Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup 17/1/2022: Όπισθεν ολοταχώς στα μέτρα στήριξης, ανοίγει το κεφάλαιο δημοσιονομική εξυγίανση μετά τα ακραία ελλείμματα

Eurogroup 17/1/2022: Όπισθεν ολοταχώς στα μέτρα στήριξης, ανοίγει το κεφάλαιο δημοσιονομική εξυγίανση μετά τα ακραία ελλείμματα
Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μήνυμα για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με στοχευμένα μέτρα στήριξης για την απόσβεση των ζημιών από την πανδημία αναμένεται να απευθύνει σήμερα το Eurogroup, ενώ παίρνει φωτιά η συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα πότε θα σοβαρευτεί και πάλι για να θέσει υπό έλεγχο τα επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους», αναφέρει σήμερα το Bloomberg.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ θα επανέλθει το επόμενο έτος μετά από μια πανδημική αναστολή.

Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση για το δημοσιονομικό κλίμα με βάση την καμπύλη της μετάλλαξης Όμικρον και την ένταση των ανατιμήσεων από το ράλι των τιμών στην ενέργεια που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 5% για το μήνα Δεκέμβριο που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για την ευρωζώνη.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος αναμένεται να αποτυπώσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και κυρίως για το καυτό θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής από την ίδια μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος που θα χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», δηλαδή οι δαπάνες εξυπηρέτησης σε ετήσια βάση να ξεπερνούν το κομβικό όριο του 15% του ΑΕΠ, και τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό να επιστρέψουν.

Καμπανάκι για το ελληνικό χρέος που καλπάζει έχει χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στην ενδιάμεση έκθεση επισημαίνεται η πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας (37,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022) και από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Σύμφωνα με την έκθεση τούτα είχαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα χείρω του βασικού σεναρίου των προβλέψεων για το συγκεκριμένο μέγεθος, καθώς ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στο 138%, περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις.

Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις, παραμένοντας όμως χαμηλότερες από το επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο θα υπάρξουν σήμερα καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού του 2021 ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στίγμα για περιορισμένης εμβέλειας μέτρα στήριξης στις οικονομίες και για ανάγκη επαναφοράς των δημοσίων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης