Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το 2023, το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο 2,5-3% από 1,60% σήμερα – Τελειώνει η περίοδος των φθηνών εκδόσεων

Το 2023, το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο 2,5-3% από 1,60% σήμερα – Τελειώνει η περίοδος των φθηνών εκδόσεων
Να σημειωθεί ότι για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισεκ. και με βάση την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ακόμη είναι ελκυστικοί για εκδόσεις οι πολύ βραχυπρόθεσμες εκδόσεις π.χ. 5 ή 7 χρόνια και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε η απόδοση του να εκτιναχθεί στο 2,5% με 3% από 1,60% της τρέχουσας περιόδου εξέλιξη που θα επιβαρύνει το ελληνικό χρέος ενώ θα τερματίσει και την περίοδο των φθηνών εκδόσεων.
Με βάση εκτίμηση στελέχους της ιαπωνικής Nomura, σε ένα βάθος 14-15 μηνών θα μπορούσαμε να δούμε σχεδόν διπλάσια αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισεκ. και με βάση την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ακόμη είναι ελκυστικοί για εκδόσεις οι πολύ βραχυπρόθεσμες εκδόσεις π.χ. 5 ή 7 χρόνια και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι. 
Οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει και έκδοση 10ετίας τουλάχιστον να διασφαλίσει ένα πιο ορθολογικό επιτόκιο καθώς η τάση θα είναι ξεκάθαρα ανοδική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η FED θα προβεί σε 4 αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% ή 1% συνολικά μέσα στο 2022 με την πρώτη αύξηση τον Μάετιο.
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,40% ίσως στην συνεδρίαση των αρχών Ιουνίου 2022.

Πότε θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ+

Η Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι πότε θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε ΒΒ+ από ΒΒ της τρέχουσας περιόδου.
Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι 18 Μαρτίου η Moody’s, 18 Μαρτίου 2022 η DBRS και 22 Απριλίου η Standard and Poor’s.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας να πραγματοποιηθεί στο β΄ 6μηνο του 2022, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο περί της πανδημίας και βεβαίως της οικονομίας με τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα να συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά.

Γιατί η Fitch δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία; - Όχι λόγω πανδημίας…αλλά λόγω χρέους, ελλείμματος και ΕΚΤ

O αμερικανικός οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατήρησε αμετάβλητη την βαθμολογία σε ΒΒ αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες.
Το bankingnews ακόμη μια φορά μετέδωσε έγκαιρα και σωστά – εβδομάδες πριν – την πληροφορία ότι η Fitch δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κόντρα στις εκτιμήσεις πολλών που προεξοφλούσαν αναβάθμιση.

Δες εδώ ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2022

https://www.bankingnews.gr/oikonomia/articles/606447/stis-24-1-2020-i-fitch-anavathmise-tin-ellada-se-vv-tha-kanei-to-idio-14-1-2022-mallon-oxi-pithani-anavathmisi-ton-prooptikon-se-thetikes

Δες εδώ ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2022

https://www.bankingnews.gr/oikonomia/articles/605778/stis-14-1-den-tha-yparksei-metavoli-stin-aksiologisi-tis-ellados-apo-fitch-pithani-anavathmisi-ton-prooptikon-se-thetikes

Δες εδώ ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2021

https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/603052/nea-apo-fitch-14-1-2022-ethniki-asfalistiki-eurobank-gia-grivalia-ariadni-npes-5-dis-gek-terna-kai-apotimisi-amk

Γιατί δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος;

Η Fitch αλλά και η πλειοψηφία των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα από εδώ και πέρα με ευκολία.
Η Ελλάδα απέχει δύο κλίμακες (3 με βάση την Moody’s) από το να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα και προφανώς αυτό θα γίνει μετά από πολύ σκέψη, οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, όχι λόγω της πανδημίας αλλά λόγω της επιδείνωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα παραμείνει και το 2023.
Αυτό που έχει συμβεί στην χώρα είναι πρωτοφανές.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα έδωσε μάχη με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και φορτώθηκε 3 μνημόνια, οι δανειστές με τις αυστηρές συστάσεις τους ζητούσαν πλεονάσματα.
Λόγω της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί στην κυριολεξία με ελλείμματα πρωτοφανή, ελλείμματα που μας οδήγησαν στο δεύτερο μνημόνιο… για όσους λησμόνησαν.
Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι επίσης πολύ αργή, παρά την εικονική πραγματικότητα της αύξησης του ΑΕΠ.
Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί, τα NPEs έχουν συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά αυτή η θετική εξέλιξη περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η βαθμολογία ΒΒ εμπεριέχει την μεγάλη βελτίωση των NPEs.

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;

Το βασικό ερώτημα είναι πότε από τις 8 πλέον ημερομηνίες που έχουν απομείνει θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;
Η Fitch ίσως αναβαθμίσει την Ελλάδα 8 Ιουλίου 2022, η Moody’s είναι αδιάφορη σε αυτή την φάση καθώς ακόμη και εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα ήδη υπολείπεται 3 κλίμακες σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Μας ενδιαφέρει η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου και η DBRS ο καναδικός οίκος στις 18 Μαρτίου 2022.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το 2022 θα έχουμε μόνο μια αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ και θα πρέπει να φθάσουμε στις εκλογές του 2023 – εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023 – ώστε να υπάρξει και νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.

Οι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade δηλαδή σε βαθμολογία ΒΒΒ- κατ΄ ελάχιστο θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν θα παραχωρήσουν τόσο εύκολα στην Ελλάδα μια πολυτέλεια… που επί της ουσίας δεν δικαιούται όταν το χρέος βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα 195% του ΑΕΠ και ακόμη συντηρούνται δημοσιονομικά ελλείμματα.
Επίσης οι τράπεζες παρά την πρόοδο στους ισολογισμούς τους έχουν ήδη αποτιμηθεί.
Να μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα έρχεται από 10 χρόνια μνημονίων, δανείων 265 δισεκ. βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και συμπεριφοράς χρέους επιδεινούμενο.
Το χρέος σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τα repos είναι 383 δισεκ. το υψηλότερο που είχε ποτέ η Ελλάδα ακόμη και πριν μπει στα μνημόνια ή ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε το εντός ή εκτός εισαγωγικών καταστροφικό PSI+ στα κρατικά ομόλογα με ολέθριες συνέπειες για τις τράπεζες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει 10 χρόνια κακού παρελθόντος και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν λησμονήσει το παρελθόν ενώ και τα υφιστάμενα οικονομικά στοιχεία δεν βοηθάνε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης