Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Από 14 ετών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αντιδρούν οι πολίτες - Πρόστιμο 3.600 ευρώ

Αυστρία: Από 14 ετών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αντιδρούν οι πολίτες - Πρόστιμο 3.600 ευρώ
Οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αντίδραση στην Αυστρία, ωστόσο έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα
Από την ηλικία των 14 ετών και πάνω θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έναντι της Covid -19 στην Αυστρία, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.
Το μέτρο το οποίο θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει επίσης πρόστιμο 3.600 ευρώ, δήλωσε ο Wolfgang Mückstein παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει τη στήριξη δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα εξασφαλίσει άνετα την πλειοψηφία.
Ο νόμος θα ισχύει για όλους τους Αυστριακούς, με εξαιρέσεις για τις εγκύους και για ιατρικούς λόγους.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια στη χώρα δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι υποχρεωτικές δόσεις θα χορηγούνται με τριμηνιαίες προθεσμίες, ενώ θα δημιουργηθεί ένα μητρώο εμβολίων της κεντρικής κυβέρνησης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης.
Σημειώνεται ότι η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιβάλει τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 στον πληθυσμό της.

Αντιδρούν οι πολίτες κατά της υποχρεωτικότητας

Οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αντίδραση στην Αυστρία, με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων σε όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν τα τελευταία Σαββατοκύριακα.
Το ποσοστό εμβολιασμού της Αυστρίας παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, και ως εκ τούτου, η χώρα έχει υποφέρει από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες που ξεπέρασε τη σοβαρότητα των προηγούμενων κυμάτων.
Η εντολή εμβολιασμού υποστηρίζεται από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του φιλελεύθερου Neos.
Μόνο το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ελευθερίας έχει αντιταχθεί στον νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί σε ισχύ όπως έχει προγραμματιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Προς παράταση του lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους

Εν τω μεταξύ, οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν σε καθεστώς lockdown μετά την άρση, την Κυριακή, του lockdown για τον γενικό πληθυσμό, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer, μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μετά την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τα πρόστιμα, η Αυστρία επανέρχεται στην πρακτική του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων, η οποία είχε προκαλέσει εξαρχής σφοδρές αντιδράσεις.  

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Nehammer, δεν είναι πλέον ζήτημα το αν το γενικό lockdown θα λήξει την Κυριακή, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά με ποιον τρόπο θα λήξει και οι διαβουλεύσεις για αυτό θα πραγματοποιηθούν αύριο.
Το διάρκειας δύο εβδομάδων lockdown στην Αυστρία είχε στόχο να καταπολεμήσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που είχαν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ με τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα, τα μουσεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα κλειστά και μόνο οι παραγγελίες σε πακέτο να επιτρέπονται.
Επιπλέον, τα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά για τους τουρίστες.
Μια εβδομάδα πριν από την επιβολή γενικού απαγορευτικού,  οι ανεμβολίαστοι είχαν μπει σε lockdown και τους απαγορευόταν η είσοδος σχεδόν σε όλα τα μέρη εκείνα που είναι σήμερα κλειστά και τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το σπίτι τους για μόνο για τους ίδιους, λίγους λόγους που ισχύει τώρα για το κοινό, όπως η μετάβαση στην εργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης