Τελευταία Νέα
Διεθνή

Glaxo: Απέρριψε την πρόταση της Unilever για την εξαγορά της μονάδας καταναλωτικών αγαθών έναντι 68,4 δισ. δολ.

Glaxo: Απέρριψε την πρόταση της Unilever για την εξαγορά της μονάδας καταναλωτικών αγαθών έναντι 68,4 δισ. δολ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Glaxo και η Pfizer., η οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, απέρριψαν την προσφορά ως ιδιαίτερα χαμηλή
Σχετικά Άρθρα
Απέρριψε η GlaxoSmithKline την πρόταση για την επιθετική εξαγορά από την Unilever για τη μονάδα καταναλωτικών αγαθών της με την οποία αποτιμούσε την επιχείρηση σε περίπου 50 δισεκατομμύρια λίρες (68,4 δισ. δολ.), ανέφεραν οι Times το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.
Η Unilever έκανε την προσφορά για τη μονάδα οικιακών καταναλωτικών ειδών της Glaxo στα τέλη του 2021, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Glaxo και η Pfizer., η οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση, απέρριψαν την προσφορά ως πολύ χαμηλή, ανέφερε η εφημερίδα.

Η στόχευση


Η διευθύνουσα σύμβουλος της Glaxo, Emma Walmsley, δέχεται πιέσεις από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστικού fund Elliott Investment Management, να είναι πιο ανοιχτη σε μια πιθανή πώληση του τμήματος καταναλωτικών ειδών.
Η εταιρεία προσέλαβε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Tesco , Dave Lewis, τον Δεκέμβριο για να ηγηθεί μιας μονάδας spin-off και να επιτύχει την εισαγωγή στην αγορά του κλάδου καταναλωτικών αγαθών της φέτος.
Η μονάδα, στην οποία ανήκουν σημαντικά brands, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων Advil και της οδοντόκρεμας Sensodyne, θα επιδιώξει εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μνηστήρες

Η Glaxo είχε προηγουμένως δεχθεί κρούσεις από την Advent International, την CVC Capital Partners και την KKR & Co. για  τον εν λόγω επιχειρηματικό βραχίονα, παρόλο που προετοιμαζόταν για την εισαγωγή στο χρημαιστήριο το περασμένο φθινόπωρο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Alan Jope, δέχεται επίσης πίεση από ορισμένους επενδυτές για την κακή απόδοση της εταιρείας τον τελευταίο καιρό.
Ο Terry Smith, ιδρυτής της Fundsmith LLP και ένας από τους 15 κορυφαίους μετόχους της Unilever, επέκρινε τον κατασκευαστή του παγωτού Magnum και του σαπουνιού Dove αυτή την εβδομάδα στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι «έχασε το παιχνίδι» δόνοντας έμφαση στη δημόσια προβολή όσον αφορά τη βιωσιμότητα σε βάρος της εστίασης στα επιχειρηματικά κέρδη.

Υποχώρηση των μετοχών

Ο Jope συνέχισε την προσπάθεια αναδιοργώνωσης της εταιρείαες που ξεκίνησε ο πρώην CEO Paul Polman.
Υπό τους δύο επικεφαλής, η Unilever αναδιάθρωσε επίσης το χαρτοφυλάκιό της, πουλώντας επιχειρήσεις με βραδύτερη ανάπτυξη, όπως, η επιχείρηση τσαγιού της, ενώ εξαγοράζει την το βραχίονα της Glaxo στην Ινδία που περιλαμβάνει το εμπορικό σήμα Horlicks.
Παρά αυτές τις κινήσεις, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει 10% τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με ένα κέρδος 20% για την ανταγωνιστική Nestle, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Mark Schneider έχει λάβει πιο επιθετικά βήματα για να αναζωογονήσει το χαρτοφυλάκιο.

Θα γίνει νέα προσφορά;

Οι Times ανέφεραν ότι η  προσέγγιση της Unilever -η οποία στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει εταιρείες όπως η Dove-, για τα καταναλωτικά προϊόντα της Glaxo, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων Panadol και της οδοντόκρεμας Sensodyne, δεν άφησε ικανοποιημένους τους ιθύνοντες της GSK
Η προσφορά της Unilever δεν περιελάμβανε κανένα ασφάλιστρο για την εξαγορά ή κάποια αναφορά για συνέργειες, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει σαφές αν η Unilever θα επανέλθει με μία νέα προσφρορά που θα περιλαμβάνει υψηλότερο τίμημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης