Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική έρευνα - Δανία: Μόλις στο 0,03% ο κίνδυνος θανάτου από τη μετάλλαξη Omicron, μειωμένες και οι μέρες νοσηλείας

Σημαντική  έρευνα -  Δανία: Μόλις στο 0,03% ο κίνδυνος θανάτου από τη μετάλλαξη Omicron, μειωμένες και οι μέρες νοσηλείας
Η εν λόγω παραλλαγή είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα, έως και 10 φορές λιγότερο από τη Delta, η οποία εκτοπίζεται
Σχετικά Άρθρα

Όλα τα επιστημονικά στοιχεία κατατείνουν στο εξής συμπέρασμα, δύο μήνες μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron του Covid -19.
Η εν λόγω παραλλαγή είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα, έως και 10 φορές λιγότερο από τη Delta, η οποία εκτοπίζεται.
Μάλιστα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι λιγότερο θανατηφόρα και από την εποχική γρίπη.
Πρόκειται για πρόσφατες έρευνες, που διενεργήθηκαν σε Καλιφόρνια και τη Δανία και παρέχουν επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Omicron,
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα αλλά είναι επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να στείλει ασθενείς στα επείγοντα ή ακόμα και να τους σκοτώσει.
Μένει να φανεί τι επικρατεί, μεταξύ αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας και της μειωμένης θνησιμότητας, για να υπάρξει και η ζητούμενη αποσυμπίεση στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Θετικό ισοζύγιο

Αυτές οι έρευνες φαίνεται να αποδεικνύουν ότι το ισοζύγιο είναι θετικό, ακόμη και αν οι ροές είναι δύσκολο να αναλυθούν λόγω υπολειμμάτων της μετάλλαξης Delta.
Έτσι, η κορύφωση των θανάτων στη Νότια Αφρική, στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, δεν ξεπέρασε το 1/7 εκείνου που παρατηρήθηκε κατά το προηγούμενο κύμα, με ισοδύναμη ροή λοιμώξεων.
Ορισμένοι επιδημιολόγοι προβλέπουν ήδη δραματική πτώση στις εισαγωγές στην εντατική και στους θανάτους τον Φεβρουάριο 2022, παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη Γαλλία, όπου το 1/5 από τις 19.600 θέσεις εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid, το Ινστιτούτο Pasteur αναθεώρησε έτσι τα απαισιόδοξα σενάρια προς τα κάτω την Τρίτη (11/1/2022).

Καλιφόρνια: Μόλις ένας νεκρός

Στην Καλιφόρνια, μια έρευνα από τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης KPSC, που καλύπτει το 1/10 των κατοίκων της πολιτείας, δείχνει ότι από τους 52.297 ασθενείς που διαγνώστηκαν με Omicron κατά τον μήνα Δεκέμβριο, 235, ή 0,5%, νοσηλεύτηκαν, εκ των οποίων οι 7 (0,013%) εισήχθησαν στην εντατική και μόλις ένας πέθανε.
Παρατηρούνται αναλογίες σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της εποχικής γρίπης στο γενικό πληθυσμό (0,1% θνησιμότητα).
Σώμα υγειονομικών που μολύνθηκε με την παραλλαγή Delta είδε το 1,3% του προσωπικού της να νοσηλεύεται, το 0,14% να εισέρχεται στην εντατική και το 0,1% να πεθαίνει.
Το KPSC διαπιστώνει μειωμένο κατά τέσσερις φορές κίνδυνο νοσηλείας για ασθενείς με Omicron σε σύγκριση με τη Delta και κατά 11 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου.
Πάνω απ 'όλα, η παραμονή τους στα επείγοντα κράτησε μόνο 1,5 ημέρα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις 5 ημέρες για τους μολυσμένους από τη Delta.
Σχεδόν τα 9/10 των ασθενών εγκατέλειψαν τις μονάδες εντατικής θεραπείας μετά από 3 ημέρες, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos».
Η έρευνα έδειξε, από την άλλη πλευρά, ότι μια προηγούμενη ανοσία, με λοίμωξη-θεραπεία ή εμβόλιο, δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο μόλυνσης από την Omicron.

Θετικά νέα από τη Δανία

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, τα τελευταία θετικά νέα ήρθαν από τη Δανία, όπου η εθνική υπηρεσία μολυσματικών ασθενειών (SSI), την Τρίτη (11/1), αποκάλυψε την πρώτη της εκτίμηση για τη θνησιμότητα του Omicron.
Μεταξύ 21 Νοεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου 2021, αυτή η χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 18 θανάτους σε σύνολο 55.691 ασθενών που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Omicron.
Πρόκειται για μια θνησιμότητα 0,03%.
Η Delta, της οποίας το κύμα φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, είχε δείξει τριπλάσια θνησιμότητα την ίδια περίοδο.
Οι Δανοί ειδικοί αρχίζουν ακόμη και να θεωρούν ότι η Omicron είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.
Άλλα στοιχεία από τη Δανία δείχνουν ότι 93 άτομα νοσηλεύτηκαν με Omicron, συμπεριλαμβανομένων πέντε στην εντατική την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Κανένας δεν πέθανε.
Οι μη εμβολιασμένοι, περίπου το 1/5 του ενήλικου πληθυσμού της Δανίας, αντιστοιχούσαν μόνο στο 8,5% των μολυσμένων.

echoes.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης