Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group: Μήπως η μετάλλαξη Omicron είναι ό,τι καλύτερο μας συνέβη από την αρχή της πανδημίας;

Eurasia Group: Μήπως η μετάλλαξη Omicron είναι ό,τι καλύτερο μας συνέβη από την αρχή της πανδημίας;
Τα θετικά σημεία που βλέπουν οι ειδικοί στην μετάλλαξη Omicron
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron μαζί με την αβεβαιότητα γύρω της, όσον αφορά στην διάρκεια, την βαρύτητα, τις συνέπειες, την εξέλιξη βραχυ-μακρο/πρόθεσμα, οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις επαναφέροντας μέτρα και περιορισμούς, ενώ ίδια η μετάλλαξη κυριαρχεί επί των νέων κρουσμάτων σε όποιο κράτος εμφανίζεται.
Υπάρχει όμως κάτι διαφορετικό σε αυτό το κύμα από τα προηγούμενα που μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας;
Υπάρχει, υποστηρίζουν οι ειδικοί και ο Scott Rosenstein της Eurasia Group, το εξηγεί στο Gzero, με βάση τα όσα γνωρίζουμε ήδη, τα οποία απαντούν σε δύο από τα τρία βασικά ερωτήματα, όπου η πληροφόφηση είναι επαρκής:


1. Μεταδοτικότητα

Το στέλεχος της Omicron εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να δούμε κάτι που θα το σταματήσει.
Επικρατεί γρήγορα της παραλλαγής Delta στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και πιθανώς σε πολλές άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες.

2. Εμβόλια

Όλα τα εμβόλια, αλλά ιδιαίτερα τα mRNA, φαίνεται ότι εξακολουθούν να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση- αν και λιγότερο από ό,τι με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Ωστόσο, επειδή δυσκολεύονται ενάντια σε μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μπορεί να εισέλθει από τη μύτη πριν καν το ανοσοποιητικό σύστημα προλάβει να ανταποκριθεί, μία ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (και πιθανώς και άλλες) θα πρέπει να αποκαταστήσουν την προστασία ακόμη και από ήπια μόλυνση και μετάδοση.
Για πόσο καιρό όμως είναι ασαφές.

3. Σοβαρότητα

Είναι η πιο δύσκολη παράμετρος για την οποία δεν έχουμε καλή πληροφόρηση και χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να απαντηθεί.
Όπως τονίζει ο Rosenstein, ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε πραγματικά οριστικά ακόμη και για τη σοβαρότητα της Delta, η οποία έδειξε χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου ανά περίπτωση σε μέρη με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού ή προηγούμενη μόλυνση, ακόμα κι αν η ίδια η παραλλαγή πιθανότατα δεν είναι ουσιαστικά λιγότερο σοβαρή.
Για την Omicron, θα μπορούσε επίσης να ισχύει κάτι αντίστοιχο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η Νότια Αφρική βιώνει πλέον μια ύφεση.
Και υπάρχουν ενδείξεις ότι αναπαράγεται λιγότερο καλά στους πνεύμονες ως μικρόβιο.
Και τα δύο αυτά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλώς δεν έχουμε ακόμα, και δεν θα έχουμε για τουλάχιστον μερικές ακόμη εβδομάδες, δεδομένα από άλλες χώρες.

Aλλάζει ο χρόνος και η φύση της Οmicron τα είδη των πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην αντιμετώπισή της;

Διανύουμε δύο χρόνια σε μια ήδη εξαντλητική και επώδυνη πανδημία.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη γενίκευση της εμπειρίας της Νότιας Αφρικής — το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ εκεί είναι πολύ συγκεκριμένο.
Όσο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο διχαστική γίνεται πολιτικά
Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο διχαστική γίνεται πολιτικά, γεγονός που υπονομεύει τη συντονισμένη και βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία χάραξη πολιτικής.
Σε γενικές γραμμές, οι πλούσιες χώρες μπορεί να είναι σε θέση να μετριάσουν το πλήγμα των πρόσθετων διαταραχών με περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, αλλά το πολιτικό περιβάλλον για να συμβεί αυτό συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Οι λιγότερο πλούσιες χώρες δεν έχουν καν αυτή την πολυτέλεια.
Δεν θα αλλάξει η προσέγγιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά θα γίνει πιο περίπλοκη
Πολλές χώρες έχουν αποφασίσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι η καλύτερη από μια σειρά κακών επιλογών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Αυτή η θέση πιθανότατα δεν θα αλλάξει, αλλά θα γίνει πιο περίπλοκη με τα ερωτήματα σχετικά με το τι συνιστά «πλήρως εμβολιασμένο» άτομο και ποια εμβόλια πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την υποχρεωτικότητα.

Τα σχολεία, αυτό το ευαίσθητο θέμα

Μερικά είναι πιθανό να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια, χάρη στα τεστ, τον αερισμό, τους εμβολιασμούς και τα μικρά μεγέθη των τάξεων.
Μερικά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, όμως όχι όλα, και μια γενική πολιτική «κρατάμε ανοιχτά όλα τα σχολεία» θα αγνοούσε εκείνα με χαμηλότερους πόρους όπου πολλά παιδιά επιστρέφουν σπίτι σε νοικοκυριά όπου διαμένουν άτομα πολλών γενεών και οι παππούδες φροντίζουν τα παιδιά επειδή οι γονείς πρέπει να εργαστούν.

Η Omicron μας οδηγεί πιο γρήγορα στον κόσμο όπου ο κορωνοϊός «μεταμορφώνεται» σε ενδημικό ιό

Το πιο αισιόδοξο σενάριο παραμένει μεσοπρόθεσμα πιθανό.
Αυτή η παραλλαγή οδηγεί σε πολύ λιγότερη νοσοκομειακή καταπόνηση από τα προηγούμενα κύματα και χτίζει ένα τείχος ανοσίας έναντι σοβαρής νόσησης, αρκετά υψηλό ώστε να μην πάθουν έμφραγμα ξανά τα νοσοκομεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης