Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Που βασίστηκε η απόφαση για την 4η δόση του εμβολίου - Ανεπαρκή τα επιστημονικά στοιχεία

Ισραήλ: Που βασίστηκε η απόφαση για την 4η δόση του εμβολίου - Ανεπαρκή τα επιστημονικά στοιχεία
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πρόσφερε την τρίτη ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό
Σχετικά Άρθρα

Σε επιστημονική κρίση και όχι σε στοιχεία βασίστηκε η απόφαση του Ισραήλ να χορηγήσει και 4η δόση του εμβολίου για την covid-19 σε άτομα άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η απόφαση των αρμόδιων επιτροπών του Ισραήλ να συστήσουν τη χορήγηση της 4ης δόσης σε άτομα που κινδυνεύουν βασίστηκε σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που δείχνουν μείωση της ανοσίας μετά τις τρεις δόσεις και την αυξημένη μολυσματικότητα της Omicron, σύμφωνα με τον καθηγητή Ron Dagan, μέλος της επιτροπής.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση βασίστηκε στην κρίση των ειδικών και στην κατανόηση της κατάστασης περισσότερο, παρά σε πλήρη στοιχεία.

Μειώνεται η ανοσία μετά την τρίτη δόση

«Όλοι ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά με τον καιρό η ανοσία που προσφέρει η τρίτη δόση μειώνεται», σημείωσε ο Dagan, ο οποίος είναι καθηγητής παιδιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion.
«Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται εντελώς, αλλά μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες η προστασία μειώνεται με ρυθμό που δεν υποδηλώνει πραγματικά ότι θα σταματήσει – και μιλάω για την προστασία έναντι της Delta. χωρίς καν να αναφερθώ στην Omicron».
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πρόσφερε την τρίτη ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό του, ξεκινώντας με άτομα άνω των 60 ετών τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και στη συνέχεια άνοιξε και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ο Dagan ανέφερε ότι τα δεδομένα σχετικά με τη μείωση της ανοσίας που συζητήθηκαν από την επιτροπή προήλθαν απευθείας από το πεδίο.
«Μιλάμε για τον αριθμό όσων έλαβαν αναμνηστικές δόσεις και μολύνθηκαν με covid-19 και τον χρόνο που έχει περάσει από τότε που εμβολιάστηκαν για τρίτη φορά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα μεταξύ των ατόμων που δέχθηκαν την τρίτη δόση έχουν αυξηθεί σημαντικά πρόσφατα.
Για παράδειγμα, από τα 1.306 άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID τη Δευτέρα, το 31% – ή 405 άτομα – είχαν λάβει αναμνηστική δόση.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, ήταν το 21% των 744 κρουσμάτων – ή 156 άτομα.

Η απειλή της Omicron

Αν δεν υπήρχε η απειλή της Omicron, η κατάσταση δεν θα απαιτούσε πιθανώς μια τόσο γρήγορη απόφαση για την τέταρτη δόση,  αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής ανάγκασαν τις υγειονομικές αρχές να δράσουν.
«Η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων κατά της Omicron είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι κατά της Delta», σημείωσε ο Degan.
«Αν μετά από τρεις δόσεις το επίπεδο προστασίας έναντι της Delta είναι περίπου 95%, με την Omicron ήδη μειώνεται σε περίπου 75%, και αν υποχωρήσει ακόμα πιο κάτω επειδή έχει περάσει περισσότερος χρόνος, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
«Επιπλέον, η Omicron είναι 10 φορές πιο μεταδοτική από την Delta», πρόσθεσε.
«Με άλλα λόγια, εάν κάποιος εκτεθεί σε αυτό, έχει 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί, όπως μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου η εξέλιξη των κρουσμάτων είναι πολύ γρήγορη.
Στο Ισραήλ καταφέραμε να καθυστερήσουμε την εξάπλωσή του, κλείνοντας τα σύνορά μας, αλλά τώρα κυκλοφορεί η παραλλαγή και σύντομα αυτό το μέτρο δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικό».
Με τόσο υψηλό επίπεδο μολυσματικότητας, τόνισε ο καθηγητής, ακόμη και αν η Omicron αποδειχθεί λιγότερο μολυσματική από τη Delta, λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται θα εξακολουθούσε να προκαλεί πολύ μεγάλο αριθμό σοβαρών ασθενών και θανάτων.
Όταν το Ισραήλ πίεσε για την τρίτη δόση, είπε ο Dagan, ήταν ξεκάθαρο ότι θα βοηθούσε, «και έκανε ακόμη περισσότερα από ό,τι περιμέναμε».
Αλλά στην παρούσα κατάσταση, τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα.
«Δεν έχουμε εμπειρία με την Omicron, η οποία συμπεριφέρεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που περιμέναμε», σημείωσε ο καθηγητής.
«Επιπλέον, δεν έχουμε καθόλου μελέτες για την τέταρτη δόση».

«Αβάσιμη επιστημονικά η απόφαση»

Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, εξέφρασαν την αμηχανία τους σχετικά με την απόφαση για την 4η δόση, εκφράζοντας τη λύπη τους για την έλλειψη στοιχείων.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτή ήταν μια επιστημονικά και ιατρικά αβάσιμη απόφαση και θα είχα αντιταχθεί αν έπρεπε να την ψηφίσω», έγραψε στο Twitter ο Dr. Dror Mevorach, γιατρός στο Hadassah-University Medical Center.
«Το γεγονός ότι ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε ένα τρίτο εμβόλιο δεν σημαίνει ότι χρειάζεται και ένα τέταρτο χωρίς επιστημονική βάση.
Η πτώση των αντισωμάτων είναι μια φυσική κατάσταση και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσολογική μνήμη».
Ωστόσο, ο Degan ωστόσο ανέφερε ότι δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν.
«Όλοι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα δεδομένα, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης