Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Omicron «αχρηστεύει» εμβόλια και μονοκλωνικά - Σε αδιέξοδο κυβερνήσεις και επιστήμονες - Αναπόφευκτη η φυσική ανοσία

Η Omicron «αχρηστεύει» εμβόλια και μονοκλωνικά - Σε αδιέξοδο κυβερνήσεις και επιστήμονες - Αναπόφευκτη η φυσική ανοσία

Τα εμβόλια δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι

Σχετικά Άρθρα

Στον αέρα βρίσκονται πλέον τα εμβολιαστικά προγράμματα όλων των χωρών, καθώς η έλευση της μετάλλαξης Omicron ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, «αχρηστεύοντας» τα εμβόλια αλλά και τα -πολλά υποσχόμενα- μονοκλωνικά αντισώματα, με αποτέλεσμα η φυσική νόσηση να θεωρείται αναπόφευκτη. Ακόμα και η προστασία από την Omicron που θα προσέφερε η τρίτη δόση του εμβολίου, αυτή φθίνει σημαντικά μετά την πάροδο μόλις 10 (!) εβδομάδων, δηλ. 2,5 μηνών.
Κυβερνήσεις και επιστημονικές κοινότητες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και παρ' όλο που συνεχίζονται οι εκκλήσεις για εμβολιασμό, οι εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν πως τα εμβόλια δεν προσφέρουν επαρκή προστασία... Κάτι που σημαίνει ο ιός θα συνεχίσει να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται μέχρι να γίνει ενδημικός... Σύμφωνα με ερευνητές, «η Omicron εμφανίζει πλέον την πιο πλήρη διαφυγή από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες», ενώ ερευνητής του Columbia University προειδοποιεί πως «δεν είναι πολύ υπερβολικό να σκεφτούμε ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται τώρα μόνο μία ή δύο μεταλλάξεις μακριά από το να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα, είτε τα μονοκλωνικά που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες, είτε στα αντισώματα που γεννιούνται από τον εμβολιασμό ή από λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές».

Σε μία-δυο μεταλλάξεις ο ιός θα είναι τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα

Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια, είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντισώματα, επιβεβαιώνουν πέντε νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature». Οι εργαστηριακές (όχι κλινικές) έρευνες, για μερικές από τις οποίες είχαν προηγηθεί προδημοσιεύσεις, δείχνουν ότι όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από Covid-19 και όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως -ακόμη κι εκείνοι που έχουν κάνει τρίτη δόση- κινδυνεύουν να μολυνθούν από την Omicron. Παράλληλα, η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα.
Η σημαντικότερη από τις πέντε μελέτες, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής David Ho του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, εξέτασε κατά πόσο τα αντισώματα από 54 πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson μπορούν να εξουδετερώσουν στο εργαστήριο την Omicron. Οι 15 είχαν κάνει και ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο, ενώ οι δύο είχαν επίσης νοσήσει με Covid-19 στο παρελθόν.
Διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα όλων των εμβολιασμένων έχουν σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα για εξουδετέρωση της Omicron σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Τα αντισώματα των αναρρωσάντων από Covid-19 έχουν ακόμη μικρότερη αποτελεσματικότητα να εξουδετερώσουν την Omicron, γι' αυτό οι ίδιοι κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη.

Ήπια συμπτωματολογία

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε ότι -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- η μετάλλαξη Omicron προκαλεί ήπια συμπτώματα, τα οποία υποχωρούν σε περίπου 3 ημέρες. «Έχουμε ακόμα 98 ύποπτα κρούσματα που πιθανότατα είναι Omicron. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις 3 ημέρες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Omicron μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα self τεστ, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από τη Νότια Αφρική, το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 91% ως ποσοστό επί των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Omicron σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του τρίτου κύματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Νότιας Αφρικής, Joe Phaahla, μόνο το 1,7% των ταυτοποιημένων λοιμώξεων από Covid-19 κατά τη δεύτερη εβδομάδα του τέταρτου κύματος λοιμώξεων εισήχθησαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 19% την ίδια εβδομάδα του τρίτου κύματος, το οποίο προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Delta.
Ωστόσο, τα νέα κρούσματα εκείνη την εβδομάδα του τρέχοντος κύματος, λόγω της παραλλαγής Omicron, ήταν περίπου 20.000 την ημέρα, σε σύγκριση με τα 4.400 την ίδια εβδομάδα του τρίτου κύματος
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι λοιμώξεις στο Gauteng, όπου η Νότια Αφρική εντόπισε για πρώτη φορά τη μετάλλαξη Omicron, μπορεί να έχουν κορυφωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης