Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη σοκ : Ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει για μήνες στο ανθρώπινο σώμα και να μολύνει κύτταρα παντού, πέρα από τους πνεύμονες

Μελέτη σοκ :  Ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει για μήνες στο ανθρώπινο σώμα και να μολύνει κύτταρα παντού, πέρα από τους πνεύμονες

Ο ιός επιμένει και παραμένει στο ανθρώπινο σώμα έως και 230 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Σχετικά Άρθρα

(upd) Ο κορωνοϊός που προκαλεί τον Covid-19, Sars-CoV-2, μπορεί να εξαπλωθεί εντός λίγων ημερών από τους αεραγωγούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, όπου μπορεί να παραμείνει για μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν πραγματικό σοκ.
Σε αυτή που περιγράφουν ως την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για την κατανομή και την επιμονή του ιού στο σώμα και τον εγκέφαλο, επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) δήλωσαν ότι βρήκαν πως ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί καλά στα ανθρώπινα κύτταρα και πέρα από την αναπνευστική οδό.
Σύμφωνα με την έρευνα και τη προδημοσίευση για το περιοδικό Nature τα στοιχεία, υποδεικνύουν την παρατεταμένη παραμονή του ιού στο σώμα ως πιθανή συμβολή στα επίμονα συμπτώματα που πλήττουν τους ασθενείς με Covid.
Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους επιμένει ο ιός, μαζί με την απόκριση του σώματος, υπόσχεται να βοηθήσει στη βελτίωση της φροντίδας για όσους έχουν προσβληθεί, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο», δήλωσε ο Dr. Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs St Louis Health Care System στο Μιζούρι, ο οποίος έχει εκπονήσει ξεχωριστές μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19.

Επηρεάζει όλα τα όργανα

«Εδώ και πολύ καιρό, διερωτώμεθα γιατί ο Covid φαίνεται να επηρεάζει τόσα πολλά όργανα, σημειώνει, ο διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Αυτό το έγγραφο ρίχνει φως και μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί ο Covid δύναται να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική οξεία νόσο.
«Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη επικαιροποιηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και βασίζονται κυρίως σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από θανατηφόρες περιπτώσεις Covid-19, όχι σε ασθενείς με long Covid ή «μετα-οξεία επακόλουθα του Sars-CoV-2», όπως αποκαλείται επίσης.
Η τάση του κορωνοϊού να μολύνει κύτταρα έξω από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες αμφισβητείται, με πολυάριθμες μελέτες που παρέχουν στοιχεία υπέρ και κατά της πιθανότητας.

Έως και 230 μέρες μετά

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο NIH στην Bethesda του Μέριλαντ, βασίζεται σε εκτεταμένη δειγματοληψία και ανάλυση ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτοψίας σε 44 ασθενείς που πέθαναν μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Η επιστημονική ομάδα ανίχνευσε επίμονο RNA του Sars-CoV-2
σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε όλο τον εγκέφαλο, έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σε αντίθεση με άλλες νεκροψίες για τον Covid-19, η συλλογή ιστού μετά τον θάνατο ήταν πιο ολοκληρωμένη και συνήθως συνέβαινε εντός περίπου μιας ημέρας από τον θάνατο του ασθενούς.
Οι ερευνητές του NIH χρησιμοποίησαν επίσης μια ποικιλία τεχνικών διατήρησης ιστών για να ανιχνεύσουν και να ποσοτικοποιήσουν τα επίπεδα του ιού, καθώς και να αναπτύξουν τον ιό που συλλέγεται από πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, της καρδιάς, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων από αποθανόντες ασθενείς με Covid-19 κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας.

Μολύνει κύτταρα σε όλο το σώμα

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση του Sars-CoV-2 είναι στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να διαδοθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του πνευμονικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώιμη «ιαιμική» φάση, στην οποία ο ιός βρίσκεται στο κυκλοφορικό και διασπείρεται σε όλο το σώμα,, ακόμη και σε ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας εκτεταμένη μόλυνση μπορούν παρουσιάσουν και ανήλικοι.
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον Sars-CoV-2 ως έναν συστηματικό ιό που μπορεί να εξαφανιστεί σε μερικούς ανθρώπους, αλλά σε άλλους μπορεί να επιμένει για εβδομάδες ή μήνες και να προκαλέσει long Covid - μια πολύπλευρη συστηματική διαταραχή», δήλωσε ο Dr. Al-Aly.
corona.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης