Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Καζακστάν - Tokayev: Σκοτώστε χωρίς προειδοποίηση – Καμία διαπραγμάτευση με τρομοκράτες

Χάος στο Καζακστάν - Tokayev: Σκοτώστε χωρίς προειδοποίηση – Καμία διαπραγμάτευση με τρομοκράτες
Στους 44 επισήμως οι νεκροί - Τουλάχιστον 1.000 οι τραυματίες - Καμία εμπλοκή της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Αν και νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 7/1 ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym - Jomart Tokayev έκανε λόγο για ηρεμία και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στο έκτακτο διάγγελμα του προς το λαό, ανακοίνωσε πως έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν και να σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση κατά των διαδηλωτών, τους οποίους για άλλη μια φορά χαρακτήρισε τρομοκράτες.
«Έδωσα εντολή στις αρχές επιβολής του νόμου και στον στρατό να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση» είπε στο διάγγελμα του ο Tokayev, αναφέροντας πως 20.000 «μαχητές» έχουν επιτεθεί στην Almaty, την πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο των πλέον αιματηρών διαδηλώσεων και ταραχών στην χώρα από το 1991, όταν και κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Tokayev χαρακτήρισε τους διαδηλωτές, τρομοκράτες και απέκλεισε κάθε είδους διαπραγμάτευση.
«Είναι ανοησία.
Τι συζητήσεις μπορεί κανείς να κάνει με εγκληματίες και δολοφόνους» διερωτήθηκε ο Tokayev, ο οποίος υποστήριξε ότι το Καζακστάν είναι αντιμέτωπο με οπλισμένους και πολύ καλά εκπαιδευμένους μαχητές, ντόπιους και ξένους και ότι αυτοί πρέπει να εξαλειφθούν, κάτι που όπως είπε, αναμένεται να γίνει σύντομα.

Δεκάδες νεκροί

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις
που άρχισαν την περασμένη Κυριακή 2/1 ως διαμαρτυρία στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, εξελίχθηκαν από τα μέσα της εβδομάδας στις πιο βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για την φτώχεια που μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, για τη διαφθορά και για τις κοινωνικές ανισότητες.
Για να περιοριστεί η εξέγερση, ο πρόεδρος Tokayev, ο οποίος χαρακτήρισε τρομοκράτες τους διαδηλωτές, κατέβασε στο δρόμο το στρατό, ενώ ζήτησε και τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» και 18 αστυνομικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς, αν και διατυπώνονται φόβοι ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες, ιδιαίτερα ύστερα από την χθεσινή επέμβαση και εκκαθάριση των δυνάμεων του στρατού.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για περισσότερες από 3.000 συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ δεκάδες εκατοντάδες εκτιμάται πως είναι και οι τραυματίες, μια και ένας πρώτος απολογισμός χθες έκανε λόγο για τουλάχιστον 1.000 τραυματίες, εκ των οποίων οι 400 ήταν σε νοσοκομεία.
Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Καζακστάν είναι περιορισμένες καθώς το Ίντερνετ και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν, ενώ η πληροφόρηση έρχεται κυρίως από τα κρατικά ΜΜΕ.

Tokayev: Τρομοκράτες…

Ο πρόεδρος Tokayev από την αρχή της εξέγερσης είχε κάνει λόγο για «διεθνείς συμμορίες τρομοκρατών» που επιδίωκαν την κατάλυση του κράτους.
Με αυτό άλλωστε το επιχείρημα αφενός ενέκρινε την επέμβαση του στρατού και αφετέρου ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας και του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), θεσμός στον οποίο συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υπό την ηγεσία της Ρωσίας για στρατιωτική βοήθεια.
«Είναι σε εξέλιξη μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
Οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης εργάζονται σκληρά.
Η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι τοπικές αρχές ελέγχουν την κατάσταση.
Όμως οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και να βλάπτουν τις περιουσίες των πολιτών.
Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως την πλήρη εξάλειψη των μαχητών» ανέφερε ο Tokayev, ο οποίος υποστήριξε πως οι αρχές ερευνούν τις ταυτότητες των συλληφθέντων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ανήκουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Tokayev ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, όσο είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των αρχών για την εξάλειψη όλων των μαχητών.
Διεθνή δίκτυα κάνουν λόγο για ισχυρή παρουσία στρατιωτικών οχημάτων και δυνάμεων του στρατού στην κεντρική πλατεία της Almaty, εκεί όπου στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.
Καμένα αυτοκίνητα, πυρπολημένα κτήρια, καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί είναι οι κύριες εικόνες από την Almaty.
11_12.jpg
12_10.jpg

Παρούσα και η Ρωσία

Στο Καζακστάν βρίσκεται και η ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη που έστειλε η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου Tokayev.
Είναι χαρακτηριστικό πως είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η δύναμη του συγκεκριμένου Οργανισμού, η αποστολή του οποίου δεν είναι να εμπλέκεται σε εσωτερικά θέματα.
Ίσως αυτό να δικαιολογεί και το γιατί ο Tokayev έκανε λόγο για διεθνείς τρομοκράτες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το δρόμο της βοήθειας από τη Μόσχα.
Ωστόσο, αναφέρεται πως η δύναμη αυτή δεν έχει εμπλακεί σε μάχες ή σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, κάτι που εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμβεί, μια και ο απώτερος στόχος της παρουσίας τους είναι η φύλαξη και η προστασία κυβερνητικών και στρατιωτικών υποδομών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η δύναμη αυτή θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες και αναμένεται να παραμείνει στο Καζακστάν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Σημειώνεται πως οι ταραχές που ξέσπασαν από την περασμένη Κυριακή είναι οι πιο βίαιες από το 1991, όταν και το Καζακστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

 

ΗΠΑ: Σας παρακολουθούμε

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από πράξεις βίας, το State Department ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στο Καζακστάν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος θα παρακολουθούν για οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα παρακολουθούμε επίσης για οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να αποτελέσουν την βάση για την κατάληψη θεσμών του Καζακστάν» αναφέρει το State Department.
Σημειώνεται πως χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν M. Tleuberdi σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν.
«Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων» επισημαίνει το State Department.
9_9.jpg

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αν και αρχικά οι διαδηλώσεις είχαν εστιάσει στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, σύντομα μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.
Το Καζακστάν κυβερνούσε από το 1991 ο Nursultan Nazarbayev, ο οποίος ωστόσο παραιτήθηκε από το προεδρικό αξίωμα πριν από τρία χρόνια, ορίζοντας ως «διάδοχο» του τον Kassym-Jomart Tokayev.
Ωστόσο, εκτιμάται πως η οικογένεια του Nazarbayev είναι αυτή που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας ενώ μέχρι πρότινος και πριν το ξέσπασμα των ταραχών ο Nazarbayev διατηρούσε και το αξίωμα του επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του Καζακστάν.
Οι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Nazarbayev και των συμμάχων τους, τους κατηγορούσαν ότι έχουν συγκεντρώσει τεράστια περιουσία, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει από την φτώχεια.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης