Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγική συμφωνία αλλάζει τις ισορροπίες στη Μ.Ανατολή: Η Κίνα βοηθά τη Σαουδική Αραβία να φτιάξει βαλλιστικούς πυραύλους

Στρατηγική συμφωνία αλλάζει τις ισορροπίες στη Μ.Ανατολή: Η Κίνα βοηθά τη Σαουδική Αραβία να φτιάξει βαλλιστικούς πυραύλους
Η κατασκευή βαλλιστικών πυραύλωνο από τη Σαουδική Αραβία με τη βοήθεια της Κίνας, προκαλεί ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει το Ιράν, ο μεγάλος αντιπαλός του στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας, σε ένα χρυσό deal που προβλέπεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες των Ηνωμένων Πολιτειών και δορυφορικές εικόνες.
Η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ότι το βασίλειο των Saud, το οποίο από καιρό πιστεύεται ότι απέκτησε πυραύλους από το Πεκίνο, κατασκευάζει τώρα τους δικούς του, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα και έναν αμερικανό αξιωματούχο, στο CNBC.
Δορυφορικές εικόνες που έλαβε το NBC News υποδηλώνουν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία παράγει βαλλιστικούς πυραύλους σε τοποθεσία δυτικά της πρωτεύουσας, Ριάντ, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey, στην Καλιφόρνια.

Η ανατροπή της ισορροπίας στη Μέση Ανατολή

«Το βασικό αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι η εγκατάσταση λειτουργεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο καταστρέφονται διάφορα στερεά υπολείμματα από την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων», έγραψαν οι Jeffrey Lewis και David Schmerler του κέντρου James Martin Center for Nonproliferation Studies στο Ινστιτούτο Middlebury.
Όπως πρόσθεσαν, η τοποθεσία «φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί με κινεζική βοήθεια», οπως μετέδωσε πρώτο, ήδη από την Πέμπτη, το CNN.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τις στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης Βiden να πείσει το Ιράν να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακοί εχθροί και υπάρχει ανησυχία ότι η κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων από το Ριάντ θα μπορούσε να αλλάξει τους υπολογισμούς της Τεχεράνης σχετικά με τις πιθανές συμφωνίες της σε συνομιλίες με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.
Η νέα εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν οι συνομιλίες – στις οποίες σημειώνεται πρόοδος με μεγάλες δυσκολίες- ξαναρχίσουν στη Βιέννη και μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το Ιράν να εγκαταλείψει το δικό του πρόγραμμα για τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι διαπραγματεύσεις Δύσης - Ιράν

«Εάν το Ιράν ξεκινούσε διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό του πρόγραμμα, θα ήταν απίθανο να δεχτεί όρια που δεν ίσχυαν και για άλλες χώρες», έγραψε ο Mark Fitzpatrick, συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο
Ο Fitzpatrick, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε τότε ότι εκτός από τη γενική επιθυμία να συμβαδίσει με το Ιράν, τα κίνητρα του Ριάντ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων δεν ήταν απολύτως σαφή.
Σε αντίθεση με την Τεχεράνη, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει εργασίες για την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής για τους πυραύλους της, πρόσθεσε.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πυραυλικά όπλα που μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά εκρηκτικά καθώς και πυρηνικές κεφαλές.
Παγκόσμια ανησυχία
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι πλέον γνωστό ότι κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους θα πυροδοτήσει ανησυχίες για μια εντεινόμενη κούρσα εξοπλισμών σε μια εξαιρετικά τεταμένη περιοχή που είναι ήδη γεμάτη συγκρούσεις.
Το υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Εάν η Τεχεράνη αναπτύξει πυρηνική βόμβα, το Ριάντ θα το κάνει επίσης

Η Βρετανία καταδίκασε την Παρασκευή την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν σε στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητές του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Foreign Office.
Το 2018, ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στο Ιράν.
Η Τεχεράνη έκτοτε περιόρισε τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι θα εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60 % – πολύ πιο κοντά στην ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.
Στο παρελθόν, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman, ήταν ξεκάθαρος ότι εάν η Τεχεράνη αναπτύξει πυρηνική βόμβα, το Ριάντ θα το κάνει επίσης.
«Η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να αποκτήσει καμία πυρηνική βόμβα, αλλά χωρίς αμφιβολία, εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά του το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει στο CBS το 2018.
Ο διάδοχος του θρόνου επιχειρεί να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία από ένα κράτος που εξαρτάται από το πετρέλαιο σε μια οικονομική δύναμη που είναι πιο αποδεκτή στη Δύση.

Η υπόθεση Khashoggi

Οι Σαουδάραβες ήταν από καιρό σύμμαχοι των ΗΠΑ και είχαν στενή σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά αυτές οι προσπάθειες αναθεώρησης της εικόνας της χώρας «τσαλακώθηκαν» από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggiστο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη στενή στρατιωτική σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας θα προβληματίσει επίσης την κυβέρνηση Biden, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια περίπλοκη και γεμάτη ένταση σχέση με το Πεκίνο, επικρίνοντας το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους Κινέζους ηγέτες για σημαντικές παγκόσμιες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία Covid-19.
Capture_150.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης