Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την εργασία - Πτώση -0,41% ο S&P 500

Μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την εργασία - Πτώση -0,41% ο S&P 500

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για απασχόληση

Σχετικά Άρθρα
Με νευρικότητα και μεταβλητότητα κινήθηκαν σήμερα 7/1 οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2021 να μην επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι η πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Τα ηπιότερα στοιχεία, ωστόσο, εκτιμάται πως δεν έχουν τη δυναμική για να εκτροχιάσουν την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το tapering και να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Στο 3,9% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 199 χιλ. πολύ χαμηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων.
Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι αναλυτές ανέμεναν υπερδιπλασιασμό των νέων θέσεων εργασίας, έναντι των απογοητευτικών στοιχείων του Νοεμβρίου, στις 447 χιλ.
H απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 0,3 μ.β., ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει προσθέσει περίπου 23 μ.β.
Το δολάριο χάνει την Παρασκευή 0,3%, ωστόσο στην εβδομάδα προσθέτει μέχρι στιγμής 0,1%.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,01% στις 36.231,66 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,41% στις 4.677,03 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες -0,96% στις 14.935,9 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook έλαβε το 2021 σχεδόν 100 εκατ. δολ. στο πλαίσιο της αποζημίωσης του, σχεδόν επτά φορές την αποζημίωση του 2020, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ενημερωτικά στοιχεία της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Ειδικότερα, ο Cook έλαβε 3 εκατ. δολάρια σε μισθούς, 12 εκατ. δολάρια σε μη μετοχικές αποζημιώσεις, 1,4 εκατ. δολάρια σε άλλες αποζημιώσεις και 82,3 εκατ. δολάρια σε δεσμευμένες μετοχές (restricted stock units) στο πλαίσιο του προγράμματος παροχών προς τα στελέχη της εταιρείας.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των υπόλοιπων διευθυντικών στελεχών, τα στοιχεία της Apple έδειξαν ότι διαμορφώθηκαν κοντά στα 27 εκατ. δολάριαγια το έτος χρήσης του 2021.
Η GameStop προχωράει στη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα ασχολείται με την αγορά των Non-fungible tokens (NFT) αλλα και την καθιέρωση συνεργασιών με κρυπτονομίσματα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος, ωθώντας την εταιρεία σε σε νέα πεδία, καθώς προσπαθεί να αλλάξει τον πυρήνα του επαγγελματικού της μοντέλου.
Η εταιρεία λιανικής πώλησης έχει προσλάβει περισσότερα από 20 άτομα για να διευθύνει την εν λόγω μονάδα, η οποία δημιουργεί έναν διαδικτυακό κόμβο για την αγορά, πώληση και εμπορία NFT εικονικών αγαθών βιντεοπαιχνιδιών, όπως ρούχα και όπλα για avatar.
Η εταιρεία ζητά από συγκεκριμένες εταιρείες ανάπτυξης και έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών να καταχωρήσουν NFTs στην αγορά της για NFT όταν αυτή ξεκινήσει αργότερα φέτος.
Η GameStop βρίσκεται επίσης κοντά στην υπογραφή συνεργασιών με δύο εταιρείες κρυπτονομισμάτων για την ανταλλαγή τεχνολογίας και τη συνεπένδυση στην ανάπτυξη παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain και NFT, καθώς και άλλων έργων που σχετίζονται με Non-fungible tokens.
Η GameStop αναμένεται να συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με δώδεκα ή περισσότερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων και να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αυτές φέτος, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η GameStop με έδρα το Grapevine του Τέξας εργάζεται για την επανεκκίνηση της επιχείρησής της μετά από χρόνια ζημιών. Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας φρενίτιδας χρηματιστηριακών συναλλαγών πέρυσι από ένα κύμα ιδιωτών επενδυτών, η οποία ενίσχυσε την τιμή της μετοχής της.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν και νέο ρεκόρ του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, με οδηγό και πάλι το πρωτοφανές ράλι των τιμών της ενέργειας.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% για τον μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το τελευταίο υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου, στο 4,9%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί το 2022, αλλά θα είναι πάνω από το επίπεδο που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μακροπρόθεσμα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Philip Lane.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε απροσδόκητα στο 5% τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής, σημειώνοντας νέο υψηλό για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών και φτάνοντας σε επίπεδο υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%.
«Το 2022 ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τα κάτω, θα είναι πάνω από εκεί που θέλουμε να είναι μακροπρόθεσμα, αλλά αυτή η τριετία (2020, 2021, 2022) είναι ουσιαστικά μέρος ενός πανδημικού κύκλου στον πληθωρισμό, οπότε υπό αυτή την έννοια δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με ιστορικά πρότυπα», δήλωσε ο Philip Lane στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE.
Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, C. Lagarde επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβολές των αναλυτών της τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2% στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες -0,65% στις 15.947,74 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε -0,42% χαμηλότερα, στις 7.219,48 μονάδες.
Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που ενισχύθηκε κατά +0,47% και έκλεισε στις 7.485,28 μονάδες.

Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 1% αυξήθηκε μηνιαίως ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Νοέμβριο 2021 -έναντι προσδοκίας για πτώση 0,5% δημοσκόπησης του Reuters- και κατά 0,9% ενισχύθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,8% στην ευρωζώνη -υψηλότερα από την πρόβλεψη για αύξηση 5,6%- και κατά 7,9% στην ΕΕ.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ισπανία (+4,9%), στο Λουξεμβούργο (+4,0%) και στην Πορτογαλία (+2,8%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (-4,1%), τη Λετονία (-3,6%) και την Κροατία (-3,1%).
Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+41,1%), τη Γαλλία (+22,7%) και την Πολωνία (+14,5%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία (-3,6%), τη Γερμανία (-2,8%) και τη Φινλανδία (-1,9%).
Στα 12 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας. Σε ημερολογιακούς και εποχικά προσαρμοσμένους όρους, έφτασε στα 10,9 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 125,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 1,7% και ετήσια 12,1%.
Οι εισαγωγές έφτασαν στα 113,7 δισ. καταγράφοντας άνοδο 3,3% μηνιαίως και 19,3% ετησίως.
Τον Νοέμβριο, η Γερμανία εξήγαγε προϊόντα αξίας 67,9 δισ. ευρώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκανε εισαγωγές αξίας 60,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Και τα δύο στοιχεία παρουσίασαν αύξηση 14% και 16,3% αντίστοιχα.

Κατά 0,2% μειώθηκε η παραγωγή στη βιομηχανία της Γερμανίας τον Νοέμβριο 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ανήλθε σε 2,4%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν από την επιβολή των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η παραγωγή τον φετινό Νοέμβριο ήταν 7,0% χαμηλότερη.
Αρνητικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή και στη Γαλλία.
Κατά 9,8% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 276.091 βρετανικές λίρες, που είναι ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τον δείκτη της Halifax. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,1% και σε τριμηνιαία κατά 3,5%.
Η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών στο 9,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Richard Branson αναμένεται να εισαγάγει την πρώτη του ευρωπαϊκή Εταιρεία Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εντός των επόμενων μηνών, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.
Ο μεγιστάνας φαίνεται να επιλέγει την εισαγωγή της SPAC του στο Euronext και όχι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μολονότι εκεί βρίσκεται η έδρα της "αυτοκρατορίας" του, Virgin Group.
Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) αναμένεται ακόμη και εντός του α' τριμήνου του 2022.
Τραπεζικά στελέχη αναμένουν και νέες εισαγωγές SPAC στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ από πλευράς του Ομίλου Virgin.
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair θα κλείσει τη βάση της στη Φρανκφούρτη από τις 31 Μαρτίου και θα μεταφέρει τα πέντε αεροσκάφη που έχει σταθμεύσει εκεί αλλού, ανέφερε την Παρασκευή, θέτοντας ως αιτία τα υψηλά τέλη αεροδρομίου.
Όλες οι πτήσεις της Ryanair από και προς τη Φρανκφούρτη, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας, από τις 31 Μαρτίου ακυρώθηκαν, ανέφερε η Ryanair.
Οι πιλότοι και το πλήρωμα με έδρα τη Φρανκφούρτη ενημερώθηκαν την Παρασκευή και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας αλλού στο δίκτυο της Ryanair, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Η εταιρεία αερομεταφορών είπε ότι εξακολουθεί να επενδύει στις γερμανικές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια νέα βάση στη Νυρεμβέργη με δύο αεροσκάφη.
Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 7 δισ. δολαρίων, αφού πουλήσει «σταδιακά»' την αμερικανική επιχείρηση σχιστόλιθου, καθώς η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επλήγη για άλλη μια φορά από μη προγραμματισμένες διακοπές.
Σύμφωνα με το Reuters, oι πωλήσεις καυσίμων επλήγησαν επίσης από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron, ανέφερε η Shell την Παρασκευή σε μια εμπορική ενημέρωση ενόψει των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της στις 3 Φεβρουαρίου.
Η Shell θα μεταφέρει αργότερα αυτό το μήνα τα κεντρικά της γραφεία από τη Χάγη στο Λονδίνο, μια εξέλιξη στην οποία αποφάνθηκαν θετικά και οι μέτοχοι της εταιρείας, θα καταργήσει τη διπλή μετοχική της δομή και θα αλλάξει το όνομά της σε Shell Plc, στο πλαίσιο ενός σχεδίου απλοποίησης της δομής της και μετατόπισης της φορολογικής της κατοικίας από την Ολλανδία.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, μετά το sell off που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ καθώς η αγορά εργασίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο μετά την κρίση της πανδημίας το 2020, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών περίπου.
Η Κίνα κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό για να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων το πρώτο τρίμηνο και χαλάρωσε έναν βασικό περιορισμό σχετικά με το χρέος των κατασκευαστικών εταιρειών.
Η κίνηση αυτή, με μοχλό τα στεγαστικά δάνεια, αποτελεί ένδειξη ότι οι αρχές της χώρας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κρίση ρευστότητας του κλάδου real estate, καθώς μια σειρά εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, χρεοκοπίας.
Οι ρυθμιστικές αρχές προτρέπουν τις τράπεζες να εντείνουν τον δανεισμό σε κατασκευαστές μετά από τουλάχιστον δύο τρίμηνα διαδοχικών μειώσεων, αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg.
Ταυτόχρονα, ο δανεισμός σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων που χρησιμοποιούν το φθηνό χρήμα για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν θα υπολογίζεται πλέον στις μετρήσεις των «τριών κόκκινων γραμμών» σχετικά με τον περιορισμό του χρέους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Οι ρυθμιστικές αρχές αποκαλύπτουν την ένταση της κρίσης στον τομέα και ανησυχούν για τη συνέχεια, με κινήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση μετά από χρόνια επέκτασης με κινητήριο μοχλό τον δανεισμό, τα υψηλά χρέη.
Μεγάλοι κατασκευαστές όπως η China Evergrande Group και η Kaisa Group Holdings έχουν χάσει πληρωμές για ομόλογα και άλλα χρηματοδοτικά προϊόντα, θέτοντας μια μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καθώς και για την κοινωνική σταθερότητα, σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,7% στις 3.788 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακές μεταβολές στις 28.478 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,2% στις 3.579 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης