετό για να καλύψει όλη την προσφορά ελληνικών ομολόγων το 2022.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάει κανείς ότι η Ελλάδα ακόμα λειτουργεί ένα μεγάλο απόθεμα μετρητών (> 30 δισ.), το οποίο της δίνει την ευελιξία να μείνει εκτός αγοράς για δύο χρόνια, εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν ουσιαστικά, σύμφωνα με την JP Morgan.
Image
Έρχονται συνεχείς αναβαθμίσεις

Επίσης όπως συζητήθηκε στην ενημέρωση αξιολόγησης για το 2022, αναμένονται συνεχείς αναβαθμίσεις αξιολόγησης στην Ελλάδα για το 2022 με αξιοπρεπείς πιθανότητες να φτάσει στον επενδυτικό βαθμό στα τέλη του 2022 ή αρχές 2023.
Ως εκ τούτου, η JP Morgan αναφέρει ότι παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για την Ελλάδα, δεδομένου ότι διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, εξαιτίας της συνεχούς υποστήριξης της ΕΚΤ, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού τοπίου.
Στην ελληνική καμπύλη, η JP Morgan βρίσκει το τμήνα 8-10 ετών ελκυστικό καθώς προσφέρει το υψηλότερο pick-up σε σχέση με άλλους τίτλους της περιφέρειας.
Τέλος, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η Ελλάδα να λανσάρει ένα νέο κοινοπρακτικό 10ετές τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο δυνητικά θα διατηρήσει το τμήμα των 10ετών υπό πίεση.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης