Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια έρευνα: Η χρήση προστατευτικής μάσκας μειώνει μόνο κατά 53% τη συχνότητα εμφάνισης Covid

Παγκόσμια έρευνα: Η χρήση προστατευτικής μάσκας μειώνει μόνο κατά 53% τη συχνότητα εμφάνισης Covid
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα, που δείχνει ποσοστιαία πόσο μπορεί να προστατεύσει η μάσκα από τον Covid
Σχετικά Άρθρα

Η χρήση μάσκας είναι το μοναδικό πιο αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του Covid, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισής του μόνο κατά 53%, δείχνει η πρώτη παγκόσμια μελέτη του είδους της.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα, που δείχνει ποσοστιαία πόσο μπορεί να προστατεύσει η μάσκα από τον Covid αλλά το ποσοστό αυτό δεν θεωρείται το μέγιστο δυνατό.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, «τα πολλά μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της σωματικής απόστασης σχετίζονται με μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19».

Συνέχεια στη χρήση μάσκας

Υπογραμμίζουν, πως βάση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών παράλληλα με τα προγράμματα εμβολίων..
Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας ή μη φαρμακευτικές είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη, και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι αξιολογήσεις δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέψουν στους ειδικούς να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων στην αντιμετώπιση του Covid.

Τα στοιχεία της έρευνας

Τα αποτελέσματα από περισσότερες από 30 μελέτες από όλο τον κόσμο αναλύθηκαν λεπτομερώς, δείχνοντας στατιστικά σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid με τη χρήση μάσκας και μείωση 25% με τη φυσική απόσταση.
Το πλύσιμο των χεριών έδειξε επίσης σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid, αν και αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό μετά την προσαρμογή για τον μικρό αριθμό μελετών πλυσίματος χεριών που συμπεριλήφθηκαν.
Λεπτομερής ανάλυση δεν ήταν δυνατή για άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα και η απομόνωση, τα καθολικά lockdown και το κλείσιμο συνόρων, σχολείων και χώρων εργασίας, λόγω διαφορών στον σχεδιασμό της μελέτης, στα μέτρα έκβασης και στην ποιότητα, είπαν οι ερευνητές.
Η χρήση μάσκας υιοθετήθηκε από πολλές χώρες στην αρχή της πανδημίας, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, πολλές έχουν πλέον εγκαταλείψει ορισμένες ή όλες τις αρχικές τους απαιτήσεις.

Σε ποιες χώρες γίνεται χρήση μάσκας

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε αυτόν τον μήνα να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την τελευταία αύξηση των μολύνσεων .
Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν επίσης πρόσφατα αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας.
Αλλά η Ουγγαρία στην οποία καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων δεν έχει επιβάλλει τη χρήση της.,
Στην Αγγλία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας έληξε τον Ιούλιο, εκτός από τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και τους οίκους ευγηρίας.
Στην Ουαλία, εξακολουθούν να απαιτούνται νομικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους εκτός από τις παμπ και τα εστιατόρια.
Στη Σκωτία οι μάσκες πρέπει να φοριούνται ακόμα στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε παμπ και εστιατόρια.
Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι μάσκες πρέπει ακόμα να φοριούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης