Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα - σοκ προβλέπει επιστροφή του Ισραήλ στο σημείο μηδέν, εμβολιαστικά, σε ένα μήνα λόγω Omicron: Από πλήρως προστατευμένο, εντελώς απροστάτευτο

Έρευνα - σοκ προβλέπει επιστροφή του Ισραήλ στο σημείο μηδέν, εμβολιαστικά, σε ένα μήνα λόγω Omicron: Από πλήρως προστατευμένο, εντελώς απροστάτευτο
Η Ομάδα Αντιμετώπισης της πανδημίας του Ισραήλ προειδοποιήθηκε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μεταβεί από εύλογα προστατευμένο έναντι της Omicron στο να μην προστατεύεται καθόλου μέσα σε μόλις ένα μήνα
Σχετικά Άρθρα

«Μέσα σε έναν ή δύο μήνες, η προστασία στο Ισραήλ θα μπορούσε να επιστρέψει σχεδόν στο σημείο που ήταν πριν από τα εμβόλια», αναφέρει μια νέα έκθεση.
Η Ομάδα Αντιμετώπισης της πανδημίας του Ισραήλ προειδοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μεταβεί από εύλογα προστατευμένο έναντι της Omicron στο να μην προστατεύεται καθόλου μέσα σε μόλις ένα μήνα.
Ως αποτέλεσμα, η ομάδα - μαζί με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον COVID-19 - ψήφισε να επιτραπεί στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου της χώρας να λάβει ένα τέταρτο εμβόλιο του Pfizer για τον COVID-19, πυροδοτώντας διαμάχες στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Καθ. Nachman Ash, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη σύσταση –και μπορεί να μην το κάνει– καθώς περισσότερα δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης από την παραλλαγή Omicron αρχίζουν να εμφανίζονται.

Γιατί όμως η επιτροπή έκανε σύσταση αν δεν είχε όλα τα δεδομένα;

Οι παρουσιάσεις που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών και Γνώσης COVID-19 - ένα τμήμα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων - καθώς και από μια ξεχωριστή κοινή ιατρική ερευνητική ομάδα θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για μια απροσδόκητα τολμηρή απόφαση.
«Μέσα σε έναν ή δύο μήνες, η προστασία στο Ισραήλ θα μπορούσε να επιστρέψει σχεδόν στο σημείο που ήταν πριν από τα εμβόλια», προειδοποίησε μια έκθεση του κέντρου γνώσης.
«Η μετάβαση από την Delta στην Omicron θα κάνει το Ισραήλ από το να είναι εύλογα προστατευμένο σε σχεδόν καθόλου προστατευμένο».
Στην παρουσίασή του, την οποία εξέτασε το The Jerusalem Post, το κέντρο έδειξε ότι η προστασία που παρέχεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που έλαβαν τρίτη δόση αναμένεται να μειωθεί από 75% σε μόλις 25% μέσα σε ένα μήνα, καθώς η παραλλαγή Omicron γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος στο Ισραήλ.
Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το εμβόλιο εξασθενεί γρήγορα, όπως εξηγείται από μια ξεχωριστή παρουσίαση στην επιτροπή που έγινε από ερευνητές από το Υπουργείο Υγείας, το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το Technion και το Ινστιτούτο Gertner.
Ένα γράφημα που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Weizmann Ron Milo έδειξε ότι τα εμβόλια Pfizer άρχισαν να εξασθενούν μετά από μόλις τρεις μήνες και για τη δεύτερη και για την τρίτη δόση.

Φθίνει η προστασία της αναμνηστικής, τρίτης δόσης, ακόμη πιο γρήγορα

Στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του ηλικιωμένου πληθυσμού (845.779 άτομα) έλαβε αναμνηστικά εμβόλια πριν από περισσότερους από τέσσερις μήνες.
«Η εξαιρετική άμυνα ενάντια στη μόλυνση από την παραλλαγή Delta από την τρίτη δόση αρχίζει να διαβρώνεται», ανέφερε η διαφάνεια.
Έδειξε ότι το τρίτο εμβόλιο στην αρχή παρείχε τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από το δεύτερο, αλλά τόνισε ότι «η σημειωμένη προστασία έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή Delta για όσους εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική αρχίζει να μειώνεται».
Η ίδια παρουσίαση της διαφάνειας πρόσθεσε ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις δεν δείχνουν μείωση του οφέλους του εμβολίου έναντι της σοβαρής νοσηρότητας, αλλά υπάρχει πρόβλημα να ληφθούν αξιόπιστα αποτελέσματα σε αυτό το σημείο δεδομένων λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων μέχρι στιγμής.
ΓΕΝΙΚΑ, τα εμβόλια έχουν βρεθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Omicron από το Delta, είπαν οι ερευνητές.
«Η προστασία του ενισχυτή από μόλυνση έναντι της παραλλαγής Omicron είναι χαμηλότερη από την παραλλαγή Delta», είπαν.

«Το κύμα της Omicron βρίσκεται σε άνοδο και η ασυλία βρίσκεται σε πτώση».

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα σενάριο τεσσάρων μερών που έβαλε το Ισραήλ σε μια πραγματική βιασύνη να αποφασίσει για μια τέταρτη βολή.
«Μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αναμένονται μολύνσεις σε πολύ μεγάλη κλίμακα, επομένως ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων είναι σύντομος», είπαν, παρουσιάζοντας τέσσερις φάσεις, η πρώτη έχει ήδη περάσει.

Πρώτη Φάση: Καθυστέρηση της έναρξης της εξάπλωσης της Omicron στην κοινότητα.
Εκτίμηση χρόνου: ολοκληρώθηκε

Δεύτερη Φάση: Μετάβαση από μεμονωμένα συμβάντα μόλυνσης ανά ημέρα σε νοσηρότητα σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό του Delta.
Εκτιμώμενος χρόνος που απομένει: μία εβδομάδα.

Τρίτη φάση: Μετάβαση σε επίπεδο υψηλής νοσηρότητας, δηλαδή μετάβαση από 500 έως 1.000 νέες μολύνσεις την ημέρα σε 5.000 έως 10.000.
Εκτίμηση χρόνου: μία έως δύο εβδομάδες.

Τελική φάση: Υπερφόρτωση του νοσοκομείου καθώς τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το Omicron αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, περισσότερα άτομα προσβάλλονται από γρίπη και το ιατρικό προσωπικό μπαίνει σε καραντίνα.

Πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό;

Με βάση την εμπειρία της χώρας από προηγούμενα κύματα, έως δύο μήνες.
Και οι δύο παρουσιάσεις είπαν ότι με την προσφορά μιας τέταρτης δόσης, η προστασία θα ανανεωνόταν και επομένως θα ήταν υψηλότερη έναντι λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών.
Αυτό συμβαίνει γιατί τους δύο πρώτους μήνες, το εμβόλιο Pfizer προσφέρει βέλτιστη προστασία: 70% έως 90% προστασία τον πρώτο μήνα και 50% έως 70% τον δεύτερο μήνα.
Όσον αφορά την ασφάλεια, οι ερευνητές έδειξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν πιθανώς αναρρώσει από τον ιό και δεν το γνώριζαν, και ως εκ τούτου έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer.
Αυτά τα άτομα δεν παρουσίασαν ασυνήθιστες παρενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι και μια τέταρτη δόση δεν θα προκαλούσε βλάβη.
Από την άλλη πλευρά, είπαν, «πλήρεις πληροφορίες για σοβαρή ασθένεια από την Omicron μπορεί να έρθουν μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά…
Μπροστά στην Omicron, υπάρχει σημασία να αναλάβουμε δράση στα αρχικά στάδια του κύματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης