Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14%, για πρώτη φορά μετά από 4 μήνες

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14%, για πρώτη φορά μετά από 4 μήνες
Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 14%
Σχετικά Άρθρα
Τέλος στο 4μηνο σερί αύξησης των επιτοκίων έβαλε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, την ώρα που καλπάζει ο πληθωρισμός.
Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 14%, δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan - ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων - δήλωσε ότι οι μελλοντικές μειώσεις θα μπορούσαν να έρθουν "σταδιακά και χωρίς καμία βιασύνη".
Ο Erdogan διεξάγει έναν «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» που έχει σχεδιαστεί για να απογαλακτίσει την εξάρτησή της από τις εισροές ξένων κεφαλαίων, ενισχύοντας τον φθηνό δανεισμό και αυξάνοντας τις εξαγωγές.
Όμως, οι πολιτικές έχουν οδηγήσει την οικονομία της αναδυόμενης χώρας να σε μία ανεξέλεγκτη περιδίνιση.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών στο 36%.
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου και έγινε το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο πέρυσι.
Και τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας - ένας μετρητής τόσο της οικονομικής υγείας της Τουρκίας όσο και της ικανότητας να αντέξει μια πιθανή τραπεζική κρίση - μειώθηκαν από 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια (18,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στα μέσα Δεκεμβρίου σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις 7 Ιανουαρίου.
«Οι απότομες πτώσεις της λίρας κινδυνεύουν να παγιώσουν τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Jason Tuvey της Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Και η αδύναμη λίρα θα μπορούσε να προκαλέσει την αποκρυστάλλωση των τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα».

Ενισχύεται η τουρκική λίρα

H τουρκική λίρα ενισχύθηκε πάνω από 1% μετά τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, το οποίο κινείτο σταθερά ή πτωτικά πριν την απόφαση, αυξήθηκε πρόσκαιρα 1,3% στις 13,14 λίρες ανά δολάρια από το επίπεδο των 13,41 λιρών, ενώ πριν λίγο διαπραγματευόταν στις 13,29 λίρες.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 14% και ανέφερε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ισοτιμία της λίρας.
Σημείωσε, επίσης, ότι αναμένει πως θα αρχίσει μία διαδικασία αποπληθωρισμού μετά τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.
«Το αμετάβλητο επιτόκιο σηματοδοτεί την αρχή μίας λιγότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής», δήλωσε αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe.
«Η προσθήκη της φράσης πως θα δοθεί προτεραιότητα στην τουρκική λίρα δείχνει στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα τελικά παραδέχεται ότι έχει έναν στόχο για την ισοτιμία, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο για τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, οι τουρκικές μετοχές αυξήθηκαν 0,6%, με τον τραπεζικό δείκτη να σκαρφαλώνει 1,1% σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης