Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη εξέλιξη – Η Ολλανδία σχεδιάζει έξι δόσεις εμβολίων για Covid – Τελευταία δόση θα δοθεί το... Φθινόπωρο του 2023

Απίστευτη εξέλιξη – Η Ολλανδία σχεδιάζει έξι δόσεις εμβολίων για Covid –  Τελευταία δόση θα δοθεί το... Φθινόπωρο του 2023
Η Ολλανδία έχει αγοράσει μαζικά αποθέματα εμβολίων για να αποφύγει τις... ελλείψεις
Σχετικά Άρθρα

Η Ολλανδία έχει σχέδιο για ακόμη τρεις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε βάθος χρόνου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ugo de Jonge, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά εν μέσω αναφορών και μελετών, που επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη Omicron που επικρατεί, έχει ηπιότερα συμπτώματα και πως το 2022 ο ιός αναμένεται να καταστεί ενδημικός.
Ο De Jonge σε επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο συστήνει επιπλέον γύρους αναμνηστικών εμβολίων για την καταπολέμηση νέων παραλλαγών, με δύο από αυτά να γίνονται το 2022 και ένα άλλο το 2023, όπως αποκαλύπτει το Newsweek.

Η επιστολή του υπουργού και οι μαζικές παραγγελίες

Στην επιστολή, ο De Jonge γράφει: «Σίγουρα, επειδή μόνο το μισό κανονικό εμβόλιο χρειάζεται για μια αναμνηστική δόση Moderna, έχουμε τώρα επαρκή εμβόλια για την τρέχουσα αναμνηστική εκστρατεία και υπάρχει άφθονη βάση για πιθανούς επιπλέον αναμνηστικούς γύρους το δεύτερο τρίμηνο και το φθινόπωρο του 2022 και το 2023.
Η Ολλανδία έχει αγοράσει μαζικά αποθέματα εμβολίων για να αποφύγει τις ελλείψεις.
Η χώρα έχει παραγγείλει σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια μαζί με τα 12 εκατομμύρια που έχουν ήδη αγοραστεί από την Pfizer/Biontech.

Υπάρχει ήδη συμφωνία με την Pfizer/Biontech για τουλάχιστον άλλες 17,5 εκατομμύρια δόσεις πριν από το 2023.

Ποοι θα υποβληθούν στα εμβόλια

Δεν είναι σαφές ποιοι θα υποβληθούν σε αυτές τις ενισχυτικές δόσεις κατά του κορωνοϊού το 2022 και το 2023.
Η Pfizer/Biontech εργάζεται σε ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην τρέχουσα παραλλαγή Omicron.
Η Pfizer/Biontech έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 100 ημέρες για να αναπτύξει, να εγκρίνει και να εντείνει την παραγωγή για ένα τροποποιημένο εμβόλιο.
Η παράδοση αναμένεται τον Απρίλιο 2022 το νωρίτερο.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 άτομα που γεννήθηκαν το 1983 και το 1984 προσκλήθηκαν από τις Δημοτικές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας για να υποβληθούν σε ενισχυτικές δόσεις.
Την επόμενη μέρα, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1985 και 1986 είπαν ότι μπορούσαν να προγραμματίσουν το δικό τους.

Υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού και lockdown

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού, το 89% των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Συνολικά το 85,9% όσων είναι ηλικίας 18 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Μόνο το 20% του πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχει λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, ωστόσο, επί του παρόντος δεν μπορούν όλες οι ηλικιακές ομάδες να προγραμματίσουν το αναμνηστικό τους ραντεβού.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η Ολλανδία είχε κατά μέσο όρο 12.390 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού .
Tην ίδια μέρα, 51 ασθενείς με Covid απεβίωσαν.
Συνολικά 20.852 άνθρωποι πέθαναν από Covid στην Ολλανδία από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

H Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνη

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν, πως η μετάλλαξη Omicron είναι πιο πιθανό να μολύνει τον λαιμό και όχι τους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το στοιχείο αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η παραλλαγή φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από άλλες εκδοχές του ιού.
Έξι μελέτες - τέσσερις που δημοσιεύθηκαν από την παραμονή των Χριστουγέννων - έχουν διαπιστώσει πως η Omicron δεν πλήττει τους πνεύμονες των ανθρώπων τόσο όσο η Delta και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του Covid.
Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
«Το αποτέλεσμα όλων των μεταλλάξεων που κάνουν την Omicron διαφορετική από τις προηγούμενες παραλλαγές είναι ότι μπορεί να μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων», δήλωσε ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου.
«Ουσιαστικά, φαίνεται ότι είναι πιο ικανή να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Λιγότερο σοβαρή ασθένεια

Έτσι πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα στον λαιμό πιο εύκολα σε σχέση με τον πνεύμονα.
Εάν ο ιός παράγει περισσότερα κύτταρα στο λαιμό, αυτό τον κάνει πιο μεταδοτικό, κάτι που εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της Omicron.
Από την άλλη ένας ιός που «εστιάζει» στη μόλυνση του πνευμονικού ιστού, θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος αλλά λιγότερο μεταδοτικός.
Ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ προδημοσίευσαν μελέτη, που καταδεικνύει ότι η Omicron οδηγεί σε «λιγότερο σοβαρή ασθένεια» και τα ποντίκια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Stewart, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η έκθεση έδειξε ότι τα ποντίκια που έχουν μολυνθεί με Omicron χάνουν λιγότερο βάρος, έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία και εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή πνευμονία..
«Το ζωικό μοντέλο υποδηλώνει ότι η ασθένεια είναι λιγότερο σοβαρή από τη Delta και τον αρχικό ιό της Wuhan», πρόσθεσε.
Φαίνεται να υποχωρεί νωρίτερα και τα ζώα ανάρρωσαν πιο γρήγορα, και αυτό συνδέεται με τα κλινικά δεδομένα.
«Οι πρώιμες ενδείξεις είναι θετικές αλλά δεν πρέπει να μειώσουμε τον βαθμό επιφυλακής μας, γιατί εάν κάποιος είναι ευπαθής μπορεί να πεθάνει και από την Omicron.
Δεν μπορούν όλοι να βγάλουν τις μάσκες τους και να κάνουν πάρτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαμηλότερο ιικό φορτίο

Το εργαστήριο του Neyts στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο βρήκε παρόμοια ευρήματα σε πειράματα σε χάμστερς.
Βρέθηκε χαμηλότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες τους σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.
Ο καθηγητής Johan Neyts είπε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ιός μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους από τα χάμστερ, ή ότι είναι πιο πιθανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό ή ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Μία ακόμη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature από ερευνητές στις ΗΠΑ, διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια με Omicron έχασαν λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Και ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για τους Ιούς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης βρήκαν στοιχεία πως η Omicron έχει αλλάξει τον τρόπο που εισέρχεται στο σώμα.
Η μετάλλαξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο, πως αποφεύγει την ανοσία των πλήρως εμβολιασμένων.



nether.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης