Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα χείρα βοηθείας άπλωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία - Συμφωνία 5 δισ. για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Νέα χείρα βοηθείας άπλωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία - Συμφωνία 5 δισ. για τα συναλλαγματικά αποθέματα
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο εθνών ανακοίνωσαν μια συμφωνία ανταλλαγής (swap) αξίας 18 δισ. dirhams (4,9 δισ. δολάρια) και 64 δισ. λιρών
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία 5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η Κεντρική Τράπεζα στις προσπάθειες στήριξης του νομίσματός της.
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο εθνών ανακοίνωσαν μια συμφωνία ανταλλαγής (swap) αξίας 18 δισ. dirhams (4,9 δισ. δολάρια) και 64 δισ. λιρών.
Ο Khaled Mohamed Balama, διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΑΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία "αντανακλά την επιθυμία κάθε έθνους να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία σε χρηματοοικονομικά θέματα, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών".
Ο Τούρκος ομόλογός του, Sahap Kavcioglu, δήλωσε ότι αποδεικνύει τη δέσμευσή τους "να εμβαθύνουν το διμερές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα προκειμένου να προωθηθούν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας".

Εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλο εξωτερικό χρέος, έχει υποστεί εκ νέου πτώση στα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα αφού ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διέταξε μια σειρά επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες του 2021 παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Τα βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια της χώρας έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχασε περίπου το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.
Οι τουρκικές αρχές ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες του 2021 σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της.
Η συμφωνία - η τελευταία σε μια σειρά συμφωνιών ανταλλαγής που έχει υπογράψει η Τουρκία με τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες - είναι μια συμφωνία δανεισμού και όχι μια συγκεκριμένη επένδυση στη χώρα.
Αν και θα ενισχύσει τα αναφερόμενα αποθεματικά της χώρας, ο Ibrahim Aksoy, αναλυτής της HSBC στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι δεν περιμένει ότι η συμφωνία θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στη λίρα επειδή οι παράγοντες της αγοράς ακολούθησαν το επίπεδο των αποθεματικών εξαιρουμένων των συμφωνιών ανταλλαγής.
Μόλις τα δανεισμένα χρήματα - συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών με άλλες κεντρικές τράπεζες - αφαιρεθούν, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι πλέον αρνητικά.

Ελπίδες για ενίσχυση της συνεργασίας

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία είναι ένας προάγγελος περαιτέρω επενδύσεων από το έθνος του Κόλπου.
Ο Σεΐχης Mohammed bin Zayed al-Nahyan, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, υποσχέθηκε τον Νοέμβριο ότι η χώρα του θα επένδυε 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία όταν συνάντησε τον Erdogan στην πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ο επικεφαλής της ADQ, ενός κρατικού επενδυτικού φορέα του Άμπου Ντάμπι, είπε στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο βρισκόταν σε συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας για «μερικές ευκαιρίες» στη χώρα.

Παρελθόν οι κακές σχέσεις

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρασαν μεγάλο μέρος της περασμένης δεκαετίας ανταγωνιζόμενοι για επιρροή στην περιοχή αφού στήριξαν αντίπαλες πλευρές στις λαϊκές εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο το 2011.
Όμως και οι δύο χώρες άρχισαν να αναπροσαρμόζουν την εξωτερική τους πολιτική τον περασμένο χρόνο, λόγω της εκλογής του Ο Joe Biden στις ΗΠΑ και της επιθυμίας να τονώσουν τις οικονομίες τους.
Ο Σεΐχης έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην οικονομική διπλωματία καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν να ενισχύσουν την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία.
Ο Erdogan, εν τω μεταξύ, έχει κάνει προσαγωγές σε μια σειρά πρώην περιφερειακών εχθρών, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις από τον Κόλπο εν μέσω οικονομικής αναταραχής στο εσωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης