Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lindner (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης - Σεβασμός στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Lindner (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης - Σεβασμός στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Η Γερμανία θέλει σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες εκ μέρους των κρατών - μελών
Σχετικά Άρθρα

Υπέρ της μείωσης του χρέους της Ευρωζώνης τάχθηκε, με δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, με δηλώσεις του λίγο πριν μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup.
Όπως επεσήμανε, η Γερμανία επιζητά εκ μέρους των κρατών μελών σεβασμό στους από κοινού συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς αυτό βοηθά στον έλεγχο του πληθωρισμού. Πρόσθεσε δε αναμένει η «συζήτηση» για το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τον Ιούνιο. 
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Lidner είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ απέδειξαν την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Όμως ήλθε η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας.
Χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Γι’ αυτό είμαι πολύ υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».  
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να ανταποκριθούν στον ρόλο τους στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συνέχισε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν ήδη πολλές εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η Γερμανία είναι πρόθυμη να ακούσει όλες τις προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι η πραγματική συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, την περίοδο που αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Lidner.
Η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και επίσης να χρησιμοποιήσει τη δική της προεδρία της στη G7 φέτος για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα και στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.
Το Βερολίνο είναι πρόθυμο να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος του δεσμού κράτους-κυρίαρχου, είπε, αναφερόμενος στην υψηλή συγκέντρωση ομολόγων ενός μεμονωμένου κράτους στους ισολογισμούς των τραπεζών της ίδιας χώρας.
«Φέτος το 2022 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα: Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τραπεζική ένωση και δημοσιονομική-νομισματική σταθερότητα στο σύνολό τους» κατέληξε. 

Τι ανέφερε το Bankingnews: Το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα αλλάξει 

Παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδος να αλλάξουν το σύμφωνο Σταθερότητας, ουσιαστικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.
Η Γαλλία λόγω τραπεζών και ανάπτυξης, η Ιταλία και η Ελλάδα λόγω ελλειμμάτων και χρέους ζητούν επίμονα από την Γερμανία να αλλάξουν οι βασικοί κανόνες του συμφώνου σταθερότητας ειδικά ως προς τα ελλείμματα.
Η Γερμανική κυβέρνηση και ειδικά οι Φιλελεύθεροι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού εναντιώνονται σε ουσιώδεις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, θα ήταν ένα πλήγμα στους βασικούς κανόνες που θεσπίστηκαν ώστε η ευρωζώνη ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες να εμφανίζεται συνεπείς έναντι των αγορών και επενδυτών.
Η Γερμανία έχει απορρίψει τα σχέδια ριζικών αλλαγών, θα υπάρξουν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις αλλά όχι δομικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο ακόμη και για δευτερευούσης σημασίας αλλαγές η Γερμανία φαίνεται ότι προτείνει δύο εναλλακτικές

1)Να υπάρξει ρήτρα με κόφτη το χρέος.
Το μέτρο αυτό θα αγγίξει πολύ περισσότερο την Ελλάδα από ότι την Ιταλία παρ΄ ότι και το Ιταλικό χρέος έχει επιδεινωθεί.
Μελετάται δηλαδή να υπάρξει μια ρήτρα που να ενεργοποιεί κόφτη στο χρέος, εάν π.χ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο ποσοστό – η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην χειρότερη θέση – θα ενεργοποιούνται μέτρα για το χρέος.
Το ζήτημα του χρέους σήμερα μπορεί να φαίνεται ότι είναι εν υπνώσει αλλά στην πράξη συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Για την ώρα όσο η αύξηση του ΑΕΠ ξεπερνάει τα επίπεδα των επιτοκίων στα ομόλογα και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός… το κόστος εξυπηρέτησης θα παραμένει ελέγξιμο, γιατί η διαφορά πραγματικού από ονομαστικού ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού είναι μεγάλη.
Η Ελλάδα να σημειωθεί ότι διαθέτει και ένα μαξιλάρι 24,1 δισεκ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η ύπαρξη αυτού του κεφαλαιακού μαξιλαριού αποδεικνύεται πολύ κομβικής σημασίας…

Ποιο το υβριδικό σχήμα εγγύησης καταθέσεων

2)Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενιαίος μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων.
Μπορεί να ισχύει το μέτρο του ορίου των 100.000 ανά καταθέτη αλλά δεν υπάρχει σε ενιαία ευρωπαϊκή μορφή.
Μια πρόταση των Γερμανών – που ωστόσο δεν είναι νέα – αλλά φαίνεται ότι εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένα υβριδικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Το σύστημα αυτό θα έχει 3 στάδια.

Ενεργοποίηση των Εθνικών Συστημάτων εγγύησης καταθέσεων
Π.χ. στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων εγγυάται έως και 100.000 ευρώ.

Στην επόμενη φάση που απαιτηθεί να καλυφθούν όλες οι καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της Ελλάδος θα μπορούσε να πάρει δάνειο από άλλα Ταμεία Εγγύησης καταθέσεων της Ευρώπης ώστε να καλύψει όλες τις καταθέσεις…

Στην τελευταία φάση δεν θα υπάρξει ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων αλλά θα μπορούσε μέσω της διατηρισιμότητας του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλου φορέα π.χ. ESM να συντηρηθεί ένας μηχανισμός έσχατου δανειστή όχι στις τράπεζες αλλά στα Εθνικά Ταμεία Εγγύησης καταθέσεων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης